Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Twente
N.E.C. tegen FC Twente is een wedstrijd tussen een huidige subtopper en een degradatiekandidaat. Waar N.E.C. al het gehele seizoen liefhebbers en kenners verbaast, vecht FC Twente om het vege lijf te redden.

N.E.C. is aan een uiterst indrukwekkende opmars bezig in de Eredivisie. Van kersverse promovendus na een recordjaar in de Jupiler League, regent het ook een niveau hoger overwinningen in het Goffertstadion. Uit tegen FC Twente werd er wel verloren. In een uiterst saaie wedstrijd trokken de Tukkers aan het langste eind, door een doelpunt halverwege de tweede helft van Peet Bijen vanuit de kluts. Opmerkelijk was dat N.E.C. zich toen pas leek te beseffen dat er veel meer te halen was tegen de aangeslagen Enschedese ploeg. Na de tegentreffer wist N.E.C. de spitsen vaker te vinden en niet ver voor het eind waren de Nijmegenaren via Mohamed Rayhi, die met een mooie boogbal de paal trof, wel nog dicht bij, maar een gelijkmaker zat niet in het vat. Deze nederlaag zullen de spelers van Faber niet vergeten zijn, en zij zullen er alles aan doen om deze recht te zetten in eigen huis!

Nieuwkomer in de verdedigingslinie is Dario Dumić. De in Bosnië geboren Deen, die vorige week voor tenminste een halfjaar overkwam van Brøndby IF, maakte afgelopen vrijdag in het duel met FC Groningen zijn eerste minuten in het shirt van N.E.C. en maakte daarbij een ijzersterke indruk. De verwachting is dan ook dat Dumić ook tegen FC Twente met Wojciech Golla het centrale verdedigingsduo zal vormen en zodoende zijn thuisdebuut zal maken. De andere nieuwkomer in de selectie is Mikael Dyrestam. De verwachting is dat Dyrestam speelgerechtigd zal zijn voor de wedstrijd tegen AZ.

FC Twente

Over het verhaal van FC Twente is al genoeg gezegd en geschreven en voorlopig lijkt het dieptepunt nog niet bereikt. De sympathieke club uit het oosten blijft niets bespaard. Waar vroeger spelers als Bryan Ruiz, Marko Arnautovic, Luuk de Jong en Douglas het Enschedese veld bevolkten, wordt de strijd dit seizoen met moeite gestreden. Dat bewijst de stand op de ranglijst wel, want hoewel de Tukkers het openingsduel van 2016 met streekrivaal Heracles Almelo wel nog wisten te winnen (4 - 0), ging de ploeg van trainer René Hake afgelopen zondag vrij kansloos onderuit bij landskampioen PSV: 4 - 2. FC Twente kwam in Eindhoven wel nog vroeg op voorsprong, maar bleek uiteindelijk toch niet opgewassen tegen de uitblinkende Mexicaan Andrés Guardado en de zijnen.

Dit betekende voor de Enschedeërs alweer het elfde verlies van de huidige Eredivisiejaargang en op basis van die statistiek laat FC Twente alleen hekkensluiter De Graafschap achter zich. Wel beschikt de landskampioen van 2010, in de persoon van Hakim Ziyech, nog altijd over een van de absolute parels van de competitie, al zal het tot het eind van de huidige winterse transferperiode de vraag zijn of de Marokkaans international het seizoen in Enschede afmaakt.
N.E.C. wint ook tweede thuisduel van 2016
N.E.C. heeft woensdagavond ook de tweede thuiswedstrijd van het jaar winnend afgesloten. Na Willem II (1 - 0) werd ook FC Twente over de knie gelegd in De Goffert. Dankzij een mooie lobbal van Anthony Limbombe en een rake schuiver van Christan Santos werd het duel in Nijmeegs voordeel beslist: 2 - 0.

Met zeven punten uit drie wedstrijden na de winterstop is N.E.C. goed aan 2016 begonnen. Afgelopen vrijdag speelde de ploeg doelpuntloos gelijk tegen FC Groningen en een week eerder werd Willem II in Nijmegen met 1-0 over de knie gelegd. Ernest Faber stuurde tegen FC Twente dezelfde elf spelers het veld in als in Groningen.

De bezoekers leden afgelopen zondag een 4-2 nederlaag in het Philips Stadion tegen PSV. Tussentijds vertrok ook nog middenvelder Tapia naar Feyenoord. Omdat aanvaller Jari Oosterwijk ziek was werd zijn plek in de punt van de aanval overgenomen door Zakaria el Azzouzi. Hij werd bijgestaan op de flanken door Jerson Cabral en Chinedu Ede.

N.E.C. begon sterk aan de wedstrijd woensdagavond. De ploeg van Ernest Faber had het meeste balbezit en ook de beste mogelijkheden. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Christian Santos. De aanvaller werd gezocht door Anthony Limbombe maar Santos kon al vallend de bal niet op het doel van Nick Marsman schieten.

Bij de kans van Santos bleef het niet. Limbombe was twee keer gevaarlijk maar zijn schoten smoorden in de verdediging, terwijl een vrije schietkans van Navarone Foor in de handen van Marsman eindigde. Aan de andere kant was het Hakim Ziyech die gevaar stichtte. Twee schotjes van de middenvelder waren echter een makkelijke prooi voor Jones.

Na rust begonnen de bezoekers scherper dan de thuisploeg. De Tukkers werden via Jerson Cabral en Ziyech gevaarlijk. Hun pogingen konden de Australische doelman van N.E.C. nog niet verontrusten. Aan de andere kant werd de thuisclub al snel gevaarlijk. Een inzet van Todd Kane miste kracht en kon makkelijk gepakt worden door Marsman. Daarna ging het thuispubliek in De Goffert nog maar eens achter de ploeg staan. Dat had een positief effect op het elftal. Spelers als Gregor Breinburg en Janio Bikel gooiden nog maar eens de beuk er in.

De opleving van N.E.C. was van korte duur. Na ruim een half uur voetballen namen de bezoekers het heft in handen. FC Twente counterde via El Azzouzi en hij speelde Wojciech Golla uit om vervolgens alleen op Jones af te gaan. Jones verwerkte de inzet van de aanvaller knap tot hoekschop.

Faber probeerde twintig minuten voor tijd met het inbrengen van Mohamed Rayhi nog wat te forceren. Dat lukte met nog een kwartier op de klok. Limbombe werd diep gestuurd door Foor en de Belg faalde niet oog-in-oog met Marsman. Met een mooie boogbal verschalkte de 20-jarige dribbelaar de doelman: 1-0.

Daarna was FC Twente de weg helemaal kwijt. Santos verdubbelde drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd de score. De spits maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Op de rand van het strafschopgebied zette hij een actie in, passeerde gelukkig twee tegenstanders en schoof de bal rustig in de lange hoek.

In de negentigste minuut kwam ook cultheld Jeffrey Leiwakabessy nog binnen de lijnen. De verdediger verving Dario Dumic. FC Twente kon ook in de laatste minuten van het duel geen vuist meer maken. Voor Jones was het zijn derde clean sheet in de eredivisie. Zo is de verdediging van N.E.C. in 2016 nog ongeslagen. De tegenstander van zaterdag, AZ, scoorde de laatste twee duels zes keer. Dat belooft een mooi voetbalgevecht te worden zaterdag. De aftrap is om 20.45 uur in De Goffert.

In Person Man of the Match: Brad Jones