N.E.C. verspilt dure punten in eigen huis

Voorbeschouwing N.E.C. - sc Heerenveen

Speelronde 31 van de Eredivisie staat voor de deur en voor N.E.C. betekent dat een duel tegen sc Heerenveen, een directe concurrent in de strijd om plek acht, die aan het eind van rit recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. N.E.C. en sc Heerenveen hebben, net als RKC, in dertig wedstrijden 38 punten verzameld en staan daarmee op plek 8, 9 en 10. Het doelsaldo van N.E.C. is verreweg het beste en bij winst op sc Heerenveen zou je dus een reuzenslag slaan.

Heerenveen is bezig aan een wisselvallig seizoen. Van de afgelopen vijf wedstrijden wisten de Friezen er eentje te winnen (2-1 tegen FC Volendam) en de twee meest recente wedstrijden gingen verloren. De vorige speelronde won FC Emmen met 2-3 in Heerenveen dankzij drie doelpunten van Ole Romeny en een week daarvoor ging de ploeg van trainer Kees van Wonderen bij Sparta met 4-0 over de knie.

Waar sc Heerenveen de laatste tijd in ieder geval wél op kan vertrouwen is de geldingsdrang van spits Sidney van Hooijdonk, die op dit moment (samen met Xavi Simons) met 15 doelpunten topscorer van de Eredivisie is. Van Hooijdonk maakte meer dan 40% van alle doelpunten van sc Heerenveen dit seizoen en scoorde alleen in de laatste 7 wedstrijden al 9 doelpunten.

N.E.C. won de inhaalwedstrijd bij FC Groningen in een lege Euroborg met 0-1 door een benutte penalty van Jordy Bruijn en steeg daardoor met stip op de ranglijst. Of Bruijn tegen sc Heerenveen ook weer in de basis zal staan is op het moment van schrijven nog de vraag, aangezien Oussama Tannane na zijn hamstringblessure weer volop in training was deze week. Of de tijd al rijp is voor een basisplaats is nog de vraag.

Eerder dit seizoen speelden Heerenveen en N.E.C. al tegen elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Ondanks een rode kaart voor Tibor Halilovic wist N.E.C. niet te winnen en kreeg het publiek een doelpuntloos gelijkspel voorgeschoteld.

Vandaag zal beide ploegen er alles aan gelegen zijn de volle winst te pakken, ook om RKC Waalwijk niet de kans te geven om de dans om de play-off tickets te gaan leiden. Winst vanavond is pole position voor de eindsprint in de laatste drie speelronden.

De aftrap in De Goffert is om 20.00 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. De leidsman floot dit seizoen drie keer eerder een wedstrijd van N.E.C. en al die keren verloren de Nijmegenaren niet. Tegen AZ en Sparta werd gelijkgespeeld (1-1), terwijl bij RKC met 1-3 gewonnen werd. Laten we hopen (en er met zijn allen voor zorgen) dat de ploeg van Rogier Meijer ook vanavond aan het langste eind trekt!

90' Anas Tahiri wordt gewisseld voor Jeffrey Bruma
87' GOAL: Antoine Colassin maakt de 2-3
84' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
82' GOAL: Sydney van Hooijdonk maakt de 2-2
76' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
68' Pelle van Amersfoort wordt gewisseld voor Antoine Colassin
68' Simon Olsson wordt gewisseld voor Ché Nunnely
61' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 2-1 (Assist door Souffian El Karouani)
59' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
41' Gele kaart Milan van Ewijk
36' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 1-1 (Assist door Iván Márquez)
27' GOAL: Thom Haye maakt de 0-1
12' Gele kaart Syb van Ottele

29 Antoine Colassin '68

N.E.C. kwam zaterdagavond knap terug van een 0-1 achterstand tegen sc Heerenveen. Desalniettemin waren doelpunten van Magnus Mattsson en Nany Landry Dimata niet genoeg om de drie punten in Nijmegen te houden. De Nijmegenaren gaven in de slotfase de voorsprong weg en verliezen met 2-3.

Voorafgaand aan de wedstrijd stonden beide ploegen na dertig wedstrijd in de Eredivisie op 38 punten en zijn ze volop in de strijd voor plek acht: play-offs Europees voetbal. Dit wetende beloofde het een heus spektakel te worden. Het spektakel liet even op zich wachten, tot in de 27e minuut sc Heerenveen een vrije trap kreeg toegekend na het aan de handrem trekken van Dirk Proper. Thom Haye ging achter de bal staan en schoot vanaf ruim twintig meter in de kruising: 0-1.

N.E.C. leek wakker te zijn geschud, want het slordige spel van het eerst halfuur zette zich om in fel voetbal wat uiteindelijk met een doelpunt beloond werd. Vanuit een corner van Oussama Tannane kon Iván Márquez koppen. Het hiervoor genoemde deed de Spaanse verdediger ook; niet op goal maar in de voeten van Magnus Mattsson. De Deen bezweek niet onder de druk en zette de selectie van Rogier Meijer op gelijke hoogte. Vlak voor rust kon N.E.C. zelfs op voorsprong komen te staan, waar het niet dat Elayis Tavsan de bal niet langs doelman Xavier Mous kreeg.

In de tweede helft duurde het weer even voordat het spel op gang kwam, maar in de 62e minuut kon N.E.C. toeslaan op de counter. Via Magnus Mattsson ontving Souffian El Karouani de bal op de linkervleugel, wie vervolgens de bal goed voorgaf op Nany Landry Dimata. De N.E.C.-spits schoot de bal tegen de touwen waardoor de voorsprong ditmaal wel een feit werd.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd kwam er veel dreiging aan de kant van sc Heerenveen. Na een aantal knappe reddingen van Jasper Cillessen schoot Sydney van Hooijdonk uiteindelijk op aangeven van Sahraoui de 2-2 binnen. Nog geen vijf minuten later kreeg Antoine Colassin de mogelijkheid om sc Heerenveen wederom op voorsprong te zetten. Cillessen wie vooralsnog een goede wedstrijd keepte, verkeek zich op het schot van de Belgische aanvaller: 2-3. Tot aan de slotseconden van de wedstrijd probeerde N.E.C. nog een punt uit het duel te slepen, maar tevergeefs.