Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 12 april 2019, 20:00 Goffertstadion
3 2
Helmond Sport
Voorbeschouwing N.E.C. - Helmond Sport
Afgelopen maandag greep N.E.C. in de eerste wedstrijd onder leiding van Ron de Groot een laatste strohalm om nog iets van het seizoen 2018 - 2019 te maken. In het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven moest gewonnen worden van Jong PSV om in ieder geval nog zicht te houden op een positie op de ranglijst die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs. N.E.C. won het duel in Eindhoven met 1-2, kwam zo op 45 punten en de veertiende plaats terecht en heeft nog een
gat van twee punten te overbruggen om op de elfde plaats terecht te komen.

De eerste stap in die richting moet vanavond in eigen huis gezet gaan worden tegen Helmond Sport, de nummer voorlaatst in de Keuken Kampioen Divisie. De Helmonders beleven een teleurstellend seizoen en houden op het moment alleen Jong Utrecht nog onder zich. Van de 33 gespeelde wedstrijden gingen er 21 verloren en werden er 3 gewonnen. Negen keer werden de punten gedeeld met de tegenstander. Afgelopen vrijdag verloor de ploeg van trainer Rob Alflen in eigen huis met 1-3 van Jong Ajax, terwijl de speelronde ervoor met 3-0 verloren werd van Almere City. Nog een week eerder was voor de tegenstander van vanavond een positieve uitschieter te noteren. In eigen huis werd toen een afgetekende 4-0 overwinning op Roda JC geboekt.

In september vorig jaar stonden N.E.C. en Helmond Sport tegenover elkaar in het SolarUnie Stadion in Helmond. Het werd toen een doelpuntrijke avond, die eindigde in een 2-3 overwinning voor N.E.C., dat in de eerste helft op een 2-0 voorsprong kwam door doelpunten van Anass Achahbar en Brahim Darri. Furhgill Zeldenrust trok de stand met twee treffers weer gelijk, waarna Anass Achahbar met zijn tweede treffer van de avond de drie punten toch nog veilig stelde. Opvallend genoeg zijn alle doelpuntenmakers van die avond in september er vanavond niet bij. Anass Achahbar is nog altijd verbannen naar Jong N.E.C., Brahim Darri is verhuurd aan FC Den Bosch en Furhgill Zeldenrust vertoont zijn kunsten sinds de winterstop bij Rijnsburgse Boys. Topscorer bij Helmond Sport is de Belgische spits Arne Naudts, die tot dusverre zes keer wist te scoren. Opvallend genoeg wordt hij op de voet gevolgd door linksback (!) en landgenoot Joeri Poelmans, die één doelpunt minder maakte.

Bij N.E.C. staat Ferdy Druijf afgetekend bovenaan de topscorerslijst. De AZ-huurling maakte afgelopen maandag alweer zijn 24e doelpunt van het seizoen en heeft nu net zo vaak gescoord als Roda JC-aanvaller Mario Engels. Ron de Groot kan tegen Helmond Sport ook weer beschikken over Randy Wolters, die tegen Jong PSV geschorst was, maar moet nog een week wachten op Joey van den Berg. Het is misschien wat flauw om te praten over het feit dat voor N.E.C. alleen nog maar finales op het programma staan, maar feitelijk komt het daar wel op neer. Puntverlies is eigenlijk niet meer toegestaan en dus moet er alles aan gedaan worden om de punten vanavond in Nijmegen te houden. Hopelijk is tegen Jong PSV een mooie serie onder Ron de Groot ingezet en krijgt het seizoen toch nog
een mooi slotstuk voor N.E.C. De wonderen zijn de wereld immers nog altijd niet uit...

Door Teun van Thiel
90' De reguliere speeltijd is afgelopen
83' Gele kaart Tibeau Swinnen
82' Bram Zwanen wordt gewisseld voor Richelor Sprangers
80' GOAL: Randy Wolters maakt de 3-2
75' Dylan George wordt gewisseld voor Juul Respen
75' Terry Lartey Sanniez wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
72' Gele kaart Stijn van Gassel (K)
70' Jordan van der Gaag wordt gewisseld voor Ron Janzen
57' Gele kaart Frank Sturing
57' GOAL (penalty): Tibeau Swinnen maakt de 2-2
55' PENALTY: Tibeau Swinnen staat achter de bal
53' GOAL: Josef Kvida maakt de 2-1 (Assist door Leroy Labylle)
44' GOAL: Randy Wolters maakt de 1-1 (Assist door Jordy Bruijn)
43' Gele kaart Steven Edwards
29' Gele kaart Mart Dijkstra
12' GOAL: Dylan George maakt de 0-1

N.E.C. houdt drie punten in eigen huis na krappe overwinning op Helmond Sport

N.E.C. heeft de punten vrijdagavond in het eigen Gofferstadion gehouden met een overwinning op Helmond Sport. De Helmonders namen in Nijmegen brutaal de leiding met een afstandsschot van Dylan George. Randy Wolters zorgde op slag van rust voor de gelijkmaker na een mooie pass van Jordy Bruijn. Even na rust kopte Kvida N.E.C. op voorsprong. De Nijmegenaren mochten echter niet lang genieten nadat een doorgebroken Arne Naudts naar de grond werd getrokken door Frank Sturing en scheidsrechter Bijl naar de stip wees. Swinnen bleef koel en scoorde zijn tweede. Tien minuten voor het einde pakte N.E.C. weer de voorsprong in de Goffert door een rebound van Randy Wolters. Deze voorsprong werd door de rood-groen-zwarten niet meer weggegeven waardoor de ploeg van Ron de Groot een benauwde overwinning over de streep kon trekken: 3-2.

Door Shane Jebbink

Trainer de Groot voerde noodgedwongen een wijziging door, door de blessure van Tom Overtoom. Randy Wolters mocht starten op de linkervleugel, waardoor Leroy Labylle een linie terugzakte naar het middenveld. De rest van de namen was identiek aan de opstelling waarmee N.E.C. drie punten meenam uit Eindhoven.

Achterstand

Helmond kreeg de eerste kans van de wedstrijd in de persoon van Tibeau Swinnen. Hij werd op de rand van de zestienmeter aangespeeld en schoot rakelings over het doel van Branderhorst. Even later dook Randy Wolters op aan de andere kant met een schot wat recht af ging op Helmond keeper van Gassel. Even later zette Randy Wolters weer voor, waarna de bal in het doelgebied bleef hangen. Jonathan Okita nam de bal over maar kwam niet tot een schot. Net nadat N.E.C. begon aan te dringen was het Helmond Sport dat brutaal de leiding nam in het Goffertstadion. Dylan George produceerde na een goede actie een schot over de grond. Mattijs Branderhorst leek verrast en kon de bal niet meer keren: 0-1. N.E.C. leek van slag door de vroege achterstand en liet de bal veelal aan Helmond. Ondanks de situatie hanteerde de Nijmegenaren een behoudende tactiek. Uit een corner leek N.E.C. uit het niets langszij te komen. Frank Sturing frommelde de bal bijna over de lijn, ware het niet dat de bal op het allerlaatste moment geblokt werd.

Op slag van rust

De ploeg van de Groot was ontzettend slordig in de passing en kon op geen enkele manier een vuist maken tegen Helmond Sport. De nummer negentien van de Keuken Kampioen Divisie kende geen problemen in het Goffertstadion en kon relatief comfortabel achterover leunen. Vijf minuten voor rust leek Mart Dijkstra de stand dan toch gelijk te trekken na een mooie pass van Frank Sturing. De middenvelder mikte de bal echter een metertje over het doel van Helmond. Op slag van rust kwam N.E.C. dan toch nog op gelijke hoogte. Na een prachtige dieptepass van Jordy Bruijn kon Randy Wolters doorlopen naar het doel. Oog in oog met keeper van Gassel faalde de buitenspeler niet en hij zette hij N.E.C. naast Helmond: 1-1.

Doelpunten

De eerste kans in de tweede helft was wederom voor Randy Wolters. Hij pikte een afgeslagen voorzet op en haalde de trekker over. Van Gassel kon echter de bal tot corner tikken. De opvolgende corner werd matig verwerkt door de Helmondse defensie, waardoor Leroy Labylle de bal nogmaals in kon swingen. De boomlange Josef Kvida was attent en kopte de 2-1 binnen. Lang kon N.E.C. echter niet van de voorsprong genieten. Arne Naudts brak enkele minuten later door en won een persoonlijk duel met Frank Sturing. Het jeugdproduct van N.E.C. leek aan de noodrem te trekken waardoor scheidsrechter Bijl naar de stip wees. Tibeau Swinnen bleef oog in oog met Branderhorst koel en schoof de bal rustig in de linkerhoek: 2-2.

Overwinning

Ron de Groot probeerde meer aanvallende impulsen te brengen met Mike Trésor Ndayishimiye. Dit leek effect te sorteren, waar de Belg twee keer vuurde op van Gassel. De Helmond keeper was echter alert en keerde beide pogingen. Even later schoot Ndayishimiye weer op het Helmondse doel. Van Gassel was wederom attent, maar Randy Wolters was als de kippen bij de rebound en schoot onberispelijk binnen in de korte hoek: 3-2. Deze voorsprong werd niet meer weggeven door de Nijmeegse brigade, waardoor de overwinning over de streep getrokken kon worden en drie ontzettend belangrijke punten werden gepakt in de strijd om de play-offs.