Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 1 maart 2019, 20:00 Riwal Hoogwerkers Stadion
FC Dordrecht
2 2
Voorbeschouwing FC Dordrecht - N.E.C.

Eindelijk, daar was 'ie dan. Een dikke overwinning én een paar plaatsen stijging op de ranglijst. Almere City werd vorige week vrijdag met 5-0 aan de kant gezet in De Goffert en naast het feit dat drie dikverdiende punten konden worden bijgeschreven, betekende het ook dat N.E.C. inmiddels zes wedstrijden op rij ongeslagen is (twee keer winst, vier keer gelijk). Vanavond moet in en tegen Dordrecht, de nummer zeventien van de Keuken Kampioen Divisie, blijken of die serie uitgebreid wordt tot een zevenklapper.

Het vertrouwen binnen de selectie van Jack de Gier zal afgelopen vrijdag een flinke boost gekregen hebben. Vijf doelpunten maken, achterin 'de nul' houden, twee plaatsen stijgen op de ranglijst en weer aansluiting krijgen bij de ploegen die op een plek staan die recht geeft op deelname aan de play-offs. Aan de Krommedijk in Dordrecht moet de ploeg gaan bewijzen dat het gegroeide vertrouwen terecht is. FC Dordrecht staat slechts zeventiende op de ranglijst, maar won vorige week wel knap met 1-3 de uitwedstrijd bij SC Cambuur. Nog een week eerder werd de thuiswedstrijd tegen Sparta wel stevig verloren (1-4). Sowieso krijgt de ploeg van trainer Claudio Braga behoorlijk veel treffers om de oren dit seizoen. Alleen Jong FC Utrecht moest meer tegendoelpunten incasseren. Opvallend is wel dat zowel N.E.C. als FC Dordrecht in de afgelopen vijf wedstrijden veel wist te scoren. Gemiddeld maakte N.E.C. drie doelpunten per wedstrijd, waar de Schapekoppen er twee wisten te maken. Een garantie voor spektakel? Misschien wel, maar voor 0-1 tekenen we ook.

In de selectie van FC Dordrecht vinden we in de persoon van Jari Schuurman een speler met een verleden bij N.E.C., maar ook in de technische staf zien we een bekend gezicht. Scott Calderwood, inderdaad de zoon van voormalig N.E.C-trainer Jimmy Calderwood, is namelijk één van de assistenten van trainer Claudio Braga. Leuk detail voor Anass Achahbar (nog altijd niet bij de wedstrijdselectie) is wellicht dat zijn broer Abdullah onder contract staat bij de Dordtenaren. Tot officiële speelminuten in het eerste elftal kwam het echter nog niet voor hem. Een opvallende speler die waarschijnlijk wel in de basiself zal staan is aanvaller Jeremy Cijntje, met zeven treffers de topscorer van de Zuid-Hollanders.

N.E.C. zal vanavond in dezelfde formatie aantreden als vorige week tegen Almere City. Tom Overtoom, Rens van Eijden, Frank Sturing en Norbert Alblas zijn nog altijd geblesseerd en zijn dus sowieso niet van de partij. Op het middenveld zal Jordy Bruijn weer zijn opwachting maken en hij zal naar alle verwachting worden bijgestaan door Joey van den Berg en Leroy Labylle. Voorin is weer plaats ingeruimd voor het trio 'Okita-Druijf-Wolters'.

N.E.C. zal zich realiseren dat al teveel euforie na de 5-0 overwinning van vorige week gevaarlijk kan zijn. De ploeg wil verder stijgen op de ranglijst en moet daarvoor vooral keihard werken, de rijen gesloten houden en weerstand bieden aan de onbevangenheid waarmee FC Dordrecht nog wel eens wil spelen. Een driepunter zou éxtra lekker zijn in de wetenschap dat na de wedstrijd van vanavond een serie tegenstanders van een heel ander kaliber wacht: Roda JC, FC Den Bosch en Sparta.

92' Jari Schuurman wordt gewisseld voor Thomas Schalekamp
87' GOAL: Jonathan Okita maakt de 2-2 (Assist door Joey van den Berg)
84' Gele kaart Leroy Labylle
82' Gele kaart Guus Joppen
81' Joël Zwarts wordt gewisseld voor Simon Power
78' Gele kaart Brandon Ormonde-Ottewill
73' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ole Romeny
69' Renny Smith wordt gewisseld voor Thijs Timmermans
68' Gele kaart Mart Dijkstra
54' Randy Wolters wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
48' GOAL: Joël Zwarts maakt de 2-1 (Assist door Jeremy Cijntje)
41' GOAL: Mart Dijkstra maakt de 1-1 (Assist door Jonathan Okita)
40' Terry Lartey Sanniez wordt gewisseld voor Mart Dijkstra
37' Gele kaart Ferdy Druijf
35' GOAL: Crycensio Summerville maakt de 1-0

N.E.C. dankt Branderhorst bij nieuw gelijkspel

N.E.C. heeft vanavond met 2-2 gelijkgespeeld aan de Krommedijk tegen FC Dordrecht. Na een moeizaam eerste halfuur brandde de wedstrijd los. De thuisploeg kwam tweemaal op voorsprong in de personen van Summerville en Zwarts, maar de Nijmegenaren kwamen eveneens twee keer terug van een achterstand. Voor N.E.C. produceerden Mart Dijkstra en Jonathan Okita de treffers. Door het nieuwe gelijkspel blijven de Nijmegenaren voor de zevende wedstrijd op een rij ongeslagen, maar blijft de ploeg van trainer Jack de Gier wel steken op een dertiende positie in de Keuken Kampioen Divisie.

Door Nick van der Cammen

Van de ruime overwinning die N.E.C. vorige week boekte op Almere City FC was in de openingsfase tegen FC Dordrecht weinig te merken. Het was het eerste halfuur dan ook vooral aftasten en voetballen met de rem erop. Sporadisch meldde een van de twee ploegen zich voor de goal van de ander, maar tot echte kansen kwam het niet. De thuisploeg was na het moeizame eerste halfuur de eerste ploeg die dicht bij een doelpunt was. Crycensio Summerville kwam door en wist de bal subtiel over de uitgekomen doelman Branderhorst heen te liften, echter lukte het Terry Lartey-Sanniez de bal nog net voor de doellijn weg te werken. Vervolgens kreeg N.E.C. twee mogelijkheden om de score te openen, waarbij de tweede situatie de meest kansrijke was. Doelman Janssen leverde de bal in bij Ferdy Druijf, maar het overtal werd niet benut, want het schot van Randy Wolters ging hoog over.

Actie

Korte tijd later werd de eerste treffer dan toch geproduceerd. Er leek niets aan de hand in de Nijmeegse defensie toen de bal stuiterend aankwam, maar toch kon er niet adequaat worden gereageerd waardoor Summerville zijn voet tegen de bal kon zetten. De bal viel, al dan met wat fortuin, via het hoofd van Zwarts opnieuw voor de voeten van Summerville. De inzet kon nog worden gekeerd door Branderhorst, maar in de rebound kon de buitenspeler alsnog binnen werken: 1-0. Na de openingstreffer namen de Schapenkoppen het initiatief in handen en waren direct dicht bij de 2-0. Echter kon Branderhorst met een fenomenale reflex keren. De redding bleek opnieuw belangrijk, want kort voor rust trokken de Nijmegenaren de stand gelijk. Mart Dijkstra, die enkele minuten eerder inviel voor de geblesseerd geraakte Lartey Sanniez, kreeg de bal teruggelegd op het randje van de zestien en schoot koeltjes met zijn linkerbeen raak. Het was ook de eerste treffer voor Dijkstra in de Keuken Kampioen Divisie. De stand bleef ongewijzigd en beide teams zochten de kleedkamers met een gelijke stand op.

Vroeg doelpunt

In het tweede bedrijf stond de thuisploeg binnen no-time weer op voorsprong. Een diepe bal werd niet goed ingeschat door Joppen en Cijntje kon er als een razende vandoor. Bossaerts kon de rappe aanvaller niet meer bijbenen en ook Josef Kvida kon de voorzet er niet uithalen, waardoor Zwarts zijn ploeg oog in oog met Branderhorst op voorsprong kon schieten. N.E.C. ging opzoek naar een nieuwe gelijkmaker en was hier in de persoon van Ferdy Druijf gevaarlijk dichtbij. Mike Ndayishimiye trok de bal terug en de spits leek de bal voor het inschieten te hebben, ware het niet dat zijn poging vroegtijdig werd gekeerd door een invliegende verdediger. Toch kwamen de Nijmegenaren niet tot echt grote kansen en kwam FC Dordrecht er zo nu en dan dreigend uit. Zo kreeg Jari Schuurman, die vorig jaar het N.E.C.-tenue nog om de schouders droeg, een uitgelezen mogelijkheid de wedstrijd in het slot te gooien. Het schot ging roekeloos over en naast de goal en dus leefde N.E.C. nog.

Krankzinnig slot

Ruim tien minuten voor tijd leken de Nijmegenaren dan alsnog te kunnen juichen. Een hoge bal in de zestien viel bij Romeny. De bal leek tegen de hand van Dordrecht-verdediger Breedijk aan te stuiteren, maar scheidsrechter Van der Eijk wuifde het voorval weg. In de rebound schoot Romeny knap uit de draai raak, maar plots blies Van der Eijk alsnog voor hands, maar dan voor de Nijmegenaar. De goal werd dus afgekeurd. Het venijn zat hem in de staart, want FC Dordrecht kreeg een paar minuten voor tijd een levensgrote mogelijkheid om de bevrijdende 3-1 te maken. Na een uitbraak kon de thuisploeg met drie man op Branderhorst af, maar de laat gegeven pass werd op waarde geschat door de doelman, die daarmee zijn ploeg wederom een belangrijke dienst bewees. Eén minuut later tekende N.E.C. namelijk voor de gelijkmaker. Na gefrommel voor de goal was Okita doelman Janssen te snel af en tikte beheerst binnen. In de blessuretijd leek N.E.C. er zelfs nog met de overwinning vandoor te gaan. De Gier en consorten stonden al in het veld om de winnende treffer te vieren, maar de poging van Ndayishimiye werd op onwerkelijke wijze gepakt door de uitgekomen keeper. Na een krankzinnig slot moesten beide ploegen dus genoegen nemen met een gelijkspel.