Eredivisie Zaterdag 7 oktober 2023, 16:30 Abe Lenstra Stadion
sc Heerenveen
1 1
Voorbeschouwing sc Heerenveen - N.E.C.

N.E.C. gaat vanmiddag om 16.30 uur in Friesland de strijd aan met sc Heerenveen. De Friezen, onder leiding van voormalig N.E.C-speler Kees van Wonderen, zijn met vijf nederlagen op rij aan een uitermate slechte serie bezig en staan met zes punten op de veertiende plaats. Dat Heerenveen gebrand is op een overwinning zal dus een understatement zijn. N.E.C. zal de teleurstelling van de verloren derby tegen Vitesse van zich af willen spelen en daar zou een overwinning in het Abe Lenstra Stadion absoluut bij helpen.

N.E.C. had vorige week meer verdiend in de wedstrijd tegen Vitesse, maar bleef na negentig minuten met lege handen achter. Dat gebeurde de ploeg van Rogier Meijer de laatste twee keer in Heerenveen in ieder geval niet. Vorig seizoen werd in Friesland namelijk met 0-0 gelijkgespeeld, terwijl N.E.C. een seizoen eerder zelfs met 0-1 won door een doelpunt van Elayis Tavsan.

Dat laatste gaat vanmiddag in ieder geval niet gebeuren, aangezien Tavsan nog altijd niet fit genoeg is om zich bij de wedstrijdselectie te voegen. Datzelfde geldt vandaag voor Jasper Cillessen, Brayann Pereira, Youri Baas en Alexis Tibidi. In de basisopstelling van Rogier Meijer staan waarschijnlijk dezelfde namen als vorige week tegen Vitesse het geval was. Dat betekent onder andere dat Bas Dost weer in de punt van de aanval te vinden is en hij geflankeerd wordt door Rober González en Sontje Hansen. Robin Roefs neemt het plekje onder de lat weer in.

Heerenveen begon het seizoen nog voortvarend met twee overwinningen op rij (3-1 tegen RKC en 0-2 bij FC Utrecht), maar ging daarna vijf keer op rij ten onder. Achtereenvolgens waren Sparta, Go Ahead Eagles, Feyenoord, Excelsior en FC Twente te sterk voor de ploeg van Kees van Wonderen. Het zorgt voor teleurstelling in Friesland, waar doelman Andries Noppert deze week ook een persoonlijke teleurstelling te verwerken kreeg. Bondscoach Ronald Koeman neemt de keeper namelijk niet mee naar de EK-kwalificatieduels tegen Frankrijk en Griekenland.

Heerenveen zal het vanmiddag moeten doen zonder Hussein Ali, die niet fit genoeg is nadat hij vorig weekend geblesseerd uitviel. Waarschijnlijk neemt Denzel Hall zijn plek in. Achter de naam van Ché Nunnely staat nog een vraagteken. Bij sc Heerenveen valt het aantal tegendoelpunten (17) op. Alleen Almere City FC kreeg meer tegentreffers te verwerken. Trainer Kees van Wonderen liet zijn ploeg daarom inzakken tegen FC Twente. Ook tegen N.E.C. lijkt hij voor deze compacte speelwijze te kiezen.

Scheidsrechter van dienst is Marc Nagtegaal, die N.E.C. dit seizoen nog niet eerder floot. De aftrap in het Abe Lenstra Stadion staat om 16.30 uur gepland. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd in zijn geheel zien op ESPN 2.

sc Heerenveen - N.E.C. kent geen winnaar

Vanavond ging de selectie van N.E.C. op bezoek bij sc Heerenveen. Na de nederlaag tegen Vitesse, waren de Nijmegenaren erop gebrand zich te revancheren. De basisopstelling was voor het eerst dit seizoen ongewijzigd. De Friezen kenden een reeks van vijf achtereenvolgende nederlagen. Uiteindelijk kwam er vanavond in Friesland geen winnaar uit de bus. De openingstreffer kwam op naam van Patrik Wålemark, Bas Dost tekende kort voor rust voor de gelijkmaker. Na negentig minuten voetbal stond het scorebord nog altijd op 1-1.

De Friezen schoten fel uit de startblokken en loste in de vijfde minuut al een schot op doel, echter zat er geen snelheid achter de bal en kon Roefs redden. Nog geen minuut later kwam de thuisploeg weer voor het doel van Roefs, ditmaal was het wel raak. Wålemark schoot de bal in de rebound langs de Nijmeegse sluitpost. N.E.C. kwam amper aan spelen toe in de openingsfase van de wedstrijd, waarbij Heerenveen beduidend het overwicht had. In de veertiende minuut kreeg de thuisploeg de volgende grote kans, maar Roefs wist een belangrijke redding te verrichten. In de 22e minuut kreeg de ploeg van Meijer dan eindelijk de eerste kans. Rober kreeg binnen het zestienmetergebied de bal voor zijn voeten en haalde hard uit, maar recht op de vuisten van Noppert. De Nijmegenaren konden niet doordrukken en gaven het spel weer uit handen. De thuisploeg bleef domineren, maar kwam niet langer tot grote kansen. In de slotfase van de eerste helft viel het spel stil. Toch kwam er op slag van rust een doelpunt uit de lucht vallen. Een lange bal van Philippe Sandler viel op de borst van Sontje Hansen, die op Noppert stuitte. In de rebound stond Bas Dost klaar binnen te werken. Na de goal floot Nagtegaal direct voor de rust en dus gingen de spelers met een 1-1 tussenstand aan de thee.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In het tweede bedrijf leek N.E.C. al snel wat meer grip te krijgen op de wedstrijd. De ploeg van trainer Rogier Meijer kwam een aantal keer gevaarlijk in de buurt van het Friese doel, maar een goal bleef uit. De wedstrijd ging gelijk op en de spanning was voelbaar in Heerenveen. De thuisploeg nam steeds meer het heft terug in eigen handen. Sandler was daarbij een van de belangrijkste mannen aan Nijmeegse zijde. Met een aantal knappe tackles hield hij de Nijmegenaren op de been. Tegen het einde van de wedstrijd werd N.E.C. toch nog gevaarlijk. Zo kwam Hansen een aantal keer in de buurt van Noppert, maar een schot bleef uit. Uiteindelijk wisten beide ploegen niet meer tot scoren te komen en bleef de stand steken op 1-1.