Eredivisie Zaterdag 16 september 2023, 20:00 Philips Stadion
4 0
Voorbeschouwing PSV - N.E.C.

Voor de tweede keer op rij staat voor N.E.C. een uitwedstrijd tegen een (in dit geval gedeeld) koploper van de Eredivisie op het programma. Gingen de Nijmegenaren twee weken geleden de strijd aan met Sparta (1-1), nu is PSV de uitdagende opponent. Door de absentie van ervaren verdedigers als Bram Nuytinck en Philippe Sandler is het daarbij zelfs puzzelen geblazen voor trainer Rogier Meijer.

PSV heeft net als AZ en FC Twente haar drie gespeelde wedstrijden gewonnen en dus voert dat drietal de ranglijst aan. In die drie wedstrijden kreeg PSV slechts één tegentreffer te verwerken en afgelopen week zag trainer Peter Bosz aanvaller Hirving Lozano aan zijn selectie worden toegevoegd. De snelle Mexicaan kwam over van Napoli (de club waar hij in 2019 naartoe ging toen hij vertrok bij PSV) en is vandaag voor het eerst opgenomen in de Eindhovense wedstrijdselectie. Of hij direct in de basis start is de vraag, aangezien Johan Bakayoko het dit seizoen als rechtsbuiten prima gedaan heeft.

De rechtsbuiten van PSV zal vanavond waarschijnlijk te maken krijgen met Youri Baas, die door Rogier Meijer als linksback lijkt te worden opgesteld. Calvin Verdonk en Mathias Ross vormen dan het hart van de Nijmeegse defensie, terwijl Bart van Rooij terugkeert als rechtsback. Op het middenveld keert Lasse Schöne terug van een blessure. Voorin lijkt een plek gereserveerd te worden voor Robér Gonzalez. Lars Olden Larsen zou dan genoegen moeten nemen met een plekje op de bank. Kodai Sano heeft zijn werkvergunning binnen en dus zal de Japanner voor het eerst in de wedstrijdselectie worden opgenomen.

N.E.C. won nog nooit in Eindhoven en ook vorig seizoen bleven alle punten in Eindhoven. In speelronde 12 werd het toen 3-0, door doelpunten van Anwar El Ghazi, Luuk de Jong en Noni Madueke.

Rogier Meijer en zijn mannen worden in Eindhoven gesteund door meer dan duizend (!) Nijmeegse supporters. Samen zullen ze proberen het PSV zo lastig mogelijk te maken. Dat gaat gebeuren onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij, die om 20.00 voor het eerst op zijn fluit zal blazen. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

N.E.C. onderuit in Eindhoven

Zaterdagavond speelde N.E.C. de vijfde wedstrijd van het seizoen, ditmaal in het Phillips Stadion. De ploeg van Rogier Meijer nam het op tegen koploper PSV. Wegens een aantal blessures in de verdediging stonden er wederom niet dezelfde elf op het veld als de vorige wedstrijd. Calvin Verdonk werd naar het hart van de defensie geschoven waardoor Youri Baas de linksback positie invulde. De Nijmeegse club speelde in het nieuwe derde tenue en de Eindhovenaren waren te bewonderen in een speciaal shirt ter ere van hoofdsponsor Phillips. De wedstrijd werd een voetballes van de thuisploeg die zegevierde met een 4-0 overwinning.

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de rampen in Libië en Marokko ging de bal rollen. PSV had beduidend de overhand in de openingsfase en kreeg via Noa Lang een aantal gevaarlijke mogelijkheden op de voorsprong. In de tiende minuut bracht Lang de bal hard laag voor, maar deze werd over de achterlijn gespeeld door Verdonk. Uit de corner die volgde wisten de Eindhovenaren ook niet te scoren. Vier minuten later kopte de thuisploeg via Ramalho wel op goal, maar deze werd knap gekeerd door doelman Jasper Cillessen. Het bleef niet de enige redding van de Nijmeegse doelman, ook doelpogingen van Saibari en Schouten werden gekeerd door de sluitpost. In de 23e minuut tekende de thuisploeg voor de grootste kans, maar deze ging op wonderbaarlijke wijze, wederom via Cillessen, niet raak. Brayann Pereira maakte in de 26e minuut een overtreding op Noa Lang wat resulteerde in een gele kaart en een vrije trap voor PSV. Uit deze vrije trap volgde een grote scoringsmogelijkheid voor de thuisploeg, maar ook deze belande niet tegen het net. In de 31e minuut veroverde Noa Lang de bal halverwege de helft van N.E.C. Hij ging hierdoor één op één met Jasper Cillessen, maar wederom wist de doelman van de Nijmegenaren te winnen. Tijdens de eerder gemaakte overtreding raakte Pereira geblesseerd aan de schouder en kon daardoor niet verder. Hij werd gewisseld voor Bart van Rooij. In de 37e minuut was het toch raak voor de ploeg van Peter Bosz. Aanvoerder Luuk de Jong kopte de bal via een corner langs de Nijmeegse sluitpost. Nog geen minuut later was het weer de thuisploeg die wist te scoren. Na balverlies kon Noa Lang onderscheppen en stiftte de bal over Jasper Cillessen. Na deze goal kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen en dat maakte de stand bij rust 2-0.

De tweede helft was nog geen drie minuten onderweg als Bart van Rooij Noa lang onderuit haald. De bal ging daarmee op de stip en Luuk de Jong tekende voor zijn tweede van de avond. In de minuten die volgden bleven de kansen aan beide kanten uit. Meijer besloot daarom te wisselen. Sontje Hansen en Rober González verlieten het veld, voor hen kwamen Lars Olden Larsen en Kodai Sano binnen de lijnen. Voor de negentienjarige Japanner was het zijn officiële debuut in het shirt van de Nijmegenaren. Het vervolg van de tweede helft bleef kansloos en dus werd er nog een dubbele wissel doorgevoerd. Koki Ogawa en Lasse Schöne werden naar de kant gehaald, Bas Dost en Mees Hoedemakers waren de vervangers. N.E.C. werd hierna iets dreigender en forceerde een aantal kleine kansen. De grote mogelijkheden bleven uit en langzaam maar zeker trok PSV weer naar zich toe. Daarmee kreeg de thuisploeg wel de grote kansen via onder andere Hirving Lozano. Na een voorzet van de Mexicaan werd de bal getoucheerd door de hand van Ross en ging de bal nogmaals op de stip. Ricardo Pepi nam de bal op de wreef en schoof hem keurig in de rechterhoek langs Cillessen. De ploeg van Meijer leek een eretreffer mee naar huis te kunnen nemen omdat Kodai Sano de bal langs Benitez schoof. Echter bleek Bas Dost even daarvoor buitenspel te hebben gestaan en keurde de VAR de goal af. Na 96 minuten voetballen maakte scheidsrechter Joey Kooij een einde aan de wedstrijd en keerde de Nijmegenaren met nul punten terug naar de Goffert.