KNVB Beker Zondag 21 april 2024, 18:00 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
1 0
Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.
Na een interlandbreak van twee weken staat komende zondag (12.30 uur) de beladen uitwedstrijd tegen Vitesse op het programma. Elk jaar een zware dobber, maar ook altijd weer een wedstrijd op zich. Het is vaak gebleken dat rangen en standen niet tellen in de Gelderse derby.

N.E.C. kent moeizame weken, met zeven nederlagen in de laatste acht duels. Alleen tegen Heracles werden (na vijf nederlagen daarvoor) middels een 3-1 overwinning de drie punten in eigen huis gehouden. Daarna volgden nederlagen tegen ADO Den Haag (uit) en FC Utrecht. Een goed resultaat in Arnhem zou derhalve voor een enorme opsteker kunnen zorgen voor de ploeg van trainer Peter Hyballa in aanloop naar de belangrijke laatste fase van het seizoen 2016-2017.

In Nijmegen eindigde de derby eerder dit seizoen onbeslist: 1-1. Lange tijd leek Vitesse de drie punten mee naar Arnhem te nemen, na een treffer van (uitgerekend) Navarone Foor in de 38e minuut. Twee minuten voor tijd kwam N.E.C. echter nog op de gelijke hoogte door een kopbal van Dario Dumic, al dan niet nog getoucheerd door de voet van Taiwo Awoniyi. In de blessuretijd werd een treffer van Vitessenaar Lewis Baker nog terecht afgekeurd wegens buitenspel.

N.E.C. heeft de punten hard nodig om niet in degradatieproblemen te gaan komen. Voor de wedstrijd tegen aartsrivaal Vitesse staat de ploeg van Peter Hyballa met 28 punten op de veertiende plaats op de ranglijst, vijf punten boven de gevreesde ‘streep’. Vitesse vinden we met 39 punten terug op plaats zeven. In de strijd om een plekje in de play-offs om Europees voetbal zullen zij er ook alles aan doen om de drie punten in eigen huis te houden.

Peter Hyballa zal het in Arnhem in ieder geval zonder de geblesseerde verdedigers Mikael Dyrestam en Robin Buwalda moeten doen, maar beschikt verder over een fitte selectie. Dario Dumic, Ferdi Kadioglu, Jordan Larsson en Stefan Mauk waren op pad met hun nationale elftallen, maar sluiten ook weer aan bij de groep.

In het Gelredome zal N.E.C. tegen de voetballende ploeg van Vitesse de mouwen flink moeten opstropen en als collectief voor de dag moeten komen. Daarbij wordt de ploeg in ieder geval gesteund door een goed gevuld uitvak. Scheidsrechter in Arnhem is Serdar Gözübüyük. De leidsman wordt geassisteerd door Joost van Zuilen en Bas van Dongen. De vierde official is Edwin van de Graaf.
N.E.C. ongelukkig onderuit in Gelderse derby
Het scheelde weinig of N.E.C. had minstens een puntje meegenomen uit Arnhem. Door een late benutte strafschop van Vitesse-aanvaller Ricky Van Wolfswinkel hielden de gastheren de drie punten echter in eigen huis. De spits had Vitesse kort na rust met een knappe kopbal al op voorsprong gebracht. Invaller Ferdi Kadioglu prikte echter met een prachtig afstandsschot de gelijkmaker achter doelman Eloy Room. Een ongelukkige handsbal van Michael Heinloth zorgde ervoor dat kort voor tijd Van Wolfswinkel de beslissende 2-1 voor zijn rekening mocht nemen. Door de nederlaag staat N.E.C. nu op een 14e plek met 28 punten uit evenzoveel wedstrijden.

Coach Peter Hyballa koos in de derby voor een vijfmansachterhoede. Daardoor kon jeugdexponent Frank Sturing zijn basisdebuut maken voor de Nijmegenaren. De negentienjarige Nijmegenaar vormde samen met Wojciech Golla en Dario Dumic het hart van de vijfmansdefensie. Het drietal geflankeerd door Heinloth en Lorenzo Burnet. Daarvoor had Hyballa een plek ingeruimd voor het defensieve blok van Gregor Breinburg en Janio Bikel in de rug van ‘nummer 10’ Julian von Haacke. Voorin kregen de jonge Jay-Roy Grot en Arnaut Groeneveld het vertrouwen.

N.E.C. plooide ver terug en liet het initiatief aan Vitesse. De gastheren hadden echter moeite om een gaatje in de hechte Nijmeegse defensie te vinden. Intussen loerde N.E.C. op een mogelijkheid om vanuit de counter gevaarlijk te worden. Daarvoor waren de Nijmegaren echter te slordig in de passing. Maar ook de druk van Vitesse leidde niet tot uitgespeelde kansen. Zo werden de mannen van trainer/coach Henk Fräser enkel gevaarlijk via afstandsschoten. Rechtsachter Mario Diks en middenvelders Adnane Tighadouini en Lewis Baker hadden het vizier niet op scherp staan met hun pogingen van afstand. In de tegenstoot werd N.E.C. alleen gevaarlijk via een vrije trap van Von Haacke, die de inlopende Dumic in buitenspelpositie afgevlagd zag worden. Zo gingen beide teams na een weinig verheffende eerste helft rusten met de brilstand nog op het scorebord.

De tweede helft startte zoals de eerste. Al leidden de aanvallen van Vitesse nu wél al snel tot een doelpunt. Na vijf minuten lag de bal achter het net van doelman Delle. Met een lepe vrije trap vond Baker het hoofd van Van Wolfswinkel. Die was eindelijk even los van zijn drie Nijmeegse cipiers en kopte de bal knap in de verre hoek: 1-0. Daarop greep Hyballa meteen in. Hij haalde debutant Sturing naar de kant en bracht in plaats daarvan aanvaller Rahyi. Met de wissel gingen de Nijmegaren over op een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers. Het leek in eerste instantie weinig effect te sorteren: Vitesse ging verwoed op jacht naar een verdubbeling van de marge. Het inbrengen van Ferdi Kadioglu voor Gregor Breinburg had echter wel meteen effect: de jonge middenvelder dartelde dominant over het Nijmeegse middenveld en bracht N.E.C. beter in de wedstrijd. Dat zorgde al snel voor de Nijmeegse gelijkmaker, die niet geheel toevallig afkomstig was van de rechtervoet van de invaller zelf. Hij kreeg de bal aan de linkerzijde van het strafschopgebied, legde de bal met een subtiele voetbeweging klaar en krulde de bal met chirurgische precisie in de lange hoek achter de kansloze doelman Room.

Vanaf dat moment voelden de Nijmegenaren dat er wel eens meer in het vat zou kunnen zitten. Met Ali Messaoud voor Von Haacke bracht Hyballa nog meer aanvallende impulsen en het tempo ging nog een keer flink omhoog. Dat leidde tot kansen voor N.E.C. via met name Rayhi, maar ook aan de andere kant kwam de uitblinkende rechtsbuiten Milot Rashica er zo nu en dan knap uit. Pas in de 83ste minuut ging het echt mis. Via de kluts kwam de bal tegen de arm van Heinloth. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük twijfelde even maar wees daarna resoluut naar de strafschopstip. Een klusje dat wel besteed was aan Vitesse-goudhaantje Van Wolfswinkel, die de bal feilloos in de linkerbenedenhoek prikte en daarmee de Nijmeegse hoop op één – of misschien wel drie – punten aan diggelen schoot. N.E.C. drong nog wel aan, stuurde zowel Golla áls Dumic naar voren toe, maar kon niet meer echt gevaarlijk worden. Voor N.E.C is het een kwestie van snel de wonden likken en vooruitkijken naar aanstaande woensdag. Dan staat immers weer een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal treffende de Nijmegenaren in het hoge noorden oud-coach Ernest Faber bij FC Groningen: een nieuwe kans om drie punten van vreemde bodem mee te nemen naar de Keizerstad.