Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen
Dankzij een wonderlijke treffer van Ferdi Kadioglu hield N.E.C. afgelopen zondag aan het duel met FC Utrecht een punt over en zodoende leverde de toch pittige maand oktober vijf punten op. Aankomende zaterdag hopen we deze goede lijn in eigen huis tegen FC Groningen, dat met twee punten minder zestiende staat, door te trekken.

Twee totaal verschillende gezichten liet N.E.C. afgelopen zondag in Utrecht zien. In Stadion Galgenwaard was FC Utrecht in de eerste helft heer en meester en na 45 minuten voetbal mocht N.E.C. van geluk spreken, dat het ‘slechts’ met een 1 – 0 achterstand de kleedkamer opzocht. Na rust toonde de ploeg van Peter Hyballa echter een flinke dosis veerkracht en plotseling legden de Nijmegenaren FC Utrecht de wil op. N.E.C. trok het duel volledig naar zich toe en via een prachtige treffer van invaller Kadioglu kreeg het daarbij ook nog loon naar werken.

Aan het slot van het duel was zelfs een overwinning nog binnen handbereik. Onder andere Janio Bikel kreeg een uitgelezen mogelijkheid op een tweede Nijmeegse treffer. De Portugese middenvelder kon ongehinderd door de Utrechtse defensie soleren, maar oog in oog met doelman Robbin Ruiter stond het vizier helaas niet op scherp. Desondanks vrolijke gezichten na afloop van de wedstrijd in Utrecht zondag, want aan de moeilijke maand oktober – met uitwedstrijden bij Roda JC (0 – 1) en FC Utrecht (1 – 1) en thuiswedstrijden met Feyenoord (1 – 2) en Vitesse (1 – 1) – werden toch zeer verdienstelijk vijf punten overgehouden. Een goede basis voor het restant van de eerste seizoenshelft.

FC Groningen

Minder voor de wind gaat het dit seizoen bij bezoekers van vandaag FC Groningen. Waar van de noorderlingen ieder seizoen toch wordt verwacht dat men zich in de subtop weet te nestelen, bivakkeert de ploeg van oud-N.E.C.-trainer Ernest Faber op dit moment zelfs in de gevarenzone. Daarbij dient echter wel te worden vermeld, dat FC Groningen tot op heden slechts twee punten minder bij elkaar speelde dan N.E.C.; de onderlinge verschillen onderin zijn immers bijzonder klein.

De tot op heden tegenvallende prestaties van de manschappen van Faber lijken in eerste instantie vooral een gevolg van de mindere resultaten in de eigen Euroborg. Waar de zogenoemde Groene Hel voorheen een moeilijk te nemen vesting was, werd dit seizoen in eigen huis enkel van AZ (2 – 0) gewonnen. Vooral opvallend waren de flinke nederlagen tegen Feyenoord (0 – 5), FC Twente (3 – 4) en SC Heerenveen (0 – 3). Ook op vreemde bodem wil het nog niet vlotten dit seizoen, al zijn het 0 – 0 gelijkspel dat FC Groningen op 28 augustus bij landskampioen PSV wist te behalen en de 1 - 5 zege op FC Utrecht toch opmerkelijk te noemen.
Ferdi Kadioglu opnieuw goudhaantje voor N.E.C.
Na twee gelijke spelen op rij tegen Vitesse (1-1) en FC Utrecht (1-1) wilde N.E.C. zaterdagavond weer eens winnen. Tegenstander in het Goffertstadion was FC Groningen. Mohamed Rayhi begon weer in de basis bij de ploeg van Peter Hyballa, net als Mikael Dyrestam. Toch slaagde N.E.C. er niet in om het duel met Groningen te winnen. De Nijmegenaren slaagden niet in hun missie: 1-1. Ferdi Kadioglu was net als vorige week de grote man.

N.E.C. begon voortvarend aan de wedstrijd. Na een paar minuten voetballen was het eerste kansje voor Kévin Mayi, maar hij kon geen gevaarlijke doelpoging produceren. Daarna ging N.E.C. vrolijk verder. De ploeg maakte het spel en dwong de bezoekers terug op de eigen helft. Tot grote uitgespeelde kansen leidde dat nog niet in de eerste tien minuten.

De eerste grote mogelijkheid was zelfs voor de bezoekers. Simon Tibbling werd gevaarlijk uit een afgeslagen hoekschop. De inzet van de Zweed werd echter knap gekeerd tot doelman Joris Delle. De Fransman stond met zijn redding een corner toe, maar de hoekschop leverde geen gevaar op. Groningen kwam na dat moment beter in de wedstrijd. Het elftal van Ernest Faber had meer de bal en N.E.C. kwam minder aan voetballen toe. Het eerste grote gevaar van de thuisploeg kwam uit een corner van André Fomitschow, maar Taiwo Awoniyi kon zijn kopbal onvoldoende kracht en richting meegeven.

Eigenlijk was de poging van Awoniyi typerend voor het eerste halfuur van de wedstrijd. Beide ploegen sprongen slordig om met balbezit en kwamen daardoor moeilijk tot een vloeiende aanval. Groningen had in die fase van de wedstrijd wel het meeste balbezit. De bezoekers deelden ook speldenprikjes uit. Zo schoot Albert Rusnák de bal vanaf een meter of achttien rakelings langs de kruising. De eerste grote kans voor N.E.C. kwam vijf minuten voor rust, maar het schot van Mohamed Rayhi ging hard over het doel van keeper Sergio Padt. Beide ploegen kregen in de eerste helft één goede kans, maar er werd voor de pauze niet gescoord.

Tweede helft

Hyballa greep na de teleurstellende eerste helft in. Ferdi Kadioglu kwam in het veld voor Bikel en Robin Buwalda kwam binnen de lijnen voor Fomitschow. Toch kwam Groningen beter uit de kleedkamer. De bezoekers kregen binnen enkele minuten twee corners, maar die leverde geen echte problemen op voor de defensie van N.E.C. Groningen had ook het meeste balbezit en de ploeg werd ook gevaarlijker. Zo moest Delle redding brengen op een schot van Mimoun Mahi. Na een klein uur was Delle kansloos op een kopbal van Kasper Larsen, maar zijn inzet belandde snoeihard tegen de lat.

N.E.C. probeerde na dat moment meer grip op de wedstrijd te krijgen. De manschappen van Hyballa probeerden de bal in de ploeg te houden en rustig de aanval te zoeken. Toch werd de thuisploeg alleen dreigend uit standaardsituaties. Groningen-doelman Padt werd echter nooit echt op de proef gesteld. Groningen hield echter het betere van het spel, maar ook de bezoekers konden aanvallend niet echt een vuist maken. Het gevaarlijkste moment van Groningen kwam uit een voorzet van Yoël van Nieff. Zowel Tom van Weert als Delle miste echter de bal die uiteindelijk over de achterlijn ging.

Een kwartier voor tijd leek N.E.C. op voorsprong te komen via Dario Dumić. De verdediger kopte raak uit een vrije trap van Julian von Haacke, maar hij leunde in de ogen van de grensrechter op Groningen-verdediger Larsen. Het doelpunt werd geannuleerd. Nog geen minuut later kwamen de bezoekers op voorsprong via Van Weert. De spits verlengde een voorzet van Van Nieff knap in de hoek buiten bereik van Delle.

Door het doelpunt moest N.E.C. met nog een kwartier op de klok in de achtervolging. Voor Hyballa was het tegendoelpunt het teken om voor de laatste keer te wisselen. Quincy Owusu-Abeyie kwam binnen de lijnen voor Breinburg. Nog geen minuut later werd de wissel beloond. Owusu-Abeyie zette de aanval op en het was opnieuw Kadioglu die scoorde. De tiener stal vorige week ook al de show in het duel met FC Utrecht. De invaller scoorde met een bekeken balletje.

In de slotfase werd ook een doelpunt van Van Weert nog afgekeurd. Daarna drong N.E.C. nog wel aan, maar tot echte grote kansen kwam de ploeg niet meer. Zo speelde N.E.C. voor de derde week op rij gelijk: 1-1.

In Person Man of the Match: Ferdi Kadioglu