Eredivisie Zondag 1 oktober 2023, 12:15 Goffertstadion
1 3
Vitesse
Voorbeschouwing N.E.C. - Vitesse

Na de overtuigende 3-0 overwinning op FC Utrecht vorige week is het nu tijd om die lijn door te trekken in de Gelderse derby. Vitesse komt op bezoek in Nijmegen en dus zijn club en stad gebrand op een volgende driepunter. Het zou voor N.E.C. stevige aansluiting bij de bovenste helft van de ranglijst betekenen en voor Vitesse de zoveelste domper op rij. En eerlijk is eerlijk: dat klinkt best goed.

In Arnhem is het op voetbalgebied nog allerminst om over naar huis te schrijven dit seizoen. Vitesse won weliswaar de openingswedstrijd van de voetbaljaargang 2022-2023 (1-2 tegen tien Volendammers), maar verloor daarna maar liefst vijf keer op rij. Achtereenvolgens waren PSV, AZ, RKC, Sparta en Twente te sterk voor de ploeg van trainer Phillip Cocu. Bovendien kwamen de Arnhemmers alleen tegen PSV nog een keer tot scoren, waardoor de ploeg nu dus al vier wedstrijden lijdt aan een stevige variant van doelpuntendroogte.

Een garantie op Nijmeegs succes is de slechte reeks van de noorderburen uiteraard allerminst, maar de voortekenen lijken in alle opzichten goed. Zo kent Phillip Cocu de nodige personele problemen (o.a. basisklanten Mathijs Tielemans, Fodé Fofana en Amine Boutrah moeten de derby aan zich voorbij laten gaan), waar de Nijmeegse ziekenboeg juist begint leeg te lopen. Toch blijft de derby - cliché, cliché - een wedstrijd op zich. Dat is in het verleden al vaak genoeg gebleken.

In dat verleden speelden N.E.C. en Vitesse sinds 1916 al 120 keer eerder tegen elkaar. N.E.C. won 43 keer, Vitesse trok 41 keer aan het langste eind. Voor de grootste Nijmeegse overwinning (in een oefenwedstrijd weliswaar) moeten we terug naar 1941, toen het 9-2 werd. De derby van vorig seizoen werd juist een deceptie voor iedereen die N.E.C. liefheeft. In de Goffert werd het afgelopen april maar liefst 1-4 voor Vitesse.

Bij N.E.C. zal Robin Roefs zijn basisdebuut maken, nadat hij tegen FC Utrecht al de geblesseerd uitgevallen Jasper Cillessen verving. Dat deed de jonge doelman met verve en ogenschijnlijk stoïcijns. Nu mag de goalie het dus in de derby laten zien! Verder zullen waarschijnlijk dezelfde tien namen als vorige week op het wedstrijdformulier prijken. Gesteund door een bomvolle Goffert zullen zij gaan strijden voor rood, zwart en groen!

Scheidsrechter Sander van der Eijk is door de KNVB aangewezen als leidsman van dienst. Hij wordt bijgestaan door assistenten Van Zuilen en Van Dongen. Om 12.15 zal worden afgetrapt in de Goffert. Wie niet in het stadion zit, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op ESPN2.

N.E.C. verliest de Gelderse derby

Zondag 1 oktober was het zover, de Gelderse derby. Een stijf uitverkocht Goffertstadion maakte de borst nat voor wat een gespannen middag zou worden. Jasper Cillessen was niet fit en dus maakte Robin Roefs zijn basisdebuut in de beladen wedstrijd. Om 12.15 uur floot van der Eijk voor de start van de wedstrijd. Negentig minuten verder was het Vitesse dat aan het langste eind trok, N.E.C. verloor met 1-3.

De wedstrijd ging flitsend van start en de thuisploeg veroverde in de eerste vier minuten al een corner. De kans bleef echter onbenut, maar de Nijmegenaren zette wel gelijk de toon. Toch is het Vitesse dat in de zesde minuut al op voorsprong kwam. De bal werd voor het doel gebracht waarna Marco van Ginkel makkelijk kon binnenkoppen. In de minuut die volgde kreeg de thuisploeg gelijk een grote kans op de gelijkmaker. Bart van Rooij bracht de bal laag voor het doel, maar Magnus Mattsson schoot over het doel van Room. N.E.C. bleef dominant in het eerste deel van de wedstrijd en het leek wachten op de gelijkmaker. Rober González tekende in de twintigste minuut voor de grootste kans. Na een goede bal van Mattsson stond hij oog in oog met Room, maar de Arnhemse sluitpost wist te redden. Vitesse kwam nauwelijks aan voetballen toe en maakte veel overtredingen wat resulteerde in twee gele kaarten in de eerste vijfentwintig minuten. Een minuut later was het dan eindelijk raak voor de thuisploeg. Op aangeven van Rober González schoof Magnus Mattsson de bal keurig langs de Arnhemse doelman. In de 28e minuut volgde de volgende enorme kans voor de ploeg van Meijer, maar deze ging een millimeter naast het doel. Na 37 minuten spelen was het weer Rober met een enorme kans voor de Nijmegenaren, maar hij mistte de bal terwijl het doel leeg was. Tegen het einde van de eerste helft leek Vitesse via Marco van Ginkel wederom op voorsprong te komen, echter stond hij buitenspel en bleef de stand gelijk. In de blessuretijd van de eerste helft kregen de Arnhemmers nog een vrije trap op een gevaarlijke plek, na een overtreding van Bart van Rooij. De bal was echter een makkelijke prooi voor Robin Roefs. De stand bleef hiermee steken op 1-1 en dus gingen de spelers met een gelijkspel de rust in.

Na een kwartier rusten ging de tweede helft van start. De thuisploeg creëerde gelijk weer dreiging via Rober González, maar hij werd op tijd gestopt door de Arnhemse verdediging. In de 59e minuut ging Sontje Hansen naar het gras, hij kon niet meer verder. Hij verliet het veld voor Kodai Sano. Enkele minuten later kreeg Rober weer een kans. Na een goede actie van Mattsson kwam de bal voor de voeten van de Spanjaard, maar ook deze wist Room te keren. N.E.C. bleef de dienst uitmaken in eigen huis, de vraag was wanneer de voorsprong zou komen. Lasse Schöne leek in de 69e minuut een vrije trap op een lastige plek binnen te schieten, maar Room kon hem net over het doel tikken. Ook uit de corner die volgde kwam een kans, ditmaal voor Bram Nuytinck die net over kopte. In de 73e minuut besloot Meijer te wisselen. Philippe Sandler en Rober González verlieten het veld, voor hen kwamen Mathias Ross en Mees Hoedemakers binnen de lijnen. In de minuten die volgde kwamen er geen noemenswaardige kansen. Daarom besloot Meijer in de tachtigste minuut weer te wisselen, ditmaal was het Bas Dost die naar de kant ging. Koki Ogawa kwam binnen de lijnen voor de thuisploeg. Een minuut later kreeg Bart van Rooij de volgende kans voor de Nijmegenaren, ook deze werd gepakt door Room. In de 89e minuut sloeg het noodlot toe. Na alle gemiste kansen van de thuisploeg, zijn het toch de Arnhemmers die het net wisten te vinden. De uitploeg kreeg een vrije trap op de helft van N.E.C. en het is Oroz die de bal wist binnen te koppen. Na de goal belande er een beker op het veld en werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Na enkele minuten wachten werden de resterende vijf minuten van de wedstrijd uitgespeeld. Tot overmaat van ramp wist Vitesse in deze slotminuten nog een derde doelpunt te maken en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. De eindstand was 1-3, een teleurstellende middag voor de thuisploeg.