Eredivisie Zondag 14 mei 2017, 14:30 Abe Lenstra Stadion
sc Heerenveen
0 2
Voorbeschouwing sc Heerenveen - N.E.C.
Zondagmiddag, half drie, Heerenveen. Dan en daar moet het gaan gebeuren voor N.E.C. In Friesland zal de laatste wedstrijd van het seizoen namelijk gewonnen moeten worden om nog kans te maken op rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. Bij elk ander resultaat is N.E.C. sowieso veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

Overigens is N.E.C. bij winst ook nog niet zeker veilig. Bij winst in Friesland mogen namelijk Roda JC (uit bij Vitesse) en Sparta (uit bij Go Ahead Eagles) hun wedstrijd niet winnen. Wint één van die twee ploegen wel, dan zijn ze niet meer door N.E.C. te achterhalen en moeten Ron de Groot en zijn mannen zich gaan opmaken voor de play-offs. Ook Heerenveen strijdt overigens nog ergens voor. De ploeg van trainer Jurgen Streppel heeft namelijk een punt nodig om FC Groningen sowieso voor te blijven in de race om Europees voetbal.

N.E.C. heeft afgelopen weekend vertrouwen getankt door met 2-1 (en heel aardig spel) te winnen van AZ. Heerenveen deed het wat dat betreft minder goed in de voorlaatste speelronde. In Zwolle werd namelijk met 2-1 verloren van PEC, dat een groot deel van de wedstrijd met tien man speelde na een rode kaart voor Ouasim Bouy. Voor eigen publiek zal sc Heerenveen het seizoen goed willen afsluiten, aan N.E.C. de taak dat te voorkomen. Heerenveen moet het tegen N.E.C. in ieder geval stellen zonder Stefano Marzo. De verdediger van de Friese club pakte zondag tegen PEC Zwolle zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is derhalve geschorst.

Bij N.E.C. keert met Mohammed Rayhi juist een speler terug van een schorsing. Verder beschikken Ron de Groot en Patrick Pothuizen over een complete selectie.
N.E.C. ondanks winst in Heerenveen in nacompetitie
N.E.C. startte met dezelfde opstelling als tegen AZ fel aan de wedstrijd, waarvan het wist dat niets anders dan de zege genoeg kon zijn.

Na vijf minuten had de ploeg al twee goede kansen gecreeërd, waarbij Kevin Mayi op aangeven van Ali Messaoud eigenlijk had moeten scoren, maar hij trof in een volle sprint de uitkomende Mulder. Jay-Roy Grot zag een minuut later een schot ruim voorlangs gaan. Ook na de sterke eerste paar minuten behield N.E.C. het betere van het spel en was Wojciech Golla na een matige corner van Gregor Breinburg alsnog dichtbij een doelpunt, maar met het hoofd vond hij slechts Mulder en zijn rebound werd geblokt.

Heerenveen kwam vervolgens beter in de wedstrijd, al namen ze het doel van Joris Delle niet onder vuur. Zo gingen twee schoten ruim voorlangs en speelde Zeneli na een gevaarlijke counter met Odegaard de bal pardoes in de voeten van Lorenzo Burnet. Na 23 minuten benutte N.E.C. dan toch het overwicht dat het had in de openingsfase van de wedstrijd. Arnaut Groeneveld werd met een weergaloze lange bal van Dario Dumić diepgestuurd, hij sprintte zijn directe tegenstander eruit en bleef oog-in-oog met Mulder ijzig kalm. Met de standen op de andere velden was N.E.C. daarmee virtueel veilig.

Met de voorsprong op zak zakte N.E.C. wat meer terug en kon Heerenveen daardoor aanvallend een stuk gevaarlijker worden. Larsson schoot een vrije trap van zo’n 18 meter in de handen van Delle, Golla moest met een uiterste inspanning Kobayashi afstoppen in het strafschopgebied en diezelfde Kobayashi schoot niet veel later snoeihard op het lichaam van Golla. Toch kwam Delle voor rust uiteindelijk niet meer in de problemen en kon N.E.C. met een voorsprong de kleedkamers opzoeken.

Na rust zakte N.E.C. in eerste instantie ver terug, om zo met snelheid voorin te loeren op de counter, maar het was Heerenveen dat daar met handig spel toch gebruik van wist te maken door veelvuldig rondom de Nijmeegse zestien de combineren. Delle moest zich daarbij een keer strekken op een kopbal uit een inzwaaiende vrije trap. Larsson kreeg met afstand de grootste kans. Op zes meter van het doel kreeg hij de bal panklaar voorgelegd, maar de Zweed raakte trapte finaal mis en zag de bal richting de cornervlag hobbelen. De gelijkmaker leek daarmee even in de lucht te hangen, maar na ruim een uur spelen besliste de ingevallen Taiwo Awoniyi het duel. Nadat Grot even niet attent genoeg was om een strakke voorzet van Groeneveld binnen te tikken, kopte Awoniyi binnen uit de corner die uit de aanval volgde.

N.E.C. liet in de minuten na de 0-2 na om het duel definitief in het slot te gooien. Zo schoot Ali Messaoud in kansrijke positie over, werd een schot van Grot gered door Mulder en zag Groeneveld een rebound nog net geblokt worden. Inmiddels werd duidelijk dat het in Deventer 1-1 stond, dus leek N.E.C. weer in veilige haven te zijn. Op het veld in Heerenveen ontspon zich een open slotfase, waarbij allebei de ploegen nog aanspraak maakten op een doelpunt. Delle moest enkele keren handelend optreden bij pogingen van onder andere Odegaard, terwijl Awoniyi, Grot en Messaoud de voorsprong van N.E.C. nog hadden kunnen uitbreiden. Helaas besliste Sparta in de slotfase het duel in Rotterdams voordeel, waardoor N.E.C. ondanks de zege de nacompetitie in moet, omdat het de reguliere competitie op de zestiende plaats is geëindigd. Eerste tegenstander in die play-offs is FC Emmen. Donderdag 18 mei speelt de ploeg eerst uit, zondag 21 mei wacht dan de thuiswedstrijd.