Eredivisie Zaterdag 20 augustus 2016, 20:45 Goffertstadion
2 1
sc Heerenveen
Voorbeschouwing: N.E.C. - SC Heerenveen
Na twee gelijke spelen gaat N.E.C. aankomende zaterdag op zoek naar de eerste overwinning van het seizoen. In eigen huis neemt N.E.C. het op tegen het SC Heerenveen van Jurgen Streppel.

N.E.C. is redelijk aan dit seizoen begonnen. Na de 1-1 thuis tegen PEC Zwolle, werd afgelopen weekeinde wederom een gelijkspel uit het vuur gesleept. Uit tegen het gepromoveerde Go Ahead Eagles werd een vermakelijke wedstijd gevoetbald, die eindigde in een 2-2 gelijkspel dankzij twee goals van Kévin Mayi. Voor N.E.C. had er zelfs nog wat meer in het vat gezeten, maar uiteindelijk konden beide partijen tevreden zijn met een punt.

Zodoende heeft de ploeg van Peter Hyballa nog niet het zoet van een overwinning mogen proeven. De wedstrijd tegen de Eagles bewees echter wel dat het team op de goede weg is; de spelers leken beter op elkaar ingespeeld, wat resulteerde in meer kansen en schoten op doel dan in de eerste wedstrijd. Thuis tegen SC Heerenveen zal deze stijgende lijn moeten resulteren in de eerste driepunter van het seizoen.

De Friese club blijkt de laatste jaren een enerverende tegenstander in het Goffertstadion. Van de afgelopen vijf ontmoetingen in Nijmegen werden er twee gewonnen, even zo vaak verloren en één keer gelijkgespeeld. Toch ligt, gekeken naar de historie, een overwinning in het verschiet. De laatste twee ontmoetingen eindigden in overwinningen; vorig seizoen won N.E.C. met 2-0 na doelpunten van Christian Santos en twee seizoenen daarvoor werd het 2-1 door Nijmeegse doelpunten van Michael Higdon. Een derde thuisoverwinning op rij tegen de Friezen zou N.E.C. daarnaast ademruimte geven in de voorbereiding op lastige wedstrijden tegen AZ en PSV.

SC Heerenveen

Net als N.E.C. heeft SC Heerenveen tot nu toe twee uit twee gehaald. Zowel de uitwedstrijd tegen AZ als de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht eindigden in een 2-2 gelijkspel. De vier Friese doelpunten zijn door vier verschillende spelers gemaakt.

SC Heerenveen heeft tot nu toe een redelijk rustige transferperiode gehad. Oud-Willem II coach Jurgen Streppel, zeer gewaardeerd in Tilburg, heeft het trainerschap van het team overgenomen van Foppe de Haan en mocht een aantal nieuwe spelers begroeten. Met name Stijn Schaars en Reza Ghoochannejhad zijn spelers die de selectie kwalitatief versterken en daarnaast de nodige ervaring binnenbrengen. Daar staat echter wel het vertrek van Joey van den Berg tegenover. De karaktervoetballer was meermaals smaakmaker van de club, maar zijn contract werd niet meer verlengd.
N.E.C. pakt eerste zege van het seizoen!
N.E.C. heeft zaterdagavond in een sfeervol Goffertstadion de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Na een ruststand van 1-1 stond er na negentig minuten 2-1 op het scorebord en dat was zeker op basis van inzet en vechtlust terecht.

Alle voortekenen voor een mooie voetbalavond waren er. In de laatste tien Eredivisie-duels tegen SC Heerenveen verloor N.E.C. er slechts twee en bovendien won Heerenveen-coach Jurgen Streppel nog nooit van N.E.C. met een team onder zijn hoede. Het duel begon echter zeer afwachtend. N.E.C., dat met dezelfde basisspelers begon als vorige week in Deventer, had moeite om de vrije man te vinden en ook SC Heerenveen zocht eerst naar een manier om de bal bij een medespeler te krijgen, alvorens aan aanvallen toe te komen.

Na twaalf minuten kwam de eerste dreiging van de ploeg van Streppel. Arber Zeneli gaf een voorzet vanaf de rechterkant die zomaar op de bovenkant van de lat eindigde. Twee minuten later rolde de bal ineens aan de andere kant. Reagy Ofosu brak plotseling door aan de rechterkant en al glijdend kwam hij tot een schot. Hij kon er echter onvoldoende kracht achter zetten, waardoor Mulder de bal zonder al te veel moeite tot een hoekschop kon verwerken.

Het was wel het startschot voor een beter voetballend N.E.C. Na een aanval over links kwam de bal terecht bij Quincy Owusu-Abeyie. Waar zijn schot in eerste instantie nog geblokt werd, kwam hij vervolgens met een vlammend schot richting de rechter kruising. Mulder bewees eens te meer een uitstekende doelman te zijn en dook de bal prachtig uit de bovenhoek.

Na ruim een half uur voetballen werd de score dan eindelijk geopend. Julian von Haacke bracht vanaf de helft van Heerenveen een vrije trap binnen de zestien. Hoewel de bal prima werd weggekopt naar de zijkant, kwam hij toch terecht bij Wojciech Golla. Zonder na te denken bracht hij de bal opnieuw binnen de zestien, waar de Friese defensie ditmaal kansloos was op een sterke Dario Dumić. Na in de eerste twee wedstrijden al twee assists geleverd te hebben, was hij deze keer dus zelf het eindstation.

Erg lang mocht N.E.C. echter niet genieten van deze voorsprong. Uit het niets stond het namelijk 1-1. Waar de linkerkant met het ontbreken van een echte linksback toch een zwakke plek is, kwam ook nu de bal gevaarlijk door over links. Stefano Marzo gaf de bal prima voor en de geheel vrijstaande Pelle van Amersfoort kopte de bal eenvoudig achter Joris Delle. N.E.C. had vlak voor rust nog een prima mogelijkheid om toch met een voorsprong naar de thee te gaan. Wederom kopte Dumić na een strakke vrije trap van Von Haacke op doel, maar dit keer lag Mulder goed in de weg.

Zoals we ook in de eerste thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle zagen, kwam N.E.C. anders voor de dag in de tweede helft. Het middenveld werd vaker overgeslagen en de snelle aanvallers werden aan het werk gezet. Kévin Mayi, twee maal trefzeker in Deventer vorig weekend, kwam na een lange dribbel door het midden oog in oog met doelman Mulder. De Franse clubtopscorer wachtte echter te lang en liet het na de voorsprong te nemen in de wedstrijd. Kort daarna kwam de bal, na goed opkomen van Dumić, opnieuw terecht bij Mayi. Ditmaal krulde hij de bal ruim over het doel van Heerenveen.

N.E.C. bleef echter aanvallen en na bijna een uur voetballen lieten de drie spitsen zien uitstekend te kunnen samenwerken. Quincy Owusu-Abeyie, die in de zomer nog stage liep in Friesland, zette zelf een aanval op. Na een prachtige een-twee met Mayi leverde hij de bal af bij Ofosu die vervolgens naar binnen kapte en verwoestend uithaalde in de korte hoek. Een prachtig doelpunt waarin N.E.C. liet zien bij vlagen erg goed te kunnen voetballen.

In de laatste tien minuten kwam er pas meer dreiging van Friese kant, die op zoek waren naar een slotoffensief. Met Robin Buwalda voor Owusu-Abeyie bracht coach Peter Hyballa nog een defensieve kracht in om de boel achterin dicht te gooien. N.E.C. kon zo nu en dan echter nog goed counteren, maar misten nu de snelheid van Owusu-Abeyie. Rayhi kwam in de plaats van Von Haacke om die snelheid weer terug te brengen, maar echt grote kansen heeft N.E.C. in de slotfase niet meer gecreëerd. Zonder ook echt grote kansen weg te geven, bleven de Nijmegenaren soeverein overeind en zijn ze ook na deze 90 minuten nog steeds ongeslagen.

Hyballa, ook in de stromende regen druk coachend aan de zijlijn, bedankte na de wedstrijd het publiek op geheel eigen wijze waardoor zijn naam al na 3 speelrondes luidkeels gescandeerd werd door het Nijmeegse publiek. Deze drie punten zijn een mooie opsteker voor het zware programma wat hij en zijn mannen tegemoet gaan, te beginnen volgende week met de uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ.

In Person Man of the Match: Dario Dumić