Eredivisie Zondag 1 mei 2016, 15:30 Goffertstadion
N.E.C.
1 2
Roda JC
Voorbeschouwing N.E.C. - Roda JC
In de voorlaatste speelronde van de vaderlandse Eredivisie neemt N.E.C. het zondag in eigen huis op tegen De Trots van het Zuiden. Roda JC, dat eveneens gepromoveerd is na een jaar in de Jupiler League, bezet momenteel de veertiende plek met 31 punten. N.E.C. staat achtste met 46 punten en vecht voor een plek die recht geeft op de play-offs.

De mannen van Ernest Faber hebben elf dagen de tijd gehad om zich op te laden voor dit duel. Na de zeperd in Zwolle moet N.E.C. zondag winnen om in de race te blijven voor Europees voetbal. De ploegen in het linkerrijtje staan nog steeds erg dicht op elkaar, dus niemand kan zich eigenlijk een verlies permitteren. Na de wedstrijd van dit weekend gaat N.E.C. volgende week in de laatste ronde van de competitie op bezoek bij Feyenoord.

Het vorige duel met het team van trainer Darije Kalezic eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. In Kerkrade wist de ploeg van Ernest Faber niet veel kansen te creëren, maar daarnaast gaf het ook weinig weg. Als er naar de statistieken wordt gekeken van N.E.C. en Roda JC in eigen huis, dan belooft de wedstrijd van vanmiddag een waar doelpuntenspektakel te worden. In de laatste vijf thuisduels vielen er namelijk achttien doelpunten. Het meest doelpuntrijke duel eindigde in een 4 – 3 eindstand waarbij N.E.C. na de eerste helft met een 0 – 2 achterstand de kleedkamer in werd gestuurd.

Roda JC

Onder aanvoering van Tom van Hyfte strijdt Roda JC voor maximaal plek veertien. In theorie kan Roda JC nog zakken tot plek zestien, wat betekent dat er play-offs tegen degradatie gespeeld moeten worden. Willem II en Excelsior, beide clubs goed voor 26 punten, staan respectievelijk op plek vijftien en zestien. Gezien het programma van de drie clubs heeft Roda JC de beste papieren, aangezien zij in het slot van de competitie thuis aantreden tegen Willem II. Bovendien hebben de mannen van Roda JC nog wat goed te maken tegen Willem II. De eerste ontmoeting van dit seizoen werd verloren in Tilburg.

De laatste keer dat Roda JC wist te zegevieren dateert alweer van 19 maart 2016. Destijds werd er uit bij SC Cambuur gewonnen met 0– 1 door een doelpunt van hun nummer zeven Van Hyfte. De meeste doelpunten komen van Van Hyfte (7), Tomi Juric (4) en Maecky Ngombo (4). In totaal heeft de ploeg dit seizoen dertig doelpunten gemaakt en 51 keer de bal uit het net moeten vissen. Hopelijk kan N.E.C. daar nog een schepje bovenop doen, want iedereen kan zich het thuisduel van exact vijf jaar geleden nog wel herinneren toen ruim twaalfduizend toeschouwers in het Goffertstadion getuige waren van de 5 – 0 overwinning. De grote man aan Nijmeegse zijde was Björn Vleminckx, die maar liefst vier treffers voor zijn rekening nam.
N.E.C. thuis onderuit tegen Roda JC: 1 - 2
In een zonnig Goffertstadion is N.E.C. er niet in geslaagd om de achtste plek, die recht geeft op play-offs, vast te houden. Voor het eigen publiek werd er met 1-2 verloren van Roda JC, dat zich door de overwinning veilig speelde. N.E.C. heeft nu nog een kans op de play-offs, als Groningen volgende week punten laat liggen en N.E.C. zelf weet te winnen in De Kuip.

N.E.C. startte fel aan de wedstrijd en joeg Roda JC al snel hun eigen strafschopgebied in. Tot echt grote kansen leidde dit overigens niet. Jay Roy Grot liet bij vlagen zijn talent zien door het tegenstander Van Peppen het leven zuur te maken en N.E.C. zocht verwoed naar een opening in de Limburgse defensie, maar keeper Van Leer hoefde maar weinig ballen tegen te houden.

Toch kwam N.E.C. in de 24e minuut op uiterst curieuze wijze op voorsprong. Een goede aanval over de linkerflank bezorgde de bal bij Limbombe, die strak voorgaf. In een poging de bal weg te werken, schoot Van Peppen het leder vol tegen de instormende Foor aan. Hoewel hij er weinig van meegekregen zal hebben, zette Foor zo de 1-0 op het scorebord.

Een klein kwartier later kreeg Santos de uitgelezen mogelijkheid op de 2-0. Hij werd bij een diepe bal door Swinkels tegen het gras gewerkt, waarop scheidsrechter Kamphuis naar de stip wees. Santos wist het buitenkansje echter niet te verzilveren. Tot overmaat van ramp werd het niet veel later 1-1. Op fenomenale wijze volleerde Van Hyfte van dertig meter de bal achter een verbouwereerde Jones.

Tweede helft

De tweede helft begon uiterst desastreus voor de ploeg van Faber. Er waren amper twee minuten gespeeld toen een corner van Roda JC werd verlengd bij de eerste paal en binnen werd gekopt bij de tweede door een geheel vrijstaande Poepon. N.E.C. leek als een kaartenhuis in elkaar te storten en tussenstanden op de andere velden leken nog even een voorbode voor een klassering in het rechterrijtje. De periode na het tweede Limburgse doelpunt was volledig voor Roda JC. Met diverse schoten uit de tweede lijn werd doelman Jones geteisterd, maar de genadeklap bleef uit. Doordat in ieder geval in Arnhem de zon voor N.E.C. weer ging schijnen, richtten de mannen in het rood groen zwart zich weer op en belegerden het doel van Van Leer. De spelers van Roda JC graafden zich volledig in, waardoor het voor N.E.C. bijkans onmogelijk werd om een fatsoenlijke kans te creëren. Mihai Roman had nog een mogelijkheid, maar hij beoordeelde een voorzet van Limbombe verkeerd en schoof de bal voorlangs.

Zodoende is het volgende week hopen op een gunstig resultaat bij wedstrijden van directe concurrenten. En dan moet er ook nog even worden gewonnen tegen Feyenoord.
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36