Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - N.E.C.

N.E.C. verloor al vier wedstrijden op rij niet, maar staat nog altijd op de vijftiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Buiten een overwinning op Jong FC Utrecht werd in de laatste vier speelronden drie keer gelijkgespeeld. Zowel thuis tegen Telstar als uit tegen TOP Oss en SC Cambuur werd het 1-1. Aangezien gelijke spelen op de ranglijst klaarblijkelijk weinig zoden aan de dijk zetten, wordt het tijd voor weer een driepunter voor Jack de Gier en zijn team. Vanavond is Go Ahead Eagles in Deventer de horde die daarvoor genomen zal moeten gaan worden.

Door Teun van Thiel

Op papier is het zeker geen makkelijke klus. Go Ahead Eagles staat al wekenlang op de derde plaats en moet alleen FC Twente en FC Den Bosch voor zich dulden. De ploeg van trainer John Stegeman won afgelopen maandag nog met 4-2 bij Jong FC Utrecht, maar verloor in de speelronde daarvoor wel haar meest recente thuiswedstrijd. Door een late treffer wist FC Eindhoven in Deventer met 0-1 te winnen. Ook TOP Oss wist dit seizoen al met die cijfers te winnen in De Adelaarshorst. Spelers om op te letten in de Deventer selectie zijn o.a. rechtsbuiten Jaroslav Navrátil en middenvelder Richard van der Venne (clubtopscorer met acht doelpunten). Spits Thomas Verheydt ontbreekt vanwege een voetblessure. Oude bekende in de selectie is Paco van Moorsel, die in het seizoen 2014 – 2015 nog voor N.E.C. speelde en die in de heenwedstrijd in Nijmegen (1-1) wist te scoren. Voor N.E.C. maakte Sven Braken in die wedstrijd de openingstreffer.

N.E.C. zal goed voor de dag moeten komen om tegen Go Ahead Eagles een mooi resultaat te boeken. Jack de Gier zal het in die missie in ieder geval moeten stellen zonder doelman Norbert Alblas (deze week geopereerd aan zijn knie), Rens van Eijden (geblesseerd) en Frank Sturing (geblesseerd). Van Ole Romeny en Guus Joppen is op het moment van schrijven nog niet bekend of ze fit genoeg zijn om zich bij de groep te voegen. Afgaande op de trainingen gaan Randy Wolters en Jordy Bruijn hun basisdebuut maken voor N.E.C. Voor Randy Wolters een extra mooi moment, aangezien hij eerder in zijn carrière met verve de kleuren van 'de Eagles' verdedigde. Jordy Bruijn lijkt te gaan spelen op de plaats van Mart Dijkstra, die last heeft van zijn enkel. De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van Christiaan Bax en is in zijn geheel live te zien op kanaal 2 van Fox Sports.

86' Istvan Bakx wordt gewisseld voor Givan Werkhoven
84' GOAL: Mike Trésor Ndayishimiye maakt de 4-4 (Assist door Ole Romeny)
83' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Ole Romeny
82' Gele kaart Josef Kvida
82' Gele kaart Hobie Verhulst (K)
78' Pieter Langedijk wordt gewisseld voor Orhan Dzepar
66' GOAL (penalty): Ferdy Druijf maakt de 4-3
66' PENALTY: Ferdy Druijf staat achter de bal
62' Randy Wolters wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
37' GOAL: Jeroen Veldmate maakt de 4-2
36' GOAL: Joey van den Berg maakt de 3-2 (Assist door Leroy Labylle)
24' GOAL: Jeroen Veldmate maakt de 3-1
15' GOAL (penalty): Ferdy Druijf maakt de 2-1
15' PENALTY: Ferdy Druijf staat achter de bal
10' GOAL: Richard van der Venne maakt de 2-0 (Assist door Roland Baas)
1' GOAL: Paco van Moorsel maakt de 1-0

N.E.C. viert punt na bizarre comeback

N.E.C. heeft vanavond met 4-4 gelijkgespeeld in een knotsgek duel met Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren begonnen ongeconcentreerd aan de wedstrijd en stonden in een mum van tijd 2-0 achter, maar vochten zich knap terug. In de slotminuten trok de ploeg van Jack de Gier de stand vervolgens gelijk. De doelpunten kwamen op naam van Ferdy Druijf (tweemaal strafschop), Joey van den Berg en Mike Ndayishimiye. Bij de thuisploeg scoorden Van Moorsel, Richard van der Venne en Jeroen Veldmate (tweemaal).

Door Nick van der Cammen

Al na twintig seconden liep N.E.C. achter de feiten aan. De eerste diepe bal over de zijkant werd voorgelegd, maar de inzet kon nog knap door Kvida van de lijn worden gehaald. Echter kwam de bal wel panklaar te liggen voor de inlopende Paco van Moorsel, waardoor de ex-N.E.C.’er de vroege openingstreffer al snel op zijn naam kon schrijven. Ook na de 1-0 kregen de Nijmegenaren geen vat op de wedstrijd en na tien minuten voetbal in de Adelaarshort verdubbelde de thuisploeg de voorsprong. Na een voorzet van Roland Baas was het ditmaal aan Richard van der Venne om binnen te werken. De aanvaller faalde niet en liet Mattijs Branderhorst kansloos.

Hoop

De hoop keerde terug bij de Nijmegenaren toen scheidsrechter Christiaan Bax na vijftien minuten naar de stip wees na een overtreding op Lartey Sanniez. Ferdy Druijf mocht aanleggen en stuurde de bal keurig richting de rechterhoek: 2-1. De aansluitingstreffer stond helaas nog geen tien minuten op het scorebord toen de marge door de Eagles weer op twee werd bepaald. Na een makkelijk gegeven vrije trap voor een overtreding van Bossaerts krulde aanvoerder Jeroen Veldmate de bal in het doel. De Nijmegenaren moesten dus weer vol in de aanval. In de 36eminuut leverde dat de 3-2 op. Na een solo van Joey van den Berg schoof de middenvelder de bal onder doelman Hobie Verhulst door. Van langdurige opwinding was geen sprake, want nog geen twee minuten later lag de bal er aan de overkant alweer in. Uit een hoekschop was het opnieuw verdediger Veldmate die het laatste zetje mocht geven: 4-2. Met deze doelpuntrijke tussenstand gingen beide ploegen aan de thee.

Comeback

Na de onderbreking veranderde er weinig aan het spelbeeld. Het spel golfde op en neer met kansen voor beide ploegen. Jonathan Okita kreeg de eerste grote kans van de tweede helft. De buitenspeler ontving de bal, kon goed afschermen en schoot vervolgens in de draai op doel. Helaas voor de Nijmeegse ploeg kon Verhulst met een goede reflex keren. Na twintig minuten kreeg Go Ahead Eagles in de persoon van Bakx een grote kans om de 5-2 op het scorebord te noteren. De middenvelder kopte in volledig vrijstaande positie echter simpel in de handen van Branderhorst. Het bleek een belangrijke misser, want in de tegenaanval kreeg N.E.C. de tweede strafschop van de wedstrijd. Druijf werd in de rug gelopen door Veldmate en mocht opnieuw aanleggen vanaf de stip. Wederom was een lage schuiver genoeg voor een treffer, waardoor de Nijmegenaren weer uitzicht hadden op een resultaat. N.E.C. werd sterker en voerde de druk op Go Ahead Eagles op. Dit leverde ook de nodige ruimte voor de thuisploeg op, wat tien minuten voor tijd een grote kans opleverde voor Navratil. Branderhorst pakte de inzet echter zeer fraai en eiste daarmee een heldenrol op. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd trok de ploeg van trainer Jack de Gier de stand namelijk gelijk. Na een afvallende corner werd de bal teruggelegd op Ndayishimiye, die met een strakke inzet van randje zestien de lange hoek trof. De emotie liep vervolgens nog hoog op, maar doelpunten vielen er niet meer waardoor N.E.C. met één punt terugkeerde naar Nijmegen.