Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 6 december 2019, 20:00 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
0 0
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Twente - N.E.C.
Het einde van de competitie nadert met rasse schreden en juist in deze fase bevindt N.E.C. zich sinds afgelopen weekend onder de zo gevreesde streep op de ranglijst van de Eredivisie. Overigens heeft de ploeg van trainer Peter Hyballa wel evenveel punten als Excelsior en Sparta, die we terugvinden op de plaatsen veertien en vijftien. Roda (plek 17) heeft N.E.C. inmiddels tot op één punt genaderd en dus is het zaak om heel snel punten te gaan pakken.

De eerste kans daarop is aanstaande zaterdag in Enschede, als FC Twente om 20.45 uur de tegenstander is. Twente presteert de laatste weken wisselvallig. Zo werd afgelopen weekend met 3-0 verloren van FC Utrecht, maar werd de week daarvoor knap met 2-2 gelijkgespeeld tegen PSV. Nog een week eerder was de ploeg van trainer René Hake minder op dreef. Toen werd in de eigen Grolsch Veste met 1-2 verloren van rode lantaarndrager Go Ahead Eagles. Dat betekent in ieder geval één ding: ook voor N.E.C. zullen er mogelijkheden zijn in Enschede.

FC Twente staat op dit moment op de zevende plek op de ranglijst, die aan het eind van het seizoen recht geeft op het spelen van de play-offs om Europees voetbal. Vanwege een straf mogen de Tukkers hieraan echter niet deelnemen. Eén van de spelers die stevig bijdraagt aan het succes voor de Twentenaren is Manchester City-huurling Enes Ünal. De Turkse spits wist dit seizoen als vijftien keer te scoren en staat daarmee op eenzame hoogte binnen de Twentse selectie. Nummer twee op de ranglijst, Bersant Celina, volgt met vijf treffers op gepaste afstand. Aan de Nijmeegse verdediging de schone taak om de Turkse goalgetter zaterdag aan banden te leggen.

Voor N.E.C. zijn het moeilijke weken. Afgelopen weekend werd stevig (1-5) verloren van Ajax en daardoor zakte de ploeg af naar plek zestien op de ranglijst. Eén overwinning zou al wonderen kunnen doen op die ranglijst, aangezien je na winst zomaar ineens op een gedeelde dertiende plek zou kunnen komen te staan. De ploeg van Peter Hyballa zal dat in ieder geval nog moeten bewerkstelligen zonder Mikael Dyrestam, die nog steeds geblesseerd is. Robin Buwalda is op de weg terug, maar het is nog niet duidelijk of hij komende zaterdag alweer bij de selectie zit. Qua gele kaarten staan Dario Dumic, Gregor Breinburg én Kevin Mayi op scherp bij de Nijmegenaren. Bij een gele kaart in Enschede (en dus een schorsing) missen zij de belangrijke thuiswedstrijd tegen Excelsior, die voor volgende week zaterdag op de rol staat.

De thuiswedstrijd tegen FC Twente werd dit jaar met 3-2 gewonnen. Jay-Roy Grot deed toen voor het eerst echt van zich spreken door de 1-0 én de 2-0 binnen te schieten. Enes Ünal bracht de spanning terug door 2-1 te maken, maar niet veel later tekende Dario Dumic alweer voor de 3-1 in het voordeel van N.E.C. Tien minuten voor tijd zorgde een eigen doelpunt van Mikael Dyrestam nog voor een spannende slotfase, maar uiteindelijk werd de overwinning over de streep getrokken. Laten we hopen op eenzelfde scenario in Enschede!
Wedstrijdverslag FC Twente - N.E.C.
N.E.C. heeft de negatieve spiraal waarin het zich de laatste weken bevindt niet weten te doorbreken. In Enschede verloren de Nijmegenaren afgetekend met 3 - 0 van FC Twente, waarbij keeper Joris Delle nog erger voorkwam.

In de jacht op punten om degradatie uit de Eredivisie te ontlopen trof N.E.C. in de Grolsch Veste FC Twente. Aangezien de Tukkers in Nijmegen nog verslagen werden (3 - 2) en het uitvak met ruim zeshonderd Nijmeegse supporters gevuld was, hoopte heel N.E.C. op een goed resultaat. Het waren echter de gastheren die het eerste gevaar stichtten, maar Yeboah slaagde er niet in om Delle te passeren. Ook Jensen testte de reflexen van de Franse doelman in de openingsfase, maar die gaf geen krimp. Op de vrije kopkans van aanvalsleider Ünal had Delle echter geen antwoord. Een Twentse hoekschop werd panklaar op het hoofd van de Turk gelegd, die niet faalde en voor 1 - 0 zorgde.

Dat was het teken voor N.E.C. om iets meer uit de schulp te kruipen. Enkele voorzetten van de zijkant leverden gevaar op, maar Twente-doelman Marsman plukte de pogingen gemakkelijk uit de lucht. Uitgespeelde kansen wisten de Nijmegenaren echter niet te creëren en FC Twente bleef gevaarlijk met standaardsituaties en de immer bedrijvige Ünal. Yeboah kreeg zelfs een uitgelezen mogelijkheid op de 2 - 0, maar voor een leeg doel schoot hij via de lat over. Vlak voor rust kreeg N.E.C. voor het eerst een serieuze kans op de gelijkmaker, maar Golla wist een vrije trap van Breinburg bij de tweede paal net niet binnen te knikken. De Tukkers wisten het combinatiespel voor de rust ook niet meer in treffers om te zetten, waardoor de ploegen met een 1 - 0 tussenstand gingen rusten.

Ondanks dat de gasten uit Nijmegen vlak na de pauze dreigend waren op de helft van FC Twente kreeg de thuisploeg een aardige mogelijkheid. Ünal wist één op één met Delle de goalie echter niet te kloppen. N.E.C. liet in de beginfase van de tweede helft zien het nog niet op te willen geven. Er werd druk uitgeoefend op het Twentse doel en Dumic kreeg na een vrije trap van Fomitschow een vrije schietkans in het strafschopgebied, maar uit een moeilijke hoek schoot de Deense verdediger voorlangs. De rekening werd daarna gepresenteerd door Twente-middenvelder Fredrik Jensen, die uit het niets vrij voor Delle opdook en de bal beheerst in de verre hoek schoot: 2 - 0.

De tweede treffer van de Enschedeërs deed de wedstrijd geen goed. FC Twente vond het namelijk wel best en tikte de bal geduldig rond, terwijl N.E.C. geen mogelijkheid kreeg om grip op het spel te krijgen en zichzelf kansen op de aansluitingstreffer te verschaffen. Slechts een kopbal van Golla bezorgde Marsman wat werk. Enes Ünal bleef wel een ware plaaggeest voor de Nijmeegse defensie, want een kwartier voor tijd had Delle een uiterste krachtsinspanning nodig om de Turk van scoren te houden. In de slotfase probeerde de ingevallen Arnout Groeneveld samen met Mohamed Rayhi nog wel wat te forceren, maar ook dat mocht niet baten. Ünal wist in blessuretijd alsnog zijn tweede doelpunt van de avond te scoren, waardoor de Nijmegenaren met een 3 - 0 nederlaag van het veld stapten.
Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 13 december 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
Almere City FC

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Jong Ajax 33
4 FC Volendam 33
5 NAC Breda 31
6 Excelsior 31
7 Go Ahead 28
8 NEC 27
9 Jong Utrecht 27
10 Telstar 25
11 Almere City 25
12 FC Den Bosch 22