Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 18 oktober 2019, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
1 0
Jong PSV
Voorbeschouwing halve finale Jupiler Play-Offs: FC Emmen
Heel even stond N.E.C. afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Heerenveen boven ‘de streep’. Op dat moment leidde N.E.C. zelf in Friesland, stond Roda JC achter tegen Vitesse en stond het 1-1 in de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Sparta. Helaas wist Sparta uiteindelijk nog twee keer te scoren, waardoor niet N.E.C. maar de Rotterdammers de play-offs om promotie/degradatie wisten te ontspringen. N.E.C. moet op zijn beurt eerst als winnaar uit de bus komen in een tweestrijd met FC Emmen, om het daarna eventueel op te nemen tegen de winnaar van de ontmoetingen tussen NAC en FC Volendam en zo een langer verblijf in de Eredivisie af te dwingen.

Aan die missie kan de ploeg van Ron de Groot in ieder geval met opgeheven hoofd beginnen. Het trainersduo De Groot/Pothuizen heeft de koppies binnen hun ploeg weer omhoog gekregen, met zes punten uit de laatste twee Eredivisiewedstrijden tot resultaat. Na de winst tegen AZ in Nijmegen werd afgelopen weekend ook Heerenveen (0-2) aan de Nijmeegse zegekar gebonden. Door die twee overwinningen zal N.E.C. in ieder geval met een positief gevoel beginnen aan de strijd tegen FC Emmen, die aankomende donderdag in Drenthe zal beginnen. Om 20.45 uur is de JENS Vesting (sinds 2014 de naam van het stadion van FC Emmen) het toneel van de eerste van twee wedstrijden tussen Emmen en N.E.C. Emmen wist de tweede ronde van de play-offs te bereiken door in de eerste ronde af te rekenen met RKC. De Waalwijkers wisten in Emmen weliswaar met 0-1 te winnen, maar hadden een paar dagen eerder in eigen huis een flink pak op de broek gekregen van de Drentenaren: 1-5. Het openingsdoelpunt van Emmen werd in Waalwijk gemaakt door een oude bekende voor N.E.C.: Youri Loen.

In de Jupiler League eindigde de ploeg van trainer Dick Lukkien op een negende plaats, met 55 punten uit 38 wedstrijden. Topscorer bij de Drentenaren was dit seizoen linksbuiten Cas Peters, die veertien keer wist te scoren in 36 wedstrijden. Centrumspits Rogier Krohne volgt op gepaste afstand met 7 treffers in 22 wedstrijden. Door de winst tegen RKC treedt Emmen volgens trainer Dick Lukkien vol vertrouwen aan tegen N.E.C. De oefenmeester gaf al aan geen voorkeur te hebben voor een bepaalde Eredivisieploeg als tegenstander. “We wisten niet wie onze tegenstander zou gaan worden, maar we gaan ons nu gewoon voorbereiden op N.E.C. Ik denk ook dat er tegen die ploeg voor ons iets te halen is”, zo zei hij tegen RTV Drenthe.

Voor N.E.C. is het zaak om over twee wedstrijden aan te tonen dat er voor FC Emmen juist niks te halen is. Na de heenwedstrijd in Emmen volgt zondag (16.45 uur) in de Goffert het sluitstuk van het tweeluik. Mocht in Emmen donderdag niet gewonnen worden door N.E.C., dan kan de ploeg dat zondag in Nijmegen dus nog rechttrekken. Hopelijk met de steun van een volle Goffert, waar mensen met een seizoenkaart gratis naar binnen mogen tijdens de play-offs.

Als N.E.C. uiteindelijk inderdaad als winnaar uit de bus komt uit de strijd tegen Emmen, dan wacht in de finale van de play-offs NAC of FC Volendam. Als daar dan ook nog van gewonnen wordt, is N.E.C. ook volgend seizoen ‘gewoon’ weer in de Eredivisie actief. Nog vier keer de mouwen opstropen en knokken voor rood, zwart en groen dus! Vier keer alles geven, zowel op het veld als op de tribune en dan komt hopelijk toch alles weer goed.
N.E.C. probleemloos naar finale play-offs
N.E.C. heeft de finale van de Jupiler Play-Offs bereikt. Na de 1-3 uitzege donderdag in Emmen volstond een doelpunt van Kevin Mayi in een goed gevuld Goffertstadion om een tweeluik tegen NAC Breda om een plekje in de Eredivisie af te dwingen: 1-0.

In Drenthe was voornamelijk in de tweede helft duidelijk geworden dat N.E.C. kwalitatief beter was dan FC Emmen en ook in de beginfase in Nijmegen was het de Eredivisionist die het initiatief nam. Al na vijf minuten produceerde N.E.C. een prima aanval, die uiteindelijk door Kevin Mayi over het doel van Telgenkamp geknikt werd. Collega-aanvallers Jay-Roy Grot en Arnaut Groeneveld lieten zich ook niet onbetuigd met enkele gevaarlijke schoten, maar nog zonder succes. Geklungel van Emmen-doelman Telgenkamp werd andermaal niet afgestraft door N.E.C., waardoor de gasten in de wedstrijd bleven en daarna via Kallon en Peters zelfs wat kleine kansjes kregen.

Net op het moment dat FC Emmen wat meer te vertellen had sloegen de Nijmegenaren toe. Gregor Breinburg veroverde de bal op het middenveld en bereikte met een schitterende diepe bal Mayi, die Telgenkamp in de verre hoek klopte en voor 0-1 zorgde. Dat betekende niet dat N.E.C. het daarna rustiger aan ging doen. Dumic wist de bal na een hoekschop net niet binnen te frommelen en ook Groeneveld kon na een voorzet van Breinburg het beslissende zetje niet geven. Vlak voor rust kwam de thuisploeg toch nog even goed weg. Klok kwam oog in oog met Delle te staan, maar het rollertje van de middenvelder bracht de Franse keeper niet in gevaar.

Ook na de pauze was N.E.C. de bovenliggende partij en zorgden Groeneveld, Mayi en Grot voor het nodige gevaar. Met de beste wil probeerde FC Emmen daar wat tegenover te zetten, maar eigenlijk kwamen de gasten er niet echt meer aan te pas. Behoudens een slap schot van Bannink werd de Nijmeegse defensie niet in verlegenheid gebracht door de Drentse aanvallers. Emmen-doelman Telgenkamp moest wel handelend optreden toen Groeneveld na zeventig minuten voetballen voor hem opdook, maar dat deed hij bekwaam. Daarna gebeurde er weinig meer in de Goffert. N.E.C. deed rustig aan om zo de krachten te sparen voor de wedstrijd tegen NAC van aanstaande donderdag en FC Emmen leek zich al bij een kansloze missie te hebben neergelegd.

De weinige mogelijkheden die nog gecreëerd werden ontstonden uit counters van de ploeg van Ron de Groot, met invallers Ferdi Kadioglu en Jordan Larsson die de marge net niet wisten te verdubbelen. Ook de gasten lieten weinig meer zien, waardoor N.E.C. de wedstrijd eenvoudig kon uitspelen en uiteindelijk een probleemloze middag beleefde. Door de simpele zege speelt N.E.C. volgende week donderdag eerst in Breda tegen NAC, waarna volgende week zondag in de return in de Goffert het eredivisieschap verlengd moet gaan worden.
Keuken Kampioen Divisie Maandag 21 oktober 2019 AFAS Trainingscomplex
Jong AZ
20:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
6 Jong Ajax 17
7 Go Ahead 17
8 Almere City 16
9 FC Eindhoven 15
10 Telstar 14
11 NEC 13
12 Roda JC 13
13 FC Den Bosch 12
14 FC Volendam 12
15 Helmond Sp. 12