Eredivisie Zondag 6 maart 2016, 12:30 Goffertstadion
1 0
Heracles Almelo
Voorbeschouwing N.E.C. – Heracles Almelo
De maand februari leverde geen enkele overwinning op. Aan N.E.C. de taak om deze negatieve reeks te doorbreken en met het gloren van de nieuwe maand weer eens een overwinning in eigen huis te pakken. De tegenstander tegen wie dit zal moeten gebeuren, is Heracles uit Almelo. De ploeg is een directe concurrent van N.E.C. en staat twee plaatsen hoger, op de zesde plek, met twee punten meer.

Zoals geschreven is N.E.C. niet bezig aan de beste reeks van dit seizoen. De mannen van Faber staan nog wel op de achtste plek, maar dat had vooral te maken met het feit dat veel concurrenten de punten lieten liggen afgelopen weekend. N.E.C. zelf ging met 2-0 onderuit op Woudenstein tegen Excelsior. N.E.C. was niet minder dan de thuisploeg, maar spits Tom van Weert schoot met scherp. N.E.C. wist de gecreëerde kansen niet te verzilveren en keerde zodoende met lege handen naar huis.

Een overwinning tegen Heracles zou een welkome afwisseling zijn en een steuntje in de rug in de strijd om een plek in de play-offs. Daarnaast zou bij een overwinning een directe concurrent worden gepasseerd op de ranglijst. Om dit te bewerkstelligen, zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden dan in de heenwedstrijd in de tweede ronde van de competitie, tevens de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Toen werd N.E.C. met 3 - 0 van het veld getikt en mocht het blij zijn dat het bij die drie treffers bleef.

De laatste thuiswedstrijd tegen Heracles werd ook verloren. In maart 2014 kwam N.E.C. op 1 - 0 door een goal van Higdon, maar na de gelijkmaker tien minuten voor tijd, dompelde Amoah het Goffertstadion in de blessuretijd in rouw door de 1 - 2 te verzorgen. Op 10 november 2012 won N.E.C. voor het laatst thuis van Heracles; Rick ten Voorde scoorde tweemaal en Leroy George een keer in een wedstrijd die in 3 - 2 eindigde.

Aankomende zondag kan Ernest Faber weer beschikken over Rens van Eijden en Lucas Woudenberg. Beiden waren geschorst tegen Excelsior, maar zijn nu weer beschikbaar. De inzet van de geblesseerde Gregor Breinburg is nog onzeker.

De Almeloërs zijn bezig aan een zeer bijzonder seizoen. De ploeg is terug te vinden op de zesde positie, maar heeft ook weekeinden in de top drie van de vaderlandse competitie gebivakkeerd. Afgelopen zondag had het team van John Stegeman weer uitzicht op plaats drie, maar werd er in eigen huis een onthutsende nederlaag (0 - 5) tegen Roda JC geleden.

De Almeloërs hebben dus een tikkie te verwerken gekregen en zullen erop gebrand zijn om de schade te herstellen en een goed resultaat neer te zetten in Nijmegen. Gezien de premisse en de historie, lijkt het dus een doelpuntrijk en spectaculair duel te worden. Opvallend is dat Heracles, net als N.E.C., niet heel vaak het net weet te vinden. De huidige topscorer van de ploeg is Wout Weghorst en de lange spits heeft er op dit moment zeven in liggen. Overigens is er door het vertrek van Tannane in de winterstop wel een gevaarlijke angel uit de aanval gehaald. Voor de verdedigers van N.E.C. de taak om Weghorst af te stoppen en voor de middenvelders om het spel van Bel Hassani te ontregelen.
N.E.C. in slotfase voorbij Heracles Almelo: 1 - 0
Na vijf wedstrijden zonder zege heeft N.E.C. zondagmiddag in het eigen Goffertstadion eindelijk de volle buit weer gepakt. Concurrent Heracles Almelo werd met 1-0 verslagen door een late én fraaie treffer van Christian Santos.

Hangende het hoger beroep kon Ernest Faber zondag gewoon beschikken over Christian Santos, die dan ook de positie in de spits innam. Op het middenveld keerde Gregor Breinburg terug van een blessure, terwijl er achterin de keuze werd gemaakt voor Dario Dumić als verdedigingspartner van de van een schorsing teruggekeerde aanvoerder Rens van Eijden. Ook Lucas Woudenberg verscheen weer aan de aftrap na een wedstrijd schorsing uit te hebben gezeten. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Excelsior namen daarom Marcel Appiah, Wojciech Golla en Jeffrey Leiwakabessy plaats op de bank. Bij Heracles één bekend gezicht in de basis met Ramon Zomer, die in het verleden meerdere seizoenen uitkwam voor N.E.C.

Binnen vijf minuten kreeg N.E.C. een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Navarone Foor ging agressief een kopduel aan in het strafschopgebied van Heracles, werd niet teruggefloten en zag zichzelf ineens oog-in-oog met doelman Castro. Die verkleinde goed zijn doel en wist de lage inzet van Foor daardoor te pareren. N.E.C. hield daarna het betere van het spel, maar kon het Castro niet meer moeilijk maken. Zo kwam Anthony Limbombe net tekort toen hij diep werd gestuurd door Breinburg, schoot Joey Sleegers hoog over na een doorkoppen van Santos en kwamen voorzetten van de linkerflank telkens net niet op de juiste plek.

Verdedigend bleef N.E.C. in de eerste helft eenvoudig op de been tegen het aanvallend onmachtige Heracles. De ploeg moest weliswaar een aantal corners toestaan, maar de ploeg uit Almelo werd daaruit nimmer gevaarlijk. De luchtmacht van N.E.C. met Van Eijden, Dumić en Santos maakte alle hoge ballen onschadelijk en maakte het Brad Jones zo makkelijk om zijn doel schoon te houden. Vlak voor rust was N.E.C. nog dichtbij een verdiende openingstreffer, maar Van Eijden kopte uit een corner nipt voorlangs en Santos kon een voorzet van de linkerkant niet verzilveren. Beide ploegen zochten daarom met een 0-0 stand de kleedkamers op.

Na rust voerde het N.E.C. het tempo nog wat op en zette het Heracles meer en meer onder druk. Dat leek na een uur spelen ook te resulteren in een voorsprong, maar de opgestoomde Dumić zag zijn kopbal op de lat stranden. In de scrimmage die volgde kon ook Sleegers de bal niet binnenwerken, waarna Castro zich letterlijk op de bal gooide om het gevaar onschadelijk te maken. Omdat N.E.C. daarna vaak te onzuiver bleef voetballen om echt gevaarlijk te worden, liet de scheidsrechter zich uiteindelijk het meest gelden. Manschot trachtte het tempo in de wedstrijd te houden door niet voor alles te fluiten, maar schroomde tegelijkertijd niet om kaarten te trekken voor uiteenlopende overtreding. Liefst negen gele kaarten zouden er aan het einde van de wedstrijd worden getrokken, waarvan vier voor N.E.C. en vijf voor Heracles.

Met het inbrengen van Jay-Roy Grot voor Janio Bikel twintig minuten voor tijd kreeg N.E.C. aanvallend nog meer overwicht, maar het kon dat voordeel lange tijd niet omzetten in een doelpunt. Pas vijf minuten voor tijd werd Castro voor het eerst weer echt getest, toen Santos een diepe vrije trap hoog inkopte en de doelman tot een katachtige reflex dwong. Drie minuten later maakte de Venezolaan dan eindelijk wel de bevrijdende en verdiende 1-0. Een diepe bal van Breinburg werd door Ten Wierik doorgekopt voor de voeten van Santos, die zich niet bedacht en op acrobatische wijze zijn veertiende treffer van het seizoen liet aantekenen. In de toegekende drie minuten blessuretijd beperkte N.E.C. zich tot het behouden van de voorsprong en probeerde het vooral langdurig in balbezit te blijven. De fysiek sterke Grot liet zich daarbij goed gelden, die bij de hoekvlag moeilijk van de bal te krijgen was voor de Heraclieden. Verdedigend kwam N.E.C. uiteindelijk net als in de rest van de wedstrijd niet meer in gevaar en kon er na vijf wedstrijden zonder zege eindelijk weer eens een overwinning worden bijgeschreven.

Door de drie punten stijgt N.E.C. naar de zevende plek op de ranglijst en blijft het volop meedoen in de strijd om de play-offs. Bijkomend voordeel voor N.E.C. is dat het gat naar de nummer drie (vier punten) inmiddels kleiner is dan dat naar de nummer tien (vijf punten), waardoor de ploeg voorlopig stevig in het linkerrijtje lijkt te staan. Volgende week wacht wel een loodzware klus, als de ploeg op bezoek moet bij titelkandidaat Ajax. Aftrap in Amsterdam is op de zondag om 16.45 uur.

In Person Man of the Match: Dario Dumic