Veerkrachtig tiental N.E.C. in extremis langszij tegen Volendam

N.E.C. heeft zondagmiddag in een spektakelstuk van de overtreffende trap gelijkgespeeld. Toen de blessuretijd in ging stond er nog een 1-2 tussenstand op het scorebord, maar acht minuten later stapten beide ploegen met een 3-3 gelijkspel van het veld af. En daar konden beide ploegen maar moeilijk mee leven.

Vroege voorspong

De wedstrijd was maar net begonnen en N.E.C. kwam al op voorsprong. Een zwakke pass van de Volendamse defensie belandde in de voeten van Elayis Tavsan en dat strafte N.E.C. genadeloos af. De buitenspeler gaf met behulp van een Volendamse voet een afgemeten steekbal op Koki Ogawa, die hem vervolgens langs doelman Backhaus schoof. Na het vroege doelpunt drukten de Nijmegenaren door en kregen ze onder andere via Tavsan en Lars Olden Larsen nog een grote kans. Ogawa leek niet lang daarna zijn tweede van de wedstrijd te maken, maar buitenspel gooide roet in het eten.

Rood

Het afkeuren van de treffer werkte enigszins verlammend op de Nijmegenaren, die het initiatief meer en meer kwijtraakten. Dat leverde na ruim een half uur de gelijkmaker van Robert Mühren op. Maar dat was niet het ergste: N.E.C. zag kort voor rust Tavsan vertrekken. De buitenspeler werd met tweemaal geel, waarbij beide kaarten zeer zwaar gestraft waren, naar de kleedkamer gestuurd.

Spelbeeld

Het leverde na rust een heel ander spel op. Volendam kreeg vooral de bal van N.E.C., dat een muur optrok voor het eigen doel. Maar de grootste kansen waren voor de Nijmeegse ploeg. Mathias Ross en Ogawa kwamen centimeters tekort voor een vallende bal in de doelmond en de Japanse spits zag na 70 minuten een schot van de lijn worden gehaald door een verdediger. Een fenomenale redding van Jasper Cillessen hield de stand gelijk.

Cillessen moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen. Een knap uitgespeelde aanval eindigde voor de voeten van Milan de Haan, die via de binnenkant van de paal raakschoot en de doelman kansloos liet.

Knotsgek

In de slotfase moest de selectie van Rogier Meijer alles op alles zetten om de roerige week enigszins goed af te sluiten en dat zou uiteindelijk lukken. Bij het ingaan van de blessuretijd kreeg N.E.C. een strafschop. Magnus Mattsson schoot de bal vanaf elf meter in de linkerhoek en bracht zijn team daarmee op gelijke hoogte. Toen niet veel later opnieuw een discutabele beslissing Volendam via een vrije trap de voorsprong opleverde konden de rood-groen-zwarten wel door de grond zakken. Niet wetende dat de veerkracht die zij nog in zich hadden in de 98e minuut de gelijkmaker van Ogawa op zou leveren. De Japanse spits kopte een hoekschop van de ingevallen Lasse Schöne in de uiterste hoek.

Uiteindelijk moesten beide ploegen met tegenzin genoegen nemen met een punt. Maar de morele winnaar is N.E.C., dat een zeer pittige week met tien man af weet te sluiten met een punt.

Scoreverloop

6’ Ogawa 1-0
34’ Mühren 1-1
78’ De Haan 1-2
90+1’ Mattsson 2-2 (pen.)
90+6’ Twigt 2-3
90+8’ Ogawa 3-3

Rood: Elayis Tavsan (38’, twee keer geel)

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Van Rooij, Ross (82’ Hansen), Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers (61’ Schöne), Mattsson, Proper (82’ González); Tavsan, Ogawa, Olden Larsen (61’ Baas)

BLOX Man of the Match: Koki Ogawa