Algemeen

Gelderse derby zonder N.E.C.-supporters

Gelderse derby zonder N.E.C.-supporters

N.E.C. heeft met ongenoegen kennisgenomen van het besluit om geen uitsupporters toe te laten tijdens de Gelderse derby op 7 april. De Nijmeegse club is gistermiddag door de gemeente Nijmegen op de hoogte gebracht van de huidige situatie in Arnhem en de gedachtegangen aldaar. Vanochtend was er vervolgens al, zonder N.E.C. te betrekken, een definitieve beslissing.

Algemeen directeur Wilco van Schaik is duidelijk: “De snelheid van de definitieve beslissing verraste ons, want gisteren werd ons medegedeeld dat we bij deze beslissing betrokken zouden worden. Dit is een heel teleurstellende boodschap voor onze supporters, terwijl zij zich al seizoenen goed gedragen bij uitwedstrijden.”

“Ik vraag me af of er nog aan de kwaliteitsnormen en -eisen van betaald voetbal wordt voldaan op het moment dat je de veiligheid van meereizende supporters niet kunt garanderen. We respecteren dat Vitesse de veiligheidsrisico’s voor onze supporters afweegt, maar vinden het krom dat wij als bezoekende club nu de dupe zijn van de verwachte wanordelijkheden van de Vitesse-supporters. Daarmee is een ondergrens bereikt”, vervolgt Van Schaik.

Ook uit de directeur zijn zorgen: “Vitesse heeft aangegeven niet volledig voor de veiligheid van onze supporters in te kunnen staan. Zo waren er voortekenen dat thuissupporters op meerdere tribunevakken acties jegens het bezoekersvak wilden organiseren en daarbij het veld zouden willen betreden. Wie geeft ons nu dan de zekerheid dat onze spelers, staf, directie en medewerkers straks wél veilig zijn bij aankomst, vertrek en tijdens de wedstrijd? We zijn ook benieuwd wat de KNVB daarvan vindt. Het moet honderd procent veilig zijn, anders hoeven we niet eens aan de wedstrijd te beginnen. We praten, inclusief heen- en terugreis, over veilig en gastvrij professioneel betaald voetbal. Ook voor spelers en staf.”

“We onderzoeken de mogelijkheid om onze supporters met een kaart te faciliteren op de wedstrijddag, om de derbysfeer toch gezamenlijk mogelijk te maken. Daar gaan we nu gesprekken voor plannen. Met onze goede verstandhouding tussen club, gemeente en politie hopen we hier iets voor elkaar te krijgen. Uiteraard met de focus op ieders veiligheid.”

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36