Jupiler Play-Offs Zondag 28 mei 2017, 16:45 Goffertstadion
N.E.C.
1 4
NAC Breda
Voorbeschouwing N.E.C. - NAC Breda
Zondag 28 mei zal in veel Nijmeegse agenda’s rood omcirkeld staan als absolute Dag van de Waarheid. NAC Breda komt die dag een 1-0 voorsprong verdedigen in het Goffertstadion en N.E.C. zal dus flink aan de bak moeten om de Bredanaars alsnog hardhandig te doen ontwaken uit hun promotiedroom en zelf nog een jaar actief te mogen zijn in de Eredivisie.

De 1-0 nederlaag in Breda was volstrekt onnodig. De ploeg van Ron de Groot had meer dan genoeg kansen om in het Rat Verlegh Stadion zelf te scoren, maar vlak voor tijd leidde uitgerekend een persoonlijke fout aan Nijmeegse zijde de onverwachte 1-0 van spits Cyriel Dessers in. Een treffer die aankwam als een flinke uppercut, maar knock-out is N.E.C. uiteraard nog lang niet. Natúúrlijk begint de ploeg zondag met een 1-0 achterstand aan de return tegen NAC en natúúrlijk zal NAC alles op alles zetten om die voorsprong over de streep te trekken, maar als N.E.C. in Breda het vizier iets scherper had afgesteld was het met een ruime overwinning terug naar Nijmegen gereden.

Nu zullen in de Goffert de kansen wél moeten worden benut om degradatie naar Jupiler League te voorkomen. Dat zal in ieder geval moeten gebeuren zonder middenvelder Julian von Haacke, die in Breda tegen een onnodige gele kaart aanliep (zijn tweede in de play-offs) en de wedstrijd derhalve vanaf de tribune zal moeten bekijken.

De aftrap zal om 16.45 uur plaatsvinden in een kokend hete Goffert. Niet alleen door de tropische temperaturen die voor zondag voorspeld worden, maar ook door een tot op het bot gemotiveerd elftal én N.E.C.-publiek. Voor de allerlaatste keer dit seizoen met zijn allen strijden voor N.E.C. Bikkelen, knokken én scoren….en volgend jaar ‘gewoon’ weer in de Eredivisie!
N.E.C. - NAC Breda: 1 - 4
N.E.C. is gedegradeerd. Kwam NAC in Breda nog goed weg met een 1-0 overwinning, de Bredanaars dompelden Nijmegen met een afgetekende 1-4 nederlaag in diepe rouw. Al in de zesde minuut scoorde Cyriel Dessers de 0-1 vanaf de penaltystip. Na een halfuur spelen kwam N.E.C. via een strafschop van Gregor Breinburg op gelijke hoogte. In de 52ste minuut was het wederom Dessers die de 1-2 scoorde, waarna NAC in de slotfase wegliep via doelpunten van Giovanni Korte en – wederom – de Belgische topschutter Dessers. Door de nederlaag over twee wedstrijden komt er na twee seizoenen een einde aan het Eredivisieschap van N.E.C.

De Goffert zinderde, toen scheidsrechter Kevin Blom om kwart voor vijf blies voor het eerste fluitsignaal. Interim-trainer Ron de Groot had in zijn ploeg basisplaatsen ingeruimd voor Janio Bikel en Taiwo Awoniyi. Hun entree ging, ten opzichte van de heenwedstrijd, ten koste van basisplekken voor de geschorste Julian von Haacke en voor Kévin Mayi, die op de bank moest plaatsnemen. Bij NAC vormde het gevaarlijke drietal Thomas Agyepong, Cyriel Dessers en Giovanni Korte net als in de heenwedstrijd de aanval.

Waar N.E.C. dacht op jacht te gaan naar een Nijmeegse openingstreffer, was het juist NAC dat vanaf elfmeter al na zes minuten een voorsprong bewerkstelligde. De strafschop kwam tumultueus tot stand. NAC-rechtsbuiten Korte wilde na een dieptepass linksachter Lorenzo Burnet voorbij. Ze kwamen echter in botsing en ondanks luide protesten van NAC, liet scheidsrechter Blom aanvankelijk doorspelen. Ruim een minuut later ging Blom echter naar de kant, waar Dennis Higler via videobeelden tot de conclusie kwam dat het wél een overtreding van Burnet was en daarmee een strafschop voor NAC. Goudhaantje Dessers wist wel raad met het buitenkansje en tekende voor de 0-1 voorsprong voor NAC. N.E.C. moest vanaf dat moment driemaal scoren om in de Eredivisie te blijven.

En N.E.C. ging op jacht naar die doelpunten. Allereerst met een ziedend schot van Taiwo, dat door doelman Jorn Brondeel uit de hoek werd geranseld. Daarna via een goede actie over rechts van Michael Heinloth, die met zijn voorzet Burnet bereikte. De kopbal van de linksachter ging echter over. Intussen greep De Groot al in: hij bracht binnen het halfuur al Ferdi Kadioglu voor Bikel. Daarmee gingen de Nijmegenaren nog offensiever spelen. In de 31ste minuut was het dan toch raak en wederom speelde de videoscheidsrechter een centrale rol. Nadat een poging van Taiwo eerst reglementair leek te worden gestopt door de NAC-defensie, was het Higler die een halve minuut later de leidsman wederom moest corrigeren: strafschop. Breinburg kende geen twijfel en bracht met een rake strafschop hoop in de Nijmeegse harten. Kort voor rust leek Kadioglu te gaan tekenen voor de 2-1, maar zijn poging miste kracht en scherpte en was een prooi voor doelman Brondeel.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. N.E.C. – dat aantrad met Mohamed Rayhi voor de geblesseerde Arnaut Groeneveld – zette druk en NAC plooide achteruit en probeerde tijd te winnen. Toch was het al na drie minuten billenknijpen voor de Nijmeegse fans, want Dessers had uit een vlijmscherpe counter de 1-2 op zijn schoen. Zijn poging werd echter eerst gestuit door Joris Delle en daarna door de inglijdende Burnet. In de 52ste minuut was het dan toch raak voor NAC. Nadat een mooie solo van Manu Garcia over links een aantal N.E.C.’ers het nakijken gaf, vond hij Dessers voor het doel. De NAC-spits tekende daarop in twee pogingen voor de 1-2 voor NAC.

Daarmee was het geloof weg bij de mannen van De Groot. Zeker toen – wederom met behulp van de videoref – Rayhi ook nog eens met een rode kaart naar de kant moest na een stevige charge, werd het een mission impossible voor de Nijmegenaren. Hoewel Dario Dumic het nog wel probeerde met een afstandsschot, was zelfs de 2-2 ver weg. Aan de andere kant hadden de Bredase voorhoedespelers nog een slotoffensiefje in petto. Via doelpunten van Korte en wederom Dessels liepen ze weg naar 1-4.

Met de nederlaag is N.E.C. volgend seizoen veroordeeld tot de Jupiler League. Net als in het seizoen 2014/2015 hopen we op een snelle terugkeer naar de Eredivisie!
Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 26 april 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
FC Twente

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Jong PSV 60
5 Almere City 59
6 Den Bosch 57
7 TOP Oss 56
8 SC Cambuur 54
9 NEC 54
10 RKC Waalwijk 53
11 MVV Maastr. 53
12 Jong Ajax 52
13 Roda JC 52