Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing AZ - N.E.C.
Na de 2 - 1 overwinning tegen SC Heerenveen zal N.E.C. vol vertrouwen afreizen naar Alkmaar, waar zondag om 16.45 uur afgetrapt wordt voor de uitwedstrijd tegen AZ. Met AZ treft de ploeg van trainer Peter Hyballa een team dat met wisselend succes aan de competitie is begonnen en met 4 punten terug te vinden is op de tiende plek op de ranglijst.

Na een gelijkspel tegen Heerenveen (2-2) en een kleine nederlaag bij PSV (1 - 0) kon ook AZ afgelopen weekend de eerste driepunter noteren. In Utrecht werd namelijk met 1 - 2 gezegevierd bij de plaatselijke FC. Voormalig N.E.C.'er Alireza Jahanbakhsh toonde zich in Utrecht belangrijk door met een van richting veranderd schot de winnende treffer aan te tekenen. Hij is natuurlijk niet het enige voor Nijmegenaren bekende gezicht in de selectie van de Alkmaarders. Centraal in de AZ-verdediging heeft Ron Vlaar dit seizoen namelijk gezelschap gekregen van Rens van Eijden, afgelopen seizoen nog aanvoerder van N.E.C.

Vorig seizoen speelde Rens van Eijden deze wedstrijd nog in het shirt van N.E.C., terwijl Alireza Jahanbakhsh het bij AZ destijds met een invalbeurt moest doen. In de zeer dichte mist legde N.E.C. de Alkmaarders in eigen huis met 2 - 4 over de knie. Na een 1 - 2 ruststand (Nijmeegse doelpunten van Anthony Limbombe en Christian Santos) brachten Lucas Woudenberg en (wederom) Anthony Limbombe de stand na rust op 1 - 4 in Nijmeegs voordeel. De mist was rond de rust overigens zó dicht geworden, dat er zelfs nog enige tijd twijfel was over of de wedstrijd überhaupt uitgespeeld kon worden. Markus Henriksen zorgde met zijn 2 - 4 voor een klein beetje hoop in de AZ-harten, maar de overwinning kwam voor N.E.C. nooit meer in gevaar.

In Nijmegen en omstreken wordt uiteraard gehoopt op eenzelfde scenario, maar ook de Alkmaarders hopen natuurlijk een sprongetje te kunnen maken op de ranglijst. Wat in Nijmeegs voordeel zou kunnen werken, is dat de ploeg van trainer John van den Brom op donderdag nog een Europese wedstrijd afwerkt tegen Vojvodina Novi Sad, de club waarvan in Servië al met 0 - 3 werd gewonnen. Waar het N.E.C. in de wedstrijd in Alkmaar sowieso niet aan zal ontbreken is strijd, iets dat onder trainer Peter Hyballa al snel een handelsmerk van de ploeg lijkt te zijn geworden. De selectie straalt uit een echt collectief te zijn en daarin zou ook in Alkmaar zomaar eens de sleutel tot succes kunnen zitten. De wedstrijd tegen AZ wordt gefloten door Kevin Blom, die wordt bijgestaan door assistenten Patrick Langkamp en Jermaine Lapar.
N.E.C. lijdt nederlaag tegen AZ
N.E.C. heeft zijn ongeslagen status niet weten vast te houden tegen AZ. De ploeg van Peter Hyballa lukte het niet om de lijn van afgelopen weken voort te zetten. Met als ruststand 1 - 0 voor de Alkmaarders had N.E.C. nog kansen om het tij te keren, echter kwam aan die illusie snel een eind toen Julian Von Haacke in de 53e minuut zijn tweede gele kaart pakte. Ex-N.E.C. ’er Alireza Jahanbakhsh bepaalde uiteindelijk met zijn doelpunt de eindstand op 2 - 0.

Na de complimenten van vorige week over het strijdlustige N.E.C. had trainer Hyballa weinig reden om zijn selectie te wijzigen. Alleen Robin Buwalda kwam in actie in plaats van de geblesseerde Mikael Dyrestam. Dat deed hij wel op de rechtsbackpositie, waardoor Michael Heinloth naar de linkerkant verkaste om Alireza Jahanbakhsh in bedwang te houden. Bij AZ bleef Marcus Henriksen buiten de lijnen vanwege zijn aankomende transfer naar Hull City.

Beide ploegen begonnen slordig aan de wedstrijd. N.E.C. slaagde er niet in om onder de druk van AZ uit te voetballen en zocht dan ook veelvuldig de lange bal. De aanvallers van de Nijmegenaren werden daardoor zelden gevaarlijk het eerste halfuur. De eerste kansen waren dan ook voor de ploeg van John van den Brom. Na slecht wegwerken van Dario Dumić bracht AZ via een vlotte combinatie de spits Fred Friday rond het zestienmetergebied in stelling, die de bal ruim een meter naast het doel schoof. Even later kreeg Alireza Jahanbakhsh bij toeval de bal voor de voeten na een redding van Delle, maar schoot hard naast. N.E.C. creëerde weinig kansen vanuit zijn eigen veldspel en moest het vooral van de counter hebben. De vlugge voorhoedespelers hadden het lastig tegen het verdedigende blok Van Eijden en Vlaar. Ready Ofosu zag meerdere malen zijn individuele acties stranden en Rochet werd pas in de 37e minuut voor het eerst serieus getest door een afstandsschot van de Fransman Kévin Mayi.

AZ kwam daarentegen ook tot weinig kansen de eerste helft, maar bleek uiterst productief. Waar Joris Delle nog wel een antwoord had op een kopballetje van Van Overeem is het vlak voor rust wel raak: Van Overeem speelde zichzelf vrij door een slimme loopactie op de rechterflank waardoor hij de bal kon voorslingeren. Dabney dos Santos kopte met zijn 176 cm de bal binnen en bracht daarmee de Alkmaarders op een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft had de strijdploeg van Hyballa wat goed te maken en begonnen ze duidelijk scherper aan het vervolg van de wedstrijd. Reagy Ofosu leek op weg naar de 1-1 in de 47e minuut maar werd gestuit door Ron Vlaar. Echter kwam er al snel een eind aan het goede begin van N.E.C. : wanneer Fred Friday via een counter op het N.E.C. doel afstevent tikt middenvelder Julian Von Haacke hem aan. Doorgebroken was het niet, maar wel genoeg voor zijn tweede gele kaart waardoor de Nijmegenaren met tien man verder moesten.

Kansen van Ex-N.E.C. ’ers van Eijden en Jahanbakhsh leidden in het vervolg van het tweede bedrijf echter nog niet tot de 2-0. Met name de rechtsbuiten van AZ miste de grootste kans van de wedstrijd wanneer hij na een dubbele één-twee de bal met links hoog over schoot. Reagy Ofosu had daarna dé kans voor N.E.C. om op gelijke hoogte te brengen, maar zag vanuit een lastige hoek zijn inzet voorlangs het doel van Rochet eindigen. Peter Hyballa probeerde zijn selectie nog nieuw leven in te blazen wanneer Sam Lundholm binnen de lijnen kwam voor Quincy Owusu-Abeyie. Door een actie van de vers ingebrachte aanvaller werd Mayi op Rochet afgestuurd met net als in de eerste helft kwam de AZ defensie als winnaar uit de strijd.

Daarna was het eenrichtingsverkeer. Na veel gemiste kansen, wist Alireza Jahanbakhsh uiteindelijk toch zijn goaltje mee te pikken tegen zijn voormalige werkgever. Na een uitbraak van de Alkmaarder zette Friday hem alleen voor de Joris Delle, die ditmaal geen antwoord had op het schot van de Iraniër. Wel was er nog een lichtpuntje voor één van de Nijmegenaren die op het veld stond vandaag. De 16-jarige Kadioglu kwam vlak voor tijd nog binnen de lijnen en maakte daarmee zijn debuut voor N.E.C.

Na de interlandperiode staat er weer een mooi affiche op het programma in de eredivisie als N.E.C. thuis PSV ontvangt. Maar eerst wordt er nog geoefend tegen het Duitse Kleve in de Volksbank-Arena aanstaande donderdag.