Eredivisie Zondag 3 april 2016, 13:30 Goffertstadion
2 1
Vitesse
Voorbeschouwing N.E.C. - Vitesse
De eerste datum die begin dit seizoen driedubbel rood omcirkeld werd in de Nijmeegse agenda's, is ongetwijfeld zondag 3 april 2016. N.E.C. tegen aartsrivaal Vitesse, de wedstrijd die vorig seizoen het meest werd gemist. Dit seizoen is het op papier een wedstrijd tussen David en Goliath, maar in de praktijk een wedstrijd tussen twee concurrenten in de strijd om de play-offs.

Sinds de winterstop wisselt N.E.C. goede en mindere resultaten met elkaar af. Twee weken geleden werd er nog een mooi punt gepakt in de Amsterdam ArenA, de week daarop werd dat punt weer ingeleverd uit tegen ADO Den Haag. Lange tijd leken beide ploegen elkaar op een gelijkspel te houden, tot invaller Dion Malone in de laatste minuut mocht binnenschieten en N.E.C. met een 1 - 0 nederlaag terug naar Nijmegen stuurde.

Vitesse zal op een andere manier moeten worden bestreden om tot een mooi resultaat te komen en dit seizoen nog meer kleur te geven. Ongetwijfeld zullen de supporters het belang van deze derby voorafgaand aan en tijdens de wedstrijd duidelijk bij de spelers overbrengen. Aan de spelers om diezelfde inzet te tonen op het veld. Rens van Eijden, de man die sowieso voorop gaat in de strijd, ontbreekt echter. Zijn vijfde gele kaart tegen ADO bleek een dure en leverde de aanvoerder een schorsing op. Daarnaast is Christian Santos ook nog geschorst voor het treffen met de rivaal. Hun vervangers krijgen echter een mooie kans om zich te bewijzen in het heetst van de strijd.

Eerder dit seizoen werd het in het GelreDome 1 - 0 voor Vitesse. In een weinig spectaculaire pot maakten de Arnhemmers vlak na rust de enige treffer. N.E.C. kreeg nog wat kansen op een gelijkmaker, maar Vitesse-goalie Eloy Room bleek een vervelende sta-in-de-weg. De vorige thuiswedstrijd ging eveneens verloren (2 - 3); toen maakte Lucas Piazon in de absolute blessuretijd de derde treffer, nadat Michael Higdon vlak voor tijd de gelijkmaker had gemaakt. De laatste thuisoverwinning komt uit het seizoen daarvoor; Rémy Amieux en Ruud Boymans maakten de doelpunten in een wedstrijd die met 2 - 1 werd gewonnen.

Vitesse

Vitesse leverde een sterke eerste seizoenshelft af maar sinds trainer Peter Bosz een buitenlands avontuur is aangegaan, gaat het minder in de stad aan de Rijn. Rob Maas, de opvolger van Bosz, weet de ploeg niet zo aan het voetballen te krijgen als voorheen, wat resulteert in veel puntverlies, waaronder een blamerende nederlaag in eigen huis tegen Willem II. Het weekend voor de interlands werd er echter wel uit gewonnen van FC Groningen. De 0 - 3 uitslag lijkt een gedecideerde overwinning, maar is enigszins geflatteerd. Het was geen hoogstaande wedstrijd en alle goals vielen in de laatste twaalf minuten.

Het team heeft inmiddels wel weer de beschikking over het grote talent Dominic Solanke. De Engelsman stond aan de kant vanwege een blessure, maar maakte tegen Groningen zijn rentree. De jonge spits moet goed in de gaten worden gehouden door de N.E.C.-verdediging. Een andere man om niet uit het oog te verliezen is Valeri Qazaishivili. Hij is clubtopscorer van Vitesse met tien doelpunten.
N.E.C. in eigen huis te sterk voor Vitesse
N.E.C. heeft vanmiddag in een bewogen derby gewonnen van Vitesse. Anthony Limbombe bracht de Nijmegenaren vlak voor rust op voorsprong, waarna Dario Dumić vlak voor tijd voor de tweede Nijmeegse treffer aantekende. Lewis Baker bepaalde de eindstand op 2 - 1.

Naar aanleiding van de 1 - 0 nederlaag tegen ADO Den Haag van twee weken geleden voelde trainer Ernest Faber zich voor het duel met Vitesse geroepen zijn basisopstelling op verschillende posities te wijzigen. Zo werd de beresterke Jay-Roy Grot, die in Den Haag weinig in het spel voorkwam, ten faveure van Mihai Roman weer naar de bank verwezen; Janio Bikel bewandelde, ten koste van Joey Sleegers, juist de omgekeerde weg. Daarnaast zag de Brabantse oefenmeester zijn centrale verdediger en aanvoerder Rens van Eijden vanwege een schorsing wegvallen. Zijn plek werd ingenomen door Wojciech Golla.

En waar het duel in Den Haag twee weken terug nog negentig minuten lang weinig hoogstaand en enerverend was, kende het treffen tussen N.E.C. en Vitesse vanmiddag een bliksemstart, en dat met name vanuit Nijmeegse zijde. Waar de bezoekers uit Arnhem het tempo in eerste instantie wat uit de wedstrijd probeerden te halen, zocht de equipe van Faber van meet af aan en in rap tempo de aanval. Dat leverde al binnen zeven minuten een hachelijke situatie op voor het doel van Vitesse-goalie Eloy Room. Een door Navarone Foor genomen hoekschop werd weggewerkt en belandde terug in de voeten van het Nijmeegse jeugdproduct, die besloot hard voor te zetten. Via het been van Arnold Kruiswijk kon Room uiteindelijk redding brengen.

Amper twee minuten later veerde het publiek in het Goffertstadion opnieuw op, toen een voorzet van Anthony Limbombe bijna binnenwaaide in de verre hoek. Vanuit de daaropvolgende corner van Foor dook Golla plotseling op bij de tweede paal, maar de volledig vrij staande Poolse verdediger mikte het leer net naast het doel van Room in het zijnet.

Dat bleek voor Vitesse het signaal om aanvallend ook wat meer te ondernemen en prompt was de ploeg van Rob Maas op haar beurt dicht bij een openingstreffer. Een vrije trap vanaf de zijkant van Lewis Baker kon door Guram Kashia eenvoudig worden binnengekopt, maar de Georgische aanvoerder gaf zijn inzet geen richting mee, waardoor Brad Jones makkelijk kon vangen. Niet veel later moest Jones, die vandaag de aanvoerdersband droeg, opnieuw reddend optreden, nadat Dominic Solanke was ontsnapt aan Dario Dumić. Kort daarna kwam ook Kevin Diks nog in kansrijke positie, maar op aangeven van Solanke gleed de mee opgekomen rechtsback van dichtbij ver naast.

Na deze Arnhemse aanvalsdrang nam N.E.C. weer wat meer het heft in handen en zo halverwege het eerste bedrijf besloot Foor het doel van Room eens van grote afstand onder vuur te nemen, waarbij de in Nijmegen geboren keeper enkel redding kon brengen door de bal weg te stompen. Kort daarna moest Room opnieuw in actie komen, toen Limbombe van dichtbij hard binnenschoot en ook nu hield hij zijn doel schoon.

Maar niet veel later en slechts luttele seconden voor de rust waren de rollen tussen Room en Limbombe volledig omgedraaid. De normaal van de linkerflank acterende Belg was naar rechts verhuisd en had daar na een fenomenale pass van Gregor Breinburg aan zijn directe tegenstander Maikel van der Werff weten te ontsnappen. Oog in oog met Room mikte Limbombe nu wel raak en bepaalde daarmee de ruststand direct op 1 - 0.

In tegenstelling tot die van de eerste had de openingsfase van de tweede helft minder vuur in zich. Vitesse zocht steeds nadrukkelijker de aanval en een eventuele gelijkmaker; N.E.C. betrok aanvankelijk de verdedigende stellingen en loerde daarbij voornamelijk op een gevaarlijke uitbraak. Maar lang hadden de Nijmegenaren niet nodig grip te krijgen op het spel van Vitesse en steeds meer ging het zelf ook weer aan aanvallen denken. Dat leverde na iets meer dan een kwartier spelen een goede mogelijkheid op voor Todd Kane. De mee opgekomen rechtsback pegelde vanaf rand zestien hard richting het doel van Room, die ook deze inzet slechts met de vuisten kon keren. In de rebound draaide aanvalsleider Roman zich knap vrij en trok vervolgens hard voor, maar zag zijn voorzet tot corner worden verwerkt.

Een kleine tien minuten hierna was Roman hoogstpersoonlijk dicht bij een tweede Nijmeegse treffer. Na een lange bal van Golla was de Roemeense spits met een slimme loopactie de laatste linie van Vitesse in eerste instantie te snel af geweest en leek hij alleen op Room af te kunnen. Bij zijn aanname had hij echter te veel tijd nodig, waardoor Kashia op het allerlaatste moment nog kon ingrijpen. Vanuit de corner die daarop volgde, belandde de bal opnieuw voor de voeten van Roman, die het nu eens met een halve omhaal probeerde, maar Room daarbij niet in verlegenheid wist te brengen.

Maar zo’n tien minuten voor het sluiten van de markt was het wel opnieuw raak voor de Nijmegenaren. Opnieuw een verre corner van Limbombe werd bij de tweede paal terug de drukte in gebracht en door Dumić via het been van een Vitesse-verdediger uiteindelijk onberispelijk tegen de touwen gewerkt: 2 - 0.

Lang kon N.E.C. echter ook weer niet genieten van deze verdubbeling van de voorsprong, want amper drie minuten na de treffer van Dumić was het aan de andere kant eveneens alweer raak. Baker mocht vanaf ongeveer 25 meter aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal over de muur tegen de touwen achter Jones: 2 - 1. Van een heus slotoffensief was allesbehalve meer sprake, waardoor het volgepakte en zonovergoten Goffertstadion na negentig-plus-vier minuten massaal kon juichen.

Het volgende duel staat voor N.E.C. gepland voor volgende week zondag (14.30 uur), wanneer de Nijmegenaren op bezoek gaan bij FC Utrecht.