Eredivisie Zondag 26 november 2023, 14:30 Goffertstadion
1 1
Go Ahead Eagles
Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles

N.E.C. neemt het in speelronde dertien in eigen huis op tegen Go Ahead Eagles, op dit moment de verrassende nummer vijf van de Eredivisie. Na vier gelijke spelen op rij (de nog af te maken wedstrijd tegen AZ buiten beschouwing gelaten) is het zaak de drie punten in Nijmegen te houden en zo mogelijk een mooie stap omhoog te zetten op de ranglijst.

Go Ahead Eagles is bezig aan een uitstekend seizoen en voor de laatste nederlaag van de Deventenaren moeten we terug naar 30 september, toen de ploeg van trainer René Hake met 3-1 onderuitging bij Feyenoord. Daarna volgden gelijke spelen tegen Almere City FC en Sparta Rotterdam en overwinningen op Vitesse, Heracles Almelo en RKC Waalwijk. De Eagles verloren dit seizoen overigens drie van hun twaalf wedstrijden, waarbij opvalt dat het drie keer een uitwedstrijd was die verloren ging.

Tot nu toe verzamelde Go Ahead Eagles in twaalf wedstrijden 21 punten en dat betekent voor de Deventenaren de één-na-beste competitiestart ooit. Alleen het seizoen 1968-1969 begon nóg beter voor de rood-gelen. De ploeg eindigde toen uiteindelijk op de vierde plaats op de ranglijst.

N.E.C. verloor al vier wedstrijden op rij niet, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we voor de laatste competitie-overwinning even terug in de tijd moeten: op 23 september werd in De Goffert met 3-0 van FC Utrecht gewonnen. In de afgelopen speelronde werden de punten gedeeld met FC Twente, toen in Enschede knap met 3-3 werd gelijkgespeeld. N.E.C. werd daarmee de eerste ploeg die dit seizoen een punt meenam uit de Grolsch Veste.

Opvallend genoeg eindigden de laatste twee wedstrijden van N.E.C. in 3-3. En laat dat nou óók de uitslag geweest zijn toen Go Ahead Eagles voor het laatst bezoek kwam in Nijmegen. Vorig seizoen stond N.E.C. met nog een dikke tien minuten op de klok met 1-3 achter, maar werd dankzij doelpunten van Magnus Mattsson en Philippe Sandler (in de 95e minuut) alsnog een punt uit het vuur gesleept.

Bij Go Ahead Eagles vinden we drie spelers die recent nog de kleuren van N.E.C. verdedigden: Thibo Baeten, Bas Kuipers en Joris Kramer. Aanvaller Sylla Sow kwam alleen in de jeugd uit voor de Nijmegenaren.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Robin Hensgens, die wordt bijgestaan door zijn assistenten Koopman en Beijer. De aftrap is om 14.30 uur. Wie niet in de uitverkochte Goffert aanwezig is, kan de wedstrijd in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN

Door Teun van Thiel

N.E.C. en Go Ahead Eagles houden elkaar in evenwicht

N.E.C. en Go Ahead Eagles hebben hun doelpunten zondagmiddag bewaard voor de 89e minuut. Na twee afgekeurde doelpunten aan Nijmeegse zijde leken de punten in extremis naar Go Ahead Eagles te gaan, ware het niet dat invaller Mathias Ross nog in diezelfde minuut de gelijkmaker binnen kopte. Beide ploegen stapten dus met een gemengd gevoel van het veld af.

De eerste helft speelde zich een zeer boeiend schouwspel af. N.E.C. was daarin voor het overgrote deel de sterkste en kon zichzelf alleen verwijten dat het niet scoorde. Althans, een geldig doelpunt scoorde. Want al heel snel werd een goal van Magnus Mattsson afgekeurd vanwege hands van Koki Ogawa. De thuisploeg werd later gevaarlijk via diezelfde Ogawa, Youri Baas en Sontje Hansen. Met name eerstgenoemde was onderwerp van gesprek bij de thee in de rust.

Strafschop?

De Japanse spits werd na een half uur spelen overduidelijk naar de grond gewerkt door Jamal Amofa in het strafschopgebied van de Eagles. Vol onbegrip zag het uitverkochte Goffertstadion vervolgens hoe scheidsrechter Robin Hensgens en videoscheidsrechter Serdar Gözübüyük het moment niet beoordeelden als overtreding. Tien minuten later verscheen Ogawa oog-in-oog met Jeffrey de Lange, maar miste zijn schot kracht waardoor de doelman eenvoudig kon keren.

De bezoekers kwamen na rust sterker uit de kleedkamer en grepen N.E.C. direct bij de strot. Pas vanaf de 65e minuut konden de Nijmegenaren het initiatief weer naar zich toe trekken. Dat leverde in de 74e minuut de eerste doelpoging van het tweede bedrijf op via Bart van Rooij. Met een venijnig schot was de rechtsback dichtbij de openingstreffer.

Het was het startsein van een spannende slotfase, die uiteindelijk haar apotheose in minuut 89 zou kennen. N.E.C. leek daarvoor nog op voorsprong te komen maar zag weer een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel van Ogawa.

89

Bij het ingaan van de 89e minuut maakt uitgerekend de Nijmeegse Sylla Sow, op aangeven van oud-N.E.C.-spits Thibo Baeten, de treffer voor de tegenstander. Hij verschalkte doelman Jasper Cillessen van dichtbij en kreeg bij het vieren van zijn doelpunt vreugdebier van de uitsupporters over zich heen. Dat bracht een korte staking met zich mee. Bij de hervatting in de 89e minuut zocht N.E.C. direct het vijandelijke doel op en met resultaat! Binnen 38 tellen knikte Mathias Ross de gelijkmaker binnen uit een hoekschop.

Met de 1-1 eindstand brengt N.E.C. de reeks gelijke spelen naar vijf duels op rij. Volgende week komt Ajax op bezoek in Nijmegen (zondag 14.30 uur).