Eredivisie Zondag 3 december 2023, 14:30 Goffertstadion
1 2
Ajax
Voorbeschouwing N.E.C. - Ajax

Vanmiddag om 14.30 uur trappen N.E.C. en Ajax in De Goffert af in speelronde 14 van de Eredivisie. Na vijf gelijke spelen op rij gaat N.E.C. tegen de Amsterdammers op zoek naar een vurig gewenste overwinning.

Het verhaal van Ajax is dit seizoen bekend. De Amsterdammers bivakkeerden dit seizoen lang in de onderste regionen van de ranglijst – ze stonden zelfs heel even laatste – maar hebben de weg omhoog inmiddels gevonden. Bij aanvang van deze speelronde staat de ploeg van trainer John van ’t Schip achtste.

Van de laatste vier competitiewedstrijden won Ajax er drie. De wedstrijd tegen Almere City FC eindigde in een 2-2 gelijkspel. Alleen PSV deed het in die speelronden met vier overwinningen op rij beter dan Ajax. Vorige week ging Vitesse in Amsterdam met 5-0 stevig over de knie.

N.E.C. speelde vorige week zondag voor de vijfde keer op rij gelijk. Tegen Go Ahead Eagles had de ploeg van Rogier Meijer in de eerste helft kansen genoeg op een treffer, maar in de tweede helft leek het alsnog mis te gaan toen Sylla Sow vlak voor tijd de 0-1 aantekende. In de blessuretijd kopte Mathias Ross alsnog de verdiende 1-1 tegen de touwen.

Afgelopen seizoen eindigde ook de wedstrijd N.E.C. – Ajax in 1-1. Direct na de winterstop weerde N.E.C. zich prima tegen de Ajacieden, die in de eerste helft nog wel op voorsprong kwamen door een doelpunt van Davy Klaassen. In de tweede helft trok Nany Landry Dimata de stand weer gelijk. Dat het uiteindelijk bij 1-1 bleef was in flinke mate te danken aan Jasper Cillessen, die de Nijmegenaren meerdere keren op de been hield.

Ajax komt naar Nijmegen met een stevige Europese wedstrijd in de benen. In Marseille leken de Amsterdammers op een gelijkspel af te stevenen (ondanks een rode kaart voor Steven Berghuis), maar een penalty in de 93e minuut deed Ajax alsnog de das om.

Marc Nagtegaal is de scheidsrechter van vanmiddag. Hij floot dit seizoen eerder de wedstrijd sc Heerenveen – N.E.C. (1-1) en wordt vandaag bijgestaan door assistenten Bluemink en Van Zuilen. De wedstrijd begint om 14.30 uur en is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

N.E.C. onnodig onderuit tegen Ajax

Er is een einde gekomen aan de reeks gelijke spelen van N.E.C. De Nijmegenaren brachten zondag te weinig tegen Ajax en gingen daardoor onnodig met 1-2 onderuit. Elayis Tavsan was trefzeker namens de thuisploeg.

Ajax had in grote gedeeltes weliswaar het meeste balbezit, de gevaarlijkste ploeg was N.E.C. Koki Ogawa kwam na tien minuten centimeters tekort om een goede voorzet van Sontje Hansen binnen te werken. En kort voor de rust miste een kopbal van de Japanner kracht om doelman Ramaj te verschalken. Via Lasse Schöne maakte N.E.C. aanspraak op een strafschop, maar Marc Nagtegaal wuifde het moment weg.

Reddingen Cillessen

Aan de andere kant was Steven Berghuis de gevaarlijkste man. Berghuis stuitte twee keer op de alerte Jasper Cillessen. De N.E.C.-goalie bracht tussen de pogingen van Berghuis door het knapst redding op een kopbal van Steven Bergwijn.

Ook de redding kort na rust op een schot van Kenneth Taylor mocht er zijn. Taylor nam vanaf een meter of 25 met een lelijke zwabber het doel onder vuur, maar zag zijn poging via de handen van Cillessen uiteenspatten op de lat. N.E.C. kreeg steeds minder voor elkaar wat haar voor rust wel lukte en liep vooral achter Ajax aan. De 0-1 kon dan ook niet lang uitblijven: Brian Brobbey kreeg de bal aangespeeld in het zestienmetergebied en toonde zich sterker dan Bram Nuytinck. De Ajax-spits speelde Cillessen uit en trok de bal laag en hard voor het doel voor Kristian Hlynsson.

Slotoffensief

In de slotfase voerde N.E.C. de druk op. Met Lars Olden Larsen, Elayis Tavsan en Rober González binnen de lijnen jaagde de ploeg van Rogier Meijer op de gelijkmaker. De grootste kans leverde dat op voor Bart van Rooij. De rechtsback werd in vrije positie rond de zestienmeterlijn bereikt, draaide snel maar zag zijn strakke schot geblokt worden door Jorrel Hato.

Waar N.E.C. Ajax ver terugdrukte was het Ajax dat daarvan profiteerde. De Nijmegenaren waren niet alert bij een inworp vanaf de zijkant waardoor Berghuis volledig vrij het zestienmetergebied indook. Berghuis bereikte Carlos Forbs eenvoudig en de geheel vrijstaande buitenspeler besliste de wedstrijd in het voordeel van Ajax. Aan het einde werd het nog even spannend, want kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd bracht Tavsan de spanning terug. Tavsan speelde Ar'Jany Martha eenvoudig uit op de achterlijn en plaatste de bal buiten bereik van Ramaj in de verre hoek.

Door de nederlaag tegen Ajax verliest N.E.C. voor het eerst sinds 1 oktober een wedstrijd. Maar tegelijkertijd snakken de Nijmegenaren al sinds 23 september naar een overwinning. Woensdag is de volgende kans daartoe: dan verdedigen de rood-groen-zwarten de 1-2 voorsprong in de resterende vijf minuten en zes seconden op bezoek bij AZ (19.00 uur). Zaterdag wacht dan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (20.00 uur).