Eredivisie Vrijdag 5 augustus 2016, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
1 1
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. - PEC Zwolle
Het is alweer ruim twee maanden geleden dat in De Kuip het laatste fluitsignaal van het afgelopen seizoen klonk. Met een Europees Kampioenschap en een bewogen voorbereiding, lijkt het echter alsof er nauwelijks een zomerstop is geweest. Niets is minder waar. Aankomende vrijdag trapt N.E.C. om 20.00 uur het eredivisieseizoen 2016-2017 af tegen PEC Zwolle!

Het N.E.C. dat aan zal treden tegen PEC Zwolle, lijkt maar weinig op het team dat een paar weken terug de competitie afsloot tegen Feyenoord. In de voorbije weken kwam er een keur aan vervangers terug voor de spelers en stafleden die de Goffert verlieten.. Sterkhouders in de as van het veld bleven wel. Het defensieve blok Dumic-Golla stond als een huis en zal ook dit jaar de eigen zestien beschermen. Daarvoor zijn Breinburg en Bikel nog altijd de motoren en stofzuigers op het middenveld.

De nieuwe trainer Peter Hyballa, met Ernie Brandts aan zijn zijde, propageert aanvallend voetbal met veel druk naar voren. De Duitse voetbalprofessor is een groot aanhanger van de nieuwe Duitse school waar onze Oosterburen bijvoorbeeld furore mee maakten op het WK van 2014 en waarmee onder anderen Jurgen Klopp (waarmee Hyballa mee samen heeft gewerkt) naam maakt met de teams die hij traint. Zogezegd mogen we onze ogen de kost geven dit seizoen. In de voorbereiding bleek dat het team flink moest wennen aan de nieuwe speelwijze, getuige de af en toe stevige nederlagen tegen de buitenlandse tegenstanders, maar aan Stadionplein 1 heerst het vertrouwen dat het team er tegen PEC zal staan.

Op 6 december 2015 stond N.E.C. voor het laatst in eigen huis tegenover PEC Zwolle, in een wedstrijd die in 2-2 eindigde. Zwolle nam in de eerste helft een 0-2 voorsprong, waarna Limbombe en Bikel in de tweede helft  orde op zaken stelden voor N.E.C.

PEC Zwolle

Ook PEC Zwolle heeft gedurende de zomer een flink aantal spelers uitgezwaaid, hoewel er van het basisteam minder is verdwenen dan bij N.E.C. Met name het vertrek van Veldwijk, Van Hintum, Bouy, Becker en Lam zal zich hebben laten gelden bij de Zwollenaren. Daar staan echter de transfers van Achahbar, Van de Pavert en Menig tegenover, waardoor trainer Ron Jans ook dit seizoen een sterke basis het veld in kan sturen.

Ook PEC kende een wisselvallige voorbereiding. De Koninklijke AA Gent, een outsider voor de Belgische titel, werd eenvoudig met 0-3 verslagen, maar daar staan stevige nederlagen (beiden 4-0) tegen Southampton en Panathinaikos tegenover. De laatste wedstrijd van de voorbereiding wonnen de Zwollenaren echter wel, het Turkse Genclerbiligi werd met 1-0 verslagen.
N.E.C. begint seizoen met gelijkspel tegen PEC Zwolle
Een onwennig startend N.E.C. vocht zich in de tweede helft van de seizoensopening van de Eredivisie naar een verdiend gelijkspel. In een goed gevuld Goffertstadion werd het 1-1 tegen PEC Zwolle.

N.E.C. startte het nieuwe Eredivisieseizoen met maar liefst zeven nieuwe spelers. Joris Delle kreeg direct de voorkeur boven Joshua Smits en Marco van Duin in het doel. Achterin begonnen op de vleugels Michael Heinloth en Robin Buwalda, terwijl het vertrouwde duo Dario Dumic en Wojciech Golla centraal hun posities innamen. Verdedigende middenvelders Janio Bikel en Gregor Breinburg werden ondersteund door Stefan Mauk, die aanvallend ingesteld stond. De geheel vernieuwde voorhoede bestond uit Reagy Ofosu, Quincy Owusu-Abeyie en Kévin Mayi.

Met zeven nieuwe spelers, een nieuwe trainer, assistent-trainer en in een nieuw tenue hadden N.E.C. en PEC Zwolle de eer het nieuwe voetbalseizoen af te trappen. Hoewel je bij beide ploegen dan vaak een afwachtend begin ziet, liet de ploeg van trainer Ron Jans direct zien dat het niet naar Nijmegen was gekomen om te verliezen. In de eerste tien minuten mochten zij direct twee grote kansen aantekenen. Waar doelman Delle eerst de bal uit de linkeronderhoek plukte, was vervolgens Owusu-Abeyie zeer belangrijk. Na een foutieve terugspeelbal zette hij zelf de achtervolging in op de ontsnapte Achahbar, die hij nog net op tijd kon stoppen.

Naarmate de storm van PEC Zwolle wat ging liggen, kon N.E.C. wat meer aan voetballen toekomen. Echt dreigend konden de Nijmegenaren echter niet worden, waardoor Zwolle er met lange ballen van achteruit soms gevaarlijk uit kon komen. Zo ook na een half uur spelen, toen PEC met drie man op het Nijmeegse doel leek af te stevenen. Heinloth deed nog een uiterste poging om een voorzet eruit te halen, maar tevergeefs. Menig had de bal voor het inlopen, maar miste de bal volledig. Een paar minuten later wist hij het net echter toch te vinden. Na een pass door het midden kapte hij de verdediging simpel uit om de bal vervolgens in de verre hoek te leggen.

Peter Hyballa, die zich veelvuldig liet zien aan de zijlijn, wist dat hij moest ingrijpen in de rust en deed dit ook. Mauk en Buwalda, die al tegen een gele kaart was aangelopen, mochten in de kleedkamer blijven, terwijl Mikael Dyrestam en Julian von Haacke, eveneens een nieuwe speler binnen de selectie, in hun plaats kwamen. PEC Zwolle leek echter meteen de 0-2 te maken toen een voorzet vanaf rechts bijna werd binnengelopen in het zestienmetergebied.

N.E.C. was wakker en zocht steeds meer de aanval. Met een nieuwe dirigent op het middenveld in de vorm van Von Haacke begon N.E.C. ook steeds beter te voetballen. Het opportunistische voetbal, wat coach Hyballa sinds zijn aanstelling propageert, kwam goed tot uiting in de tweede helft. Echte kansen werden er echter nog steeds niet gecreëerd; het bleef voornamelijk bij ongevaarlijke voorzetten. Tot Dario Dumic in de 63e minuut de bal met een feilloos lobje over de verdediging legde en Ofosu zo vrij voor doelman Van der Hart zette. Ofosu leek de bal in eerste instantie nog te ver voor zich uit te spelen, maar het bleek net genoeg om de bal onder de vallende doelman door te tikken: 1-1.

N.E.C. bleef na die goal dreigend en ging nadrukkelijk op zoek naar de goal die ze de winst zou bezorgen. PEC Zwolle kwam er met hun snelle aanvallers echter ook nog gevaarlijk uit, waardoor N.E.C. het kostbare punt in de slotminuten leek te koesteren, wat op basis van de tweede helft ook zeker niet onverdiend was.

N.E.C. opende het nieuwe seizoen dus met een remise, waardoor ze zich in ieder geval voor één dag koploper van de Eredivisie mag noemen. De mannen van Hyballa hebben nu negen dagen de tijd om zich voor te bereiden voor het treffen met promovendus Go Ahead Eagles in Deventer.

In Person Man of the Match: Dario Dumic
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31