Eredivisie Zondag 5 maart 2023, 16:45 Johan Cruijff Arena
Ajax
1 0
Voorbeschouwing Ajax - N.E.C.

Vanmiddag om 16.45 uur neemt N.E.C. het in de Johan Cruijff Arena op tegen Ajax. Op voorhand een lastige opgave, maar dit seizoen is al meerdere keren gebleken dat Ajax (ook in eigen huis) niet altijd zomaar even de drie punten pakt. Zo namen dit seizoen bijvoorbeeld Vitesse, FC Volendam en Go Ahead Eagles een punt mee naar huis na hun uitwedstrijd tegen de Amsterdammers.

Zoals zoveel ploegen overlegt N.E.C. geen fantastische cijfers als we kijken naar de historie van de wedstrijd ‘Ajax uit’. Sinds de Amsterdammers in de Arena spelen (1996) wisten de Nijmegenaren niet één keer de drie punten mee naar huis te nemen. Wel werd meerdere keren gelijkgespeeld. In 2016 gebeurde dat voor het laatst, toen het door Nijmeegse doelpunten van Navarone Foor en Christian Santos 2-2 werd. Vorig seizoen verging het de ploeg van Rogier Meijer minder goed. In de eerste wedstrijd van het seizoen werd N.E.C. een helft lang van het kastje naar de muur gespeeld en stond na veertig minuten voetbal al de 5-0 eindstand op het scorebord.

Begin van dit jaar stonden N.E.C. en Ajax in Nijmegen al tegenover elkaar. Door doelpunten van Davy Klaassen en Nany Dimata (en enkele fraaie reddingen van Jasper Cillessen) werden toen de punten gedeeld. Voor de laatste Nijmeegse overwinning moeten we iets verder terug in de tijd. In 2005 wist N.E.C. de punten in eigen huis te houden door een 1-0 overwinning dankzij een doelpunt van Romano Denneboom.

Rogier Meijer kan in Amsterdam putten uit een nagenoeg complete selectie. Deze week misten o.a. Lasse Schöne en Ibrahim Cissoko enkele trainingen wegens ziekte, maar zij lijken er vandaag gewoon weer bij te zijn. Ook Philippe Sandler is van de partij, ondanks verwoede pogingen van de aanklager van de KNVB om de verdediger alsnog geschorst te krijgen na een eerdere vrijspraak naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Feyenoord. De aanklager werd in het ongelijk gesteld, met als resultaat dat Sandler wederom werd vrijgesproken.

Bij aanvang van deze speelronde staat Ajax op de tweede plaats op de ranglijst, met drie punten achterstand op Feyenoord. Deze week beleven de hoofdstedelingen een week met een Gelders randje. Afgelopen weekend wonnen de Amsterdammers met 1-2 bij Vitesse, nadat de Arnhemmers in eerste instantie op voorsprong waren gekomen. Donderdag rekende Ajax af met nóg een Gelderse club. In de kwartfinale van de strijd om de KNVB Beker werd op de Vijverberg met 0-3 gewonnen van De Graafschap. Aan N.E.C. de taak om de Gelderse eer vanmiddag te redden.

Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk in welke formatie de ploeg dat gaat proberen. ‘Gewoon’ 4-3-3 met dezelfde elf namen als vorige week? Of kiest Rogier Meijer voor een versterkte defensie door bijvoorbeeld Joris Kramer toe te voegen aan de laatste linie? Wie het ook mogen worden, de opdracht zal hetzelfde zijn: durven voetballen, knokken en de huid zo duur mogelijk verkopen.

De aftrap in de Johan Cruijff Arena is vanmiddag om 16.45 uur. Scheidsrechter van dienst is Jochem Kamphuis en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2. Voor radioluisteraars biedt RN7 uitkomst.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Oussama Tannane
90' Mohammed Kudus wordt gewisseld voor Francisco Conceição
90' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
90' Davy Klaassen wordt gewisseld voor Florian Grillitsch
85' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
85' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
77' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Pedro Marques
73' Gele kaart Andri Baldursson
66' Steven Berghuis wordt gewisseld voor Kenneth Taylor
66' Steven Bergwijn wordt gewisseld voor Brian Brobbey
51' GOAL: Mohammed Kudus maakt de 1-0
46' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Andri Baldursson
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
45' Gele kaart Bart van Rooij
13' Gele kaart Mohammed Kudus
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. stunt niet in Amsterdam

Waar N.E.C. zich in de eerste helft knap staande hield tegen de huidige nummer twee van Nederland, slaagde het er uiteindelijk niet in om een punt te pakken in Amsterdam. N.E.C. verloor vanmiddag met 1-0 van Ajax.

Nadat Ajax eerder deze week van Vitesse en De Graafschap wist te winnen, was het vandaag aan N.E.C. de taak om de Gelderse eer te redden. Tijdens de vorige ontmoeting lukte dit enigszins. In de Goffert werd er, met dank aan Nany Landry Dimata, met 1-1 gelijkgespeeld.

Het vernieuwde Ajax begon vandaag dan ook sterk aan de wedstrijd en wist in de eerste minuut al een kansje te creëren. Ivan Márquez was alert en kon de poging stoppen. In de 19e minuut kreeg Ajax een eerste grote kans. Een vrije trap werd goed voorgegeven door aanvoerder Dusan Tadic en Davy Klaassen hoefde de bal er alleen maar in te lopen, maar faalde hierin. Na deze grote kans bleven de kansen komen voor de Amsterdammers. Steven Bergwijn mocht uithalen op randje zestien, maar Jasper Cillessen hield N.E.C. in de wedstrijd. Niet veel later was het de beurt voor Mohammed Kudus, maar de Ghanese aanvaller schoot tegen de verkeerde kant van het net.

Na de kansen van Ajax was het de beurt aan de mannen uit Nijmegen. Met een aantal kleine kansen wist N.E.C. langzaam aan te zetten. Dimata werd door Oussama Tannane diepgestuurd, maar kwam helaas niet tot een grote kans. Na een aantal kansen van N.E.C. was het weer de beurt aan Ajax, maar ook zij konden de wedstrijd niet open breken. Mede dankzij Lasse Schöne, die tot tweemaal toe de bal van de lijn haalde, bleef het in de eerste helft 0-0. Kudus en Bergwijn kregen beide nog een kans om uit te halen, maar beide spelers wisten de kansen niet om te zetten tot doelpunten.

De rust had positieve invloed op de gastheren. In de 52e minuut verloor Bart van Rooij de bal op de zijlijn, waarna Tadic in de gelegenheid kwam om een voorzet te geven. Sandler en El Karouani waren niet bij machten om de bal te keren en Mohammed Kudus frommelde de bal subtiel in de hoek van het doel. Na de voorsprong van Ajax kwam N.E.C. een aantal keer in de zestienmeter van Ajax, maar tot een grote kans kwam het helaas niet. De Nijmegenaren kwamen in het laatste gedeelte van de wedstrijd niet meer tot uitgespeelde kansen en zodoende keerden de Nijmegenaren zonder punten huiswaarts.