Wedstrijdverslag

N.E.C. en PEC Zwolle in evenwicht

N.E.C. heeft voor de eerste keer dit kalenderjaar geen drie punten overgehouden aan een thuisduel. PEC Zwolle hield de Nijmegenaren in het Goffertstadion op 2-2. Koki Ogawa was met twee treffers in een tijdsbestek van vijf minuten van grote waarde voor zijn ploeg.

Een grote opsteker voor trainer Rogier Meijer, die deze week zijn contract bij N.E.C. verlengde met één jaar tot de zomer van 2025, was de aanwezigheid van Dirk Proper. De 22-jarige middenvelder viel eind februari geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam en maakte in het duel met de Zwollenaren zijn rentree in de basis. Proper werd na ruim een halfuur spelen vervangen voor Rober Gonzaléz.

Vroege tegenslag

Op dat moment keek N.E.C. tegen een 0-1 achterstand aan. Werkelijk uit het niets kwam PEC Zwolle na tien minuten op voorsprong in het Goffertstadion. Een zondagsschot van verdediger Thomas Lam vloog achter Jasper Cillessen in de kruising. Het duurde vervolgens lang totdat N.E.C. de eerste kans kon noteren.

De twee Japanners van de Nijmeegse ploeg waren het dichtst bij de aansluitingstreffer voor rust. PEC-doelman Jasper Schendelaar redde knap op een schot van Kodai Sano en had uit de daaropvolgende hoekschop ook een antwoord op de kopbal van Ogawa. In de eerste helft, die vaak stillag door de vele overtredingen van de gasten, bleek Cillessen aan de andere kant ook tot tweemaal toe een sta-in-de-weg voor een doelpunt.

Record

N.E.C. kwam werkelijk fantastisch uit de kleedkamer voor het tweede deel. Een perfecte voorzet van González werd ditmaal wel achter Schendelaar gekopt door Ogawa. Het doelpunt van de spits is een historische voor de Nijmegenaren: nog nooit eerder wist N.E.C. zoveel treffers (59) te maken in een Eredivisieseizoen (vorig record was 57 goals in het seizoen 2010 – 2011).

Amper vijf minuten later barste het feest op de tribunes in het Goffertstadion helemaal los. Met een benutte strafschop tekende Ogawa voor zijn tweede van de avond en tiende van het seizoen. Terwijl de supporters niet meer konden stoppen met zingen, moest N.E.C. blijven oppassen voor de bezoekers, die een aantal keer gevaarlijk kwamen opzetten.

De Nijmegenaren kwamen nog een paar keer goed weg, maar incasseerden in de 68ste minuut toch de gelijkmaker. Odysseus Velanas schoot hard raak na een kortgenomen vrije trap van Younes Namli. De ploeg van Meijer schakelde een tandje bij in jacht op de overwinning. Tjaronn Chery en Bram Nuytinck deden nog goede pogingen, maar kregen de bal er niet in.

Door het gelijke spel tegen PEC Zwolle zakken de rood-groen-zwarten naar de zesde plaats op de ranglijst, met één punt achterstand op Ajax. De blik van alle N.E.C.’ers gaat nu toch echt op de bekerfinale tegen Feyenoord van aanstaande zondag (18.00 uur). De Nijmeegse driekleur gaat in De Kuip een poging wagen om de eerste dennenappel in de clubgeschiedenis in de wacht te slepen.