Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing Helmond Sport – N.E.C.

Na het spektakelstuk tegen Jong PSV vorige week (4-4) staat vanavond wederom een Brabantse opponent op het programma voor N.E.C. Jack de Gier en zijn mannen reizen namelijk af naar Helmond om het in het SolarUnie Stadion op te nemen tegen Helmond Sport, de nummer zestien van de ranglijst.

Bij Helmond Sport staat Rob Alflen als trainer aan het roer en onder zijn bewind wisten de Brabanders tot dusverre drie punten bij elkaar te sprokkelen. Opvallend is dat de eerste drie wedstrijden van het seizoen voor Helmond Sport allemaal eindigden in een gelijkspel. Zo werd bij de seizoensopening met 0-0 gelijkgespeeld in en tegen Dordrecht, werd een week later knap een punt gepakt tegen FC Twente (2-2) en werden vervolgens ook met Jong PSV de punten gedeeld (1-1). Daarna was het gedaan met de gelijke spelen, aangezien de laatste twee wedstrijden (tegen FC Den Bosch en Jong Ajax) allebei met 2-0 verloren werden.

Wie heeft meegerekend ziet dat Helmond Sport tot nu toe slechts drie keer wist te scoren dit seizoen. Alleen FC Volendam en FC Eindhoven scoorden minder, allebei twee keer. Opvallend detail: N.E.C. kreeg in de eerste vijf wedstrijden van het seizoen meer tegentreffers te verwerken dan Helmond Sport (9 om 7). Tijd om daar verandering in te brengen, zou je zeggen.

Jack de Gier zal het vanavond in ieder geval moeten stellen zonder zijn aanvoerder. Rens van Eijden heeft gisteren de training namelijk voortijdig moeten verlaten met een blessure en zal tegen Helmond Sport in ieder geval niet mee kunnen doen. Meevaller is dat Jonathan Okita wél weer van de partij is. De aanvaller kwam afgelopen vrijdag keihard in botsing met Jong PSV-doelman Yanick van Oss en moest ( naar later bleek met een hersenschudding) het veld verlaten. Hoogstwaarschijnlijk staat de rechtsbuiten in Helmond zelfs alweer in de basis. Voor nieuweling Mike Trésor Ndayishimiye is dat nog te vroeg, maar de van Anderlecht overgekomen aanvaller zit wel bij de wedstrijdselectie en zou dus zijn officiële debuut voor N.E.C. kunnen maken.

Om aansluiting te houden met de top van de Keuken Kampioen Divisie zal N.E.C. in Helmond vol voor de overwinning willen gaan. Laten we hopen dat die driepunter er daadwerkelijk in zit en dat het resultaat – voor de gezondheid van iedereen die de ploeg een warm hart toedraagt en Jack de Gier in het bijzonder – nu eens niet pas in de uiterste slotfase van de wedstrijd wordt veiliggesteld. Kom op mannen!

93' De wedstrijd is afgelopen
92' Gele kaart Arne Naudts
83' Bodi Brusselers wordt gewisseld voor Albian Muzaqi
81' Bram van Zwanen wordt gewisseld voor Jeroen Verkennis
78' GOAL: Anass Achahbar maakt de 2-3 (Assist door Leroy Labylle)
77' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
76' Gele kaart Bram van Zwanen
69' Gele kaart Diego Snepvangers
66' Terry Lartey Sanniez wordt gewisseld voor Guus Joppen
64' Brahim Darri wordt gewisseld voor Ole Romeny
59' Richelor Sprangers wordt gewisseld voor Diego Snepvangers
51' GOAL: Furghill Zeldenrust maakt de 2-2 (Assist door Arne Naudts)
50' Gele kaart Mathias Bossaerts
37' GOAL (penalty): Furghill Zeldenrust maakt de 1-2 (Assist door Joeri Poelmans)
36' Gele kaart Terry Lartey Sanniez
31' GOAL: Brahim Darri maakt de 0-2 (Assist door Jonathan Okita)
30' Gele kaart Joeri Poelmans
18' GOAL: Anass Achahbar maakt de 0-1 (Assist door Brahim Darri)

Achahbar zorgt voor drie punten

N.E.C. heeft in Helmond de volle buit meegenomen. Na een sterk begin van Helmond Sport waren het toch de Nijmegenaren die met goals van Anass Achahbar en Brahim Darri een stevige voorsprong pakten. Helmond vocht zichzelf echter sterk terug in de wedstrijd en beloonde zichzelf met de 1-2 vlak voor rust uit een strafschop. Na de thee maakten de Helmonders de gelijkmaker, waarna N.E.C. op zoek moest naar een derde doelpunt om de overwinning nog veilig te stellen. Deze kwam in de vorm van de in bloedvorm verkerende Anass Achahbar: 2-3. N.E.C. speelde de wedstrijd professioneel uit en pakte daarmee hun 4e overwinning van het seizoen.

Door Shane Jebbink

Helmond begon sterk en met aanvallende intenties aan de wedstrijd. Het zette N.E.C. vanaf het begin onder druk, wat resulteerde in een aantal hachelijke momenten voor het doel van Norbert Alblas. De verdedigers en keeper van N.E.C. waren echter alert, en voorkwamen een achterstand. Voorzichtig kroop N.E.C. uit zijn schulp en stichtte hun eerste gevaar met een afstandsschot van Achahbar die naast werd getikt door van Gassel.

Doelpunten

Nadat het spel weer over een weer golfde opende de rood-groen-zwarte brigade van Jack de Gier de score: na een voorzet van Brahim Darri produceerde Anass Achahbar een fabelachtige omhaal die in de kruising eindigde. Achahbar maakte daarmee al zijn vijfde doelpunt van dit seizoen. De goal kwam N.E.C. niet slecht uit, aangezien Helmond aanvallend er gevaarlijk uit zag. Even later gleed Naudts een voorzet van Sprangers maar net naast. Gesteund door de luide meegereisde fans kwamen de Nijmegenaren echter steeds beter in de wedstrijd. In de 32e minuut resulteerde dit in het tweede doelpunt van N.E.C. Tom Overtoom stuurde Jonathan Okita de diepte in. De Belg koos voor een lage voorzet op de rand van de zestienmeter, die binnen werd geschoven door Brahim Darri. De van Heracles overgekomen linksbuiten maakte daarmee zijn eerste doelpunt voor N.E.C.

Herstel Helmond

Helmond kwam er op de counter een aantal keren gevaarlijk uit, wat in de 36e minuut resulteert in een strafschop. Poelmans brak door op de linkervleugel, waarna hij onderuit werd gehaald door Terry Lartey-Sanniez. Scheidsrechter Martens twijfelde niet en wees naar de stip. Furghill Zeldenrust ging achter de bal staan en schoot de bal koel in de rechterhoek: 1-2. Na dit doelpunt ruikt Helmond Sport bloed en creëert het veel kansen. Brusselers leek zelfs de 2-2 binnen te schieten na de zoveelste gevaarlijke voorzet, ware het niet dat Josef Kvída op het allerlaatste moment de bal voor de lijn weghaalde. Braken had nog één grote kans voor de rust, maar deze verwerkte Stijn van Gassel met zijn linkerbeen. Even later floot Richard Martens voor de rust. N.E.C. behield de voorsprong ternauwernood, en moest na de rust uit een ander vaatje gaan tappen.

Tweede helft

Het duurde na het fluitsignaal voor het begin van de tweede helft niet lang voordat Helmond Sport de gelijkmaker had gemaakt. Furghill Zeldenrust werd weggestuurd door Naudts en twijfelde oog in oog met Alblas niet: 2-2. Helmond Sport bleef druk zetten en creëerden enkele kleine kansen. Een kwartier in de tweede helft meldde N.E.C. zich weer voor het doel van Helmond Sport. Anass Achahbar schoot de bal echter vanaf de zestienmeterlijn naast. Het spel golfde heen en weer en beide ploegen speelde aftastend.

Winnende treffer

De Nijmegenaren leken echter te beseffen dat het in het laatste kwart van de wedstrijd minstens een doelpunt moest maken voor de overwinning, gezien hun ietwat aanvallendere spel. Dit resulteerde in enkele kansjes. Met nog een kwartier te spelen maakte aanwinst Mike Trésor Ndayishimiye zijn eerste minuten in het shirt van N.E.C., door in te vallen voor Jonathan Okita. Net na dit feit pakte N.E.C. hun voorsprong weer terug. De ingevallen Ole Romeny zette de bal laag voor na een actie, waarna Anass Achahbar doelman van Gassel kansloos liet. Zo zette de nummer tien van N.E.C. zijn weergaloze vorm voort. Helmond Sport zette een slotoffensief in om de gelijkmaker nog te produceren. N.E.C. hield echter stand en verlieten het SolarUnie Stadion met drie punten.