Eredivisie Vrijdag 1 september 2023, 20:00 Sparta Stadion 'Het Kasteel'
Sparta Rotterdam
1 1
Voorbeschouwing Sparta Rotterdam - N.E.C.

N.E.C. gaat vanavond in Rotterdam de strijd aan met Sparta, dat dit seizoen nog niet verloor. De Rotterdammers mogen zich zelfs koploper van de Eredivisie noemen, al moet daarbij worden opgemerkt dat er vier ploegen zijn die een wedstrijd minder gespeeld hebben en de Spangenaren nog voorbij kunnen op de ranglijst.

Sparta, dit seizoen onder leiding van Jeroen Rijsdijk, speelde net als N.E.C. tot nu toe drie wedstrijden. Twee daarvan werden gewonnen (1-2 bij PEC Zwolle, 1-3 bij SC Heerenveen), één keer werd het gelijk (2-2 tegen Feyenoord) en daarmee trekken de Rotterdammers de goede lijn van afgelopen seizoen dus gewoon door. Toen loodste de inmiddels naar Ajax vertrokken trainer Maurice Steijn de ploeg naar een knappe zesde plaats op de eindranglijst.

N.E.C. sleepte afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk tot opluchting van velen de eerste drie punten van het seizoen binnen. Magnus Mattsson was met twee doelpunten en een assist de gevierde man. Het zorgt voor lucht in de Nijmeegse gelederen, die vanavond op Het Kasteel zullen gaan proberen het puntenaantal te verdubbelen.

Behalve een wedstrijd tussen Sparta en N.E.C. is het treffen van vanavond ook een ontmoeting tussen twee Japanse doelpuntenmakers, die ook nog eens dezelfde voornaam delen én via dezelfde club (Yokohama FC) in de Eredivsie belandden. Koki Ogawa (aan Nijmeegse zijde) en Koki Saito (Sparta) wisten dit seizoen allebei twee keer te scoren en zullen die teller vanavond graag laten oplopen. Ook Sparta-spits Charles-Andreas Brym trof dit seizoen al twee keer doel. Hij maakte beide treffers in de wedstrijd tegen Feyenoord.

N.E.C. moet het vanavond in ieder geval nog stellen zonder Lasse Schöne, Bart van Rooij en Elayis Tavsan. Philippe Sandler is wel weer van de partij, maar hij zal op de bank plaatsnemen omdat trainer Rogier Meijer lijkt te gaan starten met dezelfde elf namen als tegen RKC. Dat betekent dat ook Mees Hoedemakers en Brayann Pereira wederom in de basis staan. Bij Sparta is Vito van Crooij niet meer van de partij. De aanvaller, afgelopen seizoen in bloedvorm, verkast naar alle waarschijnlijkheid naar Saoedi-Arabië om daar zijn carrière voort te zetten.

Serdar Gözübüyük is vanavond de scheidsrechter van dienst. Hij zal om 20.00 fluiten voor aanvang van de wedstrijd, die in zijn geheel te volgen zal zijn op ESPN 2 en via het radioverslag van RN7.

Door Teun van Thiel

Sparta en N.E.C. delen de punten op Het Kasteel

Vrijdagavond reisde N.E.C. af naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Sparta. Wederom moest trainer Rogier Meijer een aantal wijzigingen in de basis elf doorvoeren wegens verschillende redenen. Sontje Hansen was afgelopen week ziek en daardoor niet fit, op zijn plek speelde Rober González. Mees Hoedemakers moest de wedstrijd missen vanwege een blessure en dus mocht Youri Baas op het middenveld starten. Nadat N.E.C. op voorsprong kwam, door een doelpunt van Dirk Proper, wist Sparta gelijk te maken via een penalty; eindstand 1-1.

Na acht minuten spelen maakte Bram Nuytinck een overtreding die naar de mening van Gözöbüyük hard genoeg was voor een gele kaart. De Spartanen verdiende daarmee een vrije trap halverwege de helft van N.E.C. De Guzman slingerde de bal voor het doel van Cillessen, maar deze werd naast gekopt. Daarmee tekende de thuisploeg voor de eerste kans van de wedstrijd. Vervolgens was wederom het team van Rijsdijk gevaarlijk via Neghli, maar het harde schot werd knap door Cillessen gekeerd. In de veertiende minuut mochten ook de Nijmegenaren een kansje noteren. Rober González draaide goed weg bij zijn man en haalde uit, maar de bal vloog ruimschoots over het doel heen. Bram was niet de enige die een gele kaart kreeg in de eerste helft. De naam van Spartaan Verschueren werd eveneens genoteerd in het boekje van de scheidsrechter na een harde overtreding op González. Uit de vrije trap die volgde kwam geen grote kans voor N.E.C.

De naam van Rober kwam vaker in het stuk voor, want weer was hij degene die een schot loste richting het doel van Olij, ook deze ging over het doel. De Nijmegenaren drongen steeds meer aan en het leverde ook steeds meer kansen op. Mattsson schoot vanaf randje zestien hard op doel, maar Olij wist te redden. Toch bleef de thuisploeg niet kansloos, maar geen enkele keer was het echt dreigend voor de doelman van N.E.C. In de 35e minuut was het wederom Mattsson die gevaarlijk werd en een kans creëerde, dit resulteerde in een corner waar niks uit werd gehaald. Tegen het einde van de eerste helft kwam Brayann Pereira hard in botsing en moest hij het veld verlaten wegens een schouderblessure. Hierdoor schoof Youri Baas naar de rechtsback positie en werd Sontje Hansen ingebracht als linksbuiten. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg toch nog een hele grote kans, maar deze werd net op tijd verdedigd door Nuytinck. Hierdoor bleef de stand steken op 0-0 en gingen beide ploegen doelpuntloos aan de thee.

Alvorens de tweede helft van start kon gaan, moest Bram Nuytinck aan de kant blijven. Hij had in de eerste helft een blessure opgelopen en kon niet meer verder, Mathias Ross was zijn vervanger. De Nijmegenaren waren de flow van de eerste helft kwijt en kwamen er, in de eerste paar minuten van de tweede helft, amper meer aan te pas. Na tien minuten spelen kwam N.E.C. steeds beter in de wedstrijd en met resultaat. Want in de 57e minuut was het Dirk Proper die twee tegenstanders uitspeelde, de zestien meter inliep en de bal keurig langs Olij schoof. De goal gaf de uitploeg meer vertrouwen en zorgde ervoor dat de dominantie volledig kantelde in het voordeel van N.E.C. De paar kleine mogelijkheden die Sparta kreeg waren allemaal makkelijk te pakken voor de Nijmeegse doelman. Sandler was nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd en werd gewisseld voor Luc Netten die zijn debuut maakte bij de hoofdmacht van de Nijmeegse club. Tijdens een verdedigende actie ging Youri Baas hard door op een Spartaanse voet, dat leverde hem een gele kaart op. Nog geen drie minuten later maakt ook Luc Netten een overtreding en ging daarmee op de bon.

De Spartanen namen het roer weer over van de Nijmegenaren en werden steeds gevaarlijker. Een aantal grote kansen deden zich voor, maar het doelpunt bleef uit voor de Rotterdammers. De emoties liepen hoog op en ook trainer Rogier Meijer kreeg een gele kaart. Slechts een minuut later pakte ook Rober González de gele prent en werd het een groot kaartenfestijn. De uitploeg kreeg weinig meer klaar gespeeld en dus was het tijd om te wisselen. Ook Nils Rossen mocht zijn debuut maken in de Eredivisie en kwam binnen de lijnen. In de tachtigste minuut toucheerde Baas zijn tegenstander licht binnen het zestienmetergebied wat zorgde voor een penalty. Kitolano stond achter de bal en schoot hem gemakkelijk langs Cillessen, de ploegen waren weer op gelijke hoogte. De thuisploeg bleef gevaarlijk en kwam een aantal keer dichtbij de voorsprong. Toch kreeg ook N.E.C. nog een grote kans via Rober González, maar de bal werd knap gekeerd door Olij. Uiteindelijk wisten beide ploegen, ook in de verlenging, niet meer te scoren en werden de punten verdeeld. Waar N.E.C. in de eerste helft de bovenliggende partij was, nam Sparta dat in de tweede helft over. Een gelijkspel en een punt was waar de ploeg van Meijer genoegen mee moest nemen.