NIEUWS

N.E.C. doet zichzelf tekort in duel met Ajax

datum icoon 23-04-2022
readtime icoon 3 min leestijd

Zaterdagmiddag 16.30 uur stond voor N.E.C. het affiche met Ajax op het programma. Na een week zonder competitievoetbal stonden de Nijmegenaren uitgerust aan de aftrap. Dit was ook te zien in het spelverloop. Gesteund door een luidruchtige Goffert wist de ploeg van Rogier Meijer goed tegenstand te bieden aan de koploper. Lang leek het duel te eindigen in een 0-0 gelijkspel, maar Brian Brobbey wist de Amsterdammers echter in de slotfase toch nog naar een 0-1 overwinning te schieten en zo N.E.C. met lege handen achter te laten.

De eerste grote kans van de wedstrijd ontstond al na twee minuten. Davy Klaassen kreeg de bal in vrijstaande situatie op het hoofd, maar wist er geen kracht en precisie achter te krijgen. Hierna was het een aantal minuten rustig, maar in de twaalfde minuut kwam Jonathan Okita als een duveltje uit het doosje en verschalkte bijna Ajax-goalie Stekelenburg. Deze stond echter goed op te letten en dook de bal over de achterlijn. De volgende grote mogelijkheid van de wedstrijd kwam ook op het conto van de Congolese aanvaller. Souffian El Karouani gaf een uitstekende voorzet naar de tweede paal, maar Okita wist de bal alleen te schampen en zo niet tot doelpunt te promoveren. Ondanks de kansen van N.E.C. waren het de Amsterdammers die via een penalty de grootste kans kregen. Jurrien Timber kwam met een rush de zestien in en werd neergehaald door Jordy Bruijn. Ajax-captain Dusan Tadic legde aan vanaf elf meter, maar wist de bal niet achter Mattijs Branderhorst te krijgen. De Nijmeegse sluitpost tikte de bal met een katachtige redding uit de rechterhoek en wist zo zijn ploeg op de been te houden. Beide ploegen wisten ook in de laatste minuten van de eerste helft niet te scoren en zochten zo met de brilstand op het bord de kleedkamers op.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van de voeten van El Karouani. De gelegenheids-linksbuiten kreeg de bal aan de zijkant van het doel, maar kon deze net niet over Stekelenburg stiften. De Nijmegenaren kwamen sterk uit de kleedkamer en deden zeker niet onder voor de hoofdstedelingen. Dit resulteerde na een kwartier in de tweede helft in een levensgrote kans. Elayis Tavsan soleerde door de Amsterdamse defensie heen en kwam één op één met de Ajax-goalie, maar schoot de bal hard in het zijnet. Na 61 minuten spelen was Ajax-invaller Brian Brobbey ook dicht bij een doelpunt, maar hij zag zijn kopbal op de paal belanden. Het Amsterdamse offensief was hiermee nog niet geweken. Uit een corner leek Davy Klaassen te scoren, maar Rodrigo Guth stond echter goed op te letten en haalde de bal van de lijn af. Hierna bleef het lang heen en weer veren. De wetten van het voetbal deden N.E.C. in de slotfase echter alsnog de das om. Waar N.E.C. verzuimde de kansen af te maken aan het begin van de tweede helft, deed Ajax dit vlak voor tijd niet. In de 89e minuut was het Brobbey die de Amsterdammers toch nog naar de overwinning schoot en zo zorgde dat de drie punten mee gingen naar de hoofdstad.