Eredivisie Zondag 28 januari 2024, 14:30 Adelaarshorst
Go Ahead Eagles
2 2
N.E.C.
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - N.E.C.

Vanmiddag om half drie bindt N.E.C. in Deventer de strijd aan met Go Ahead Eagles. Het is een direct duel tussen de nummers 6 (Go Ahead) en 7 van de Eredivisie, die maar één punt van elkaar verwijderd staan. Bij winst in de Adelaarshorst wipt N.E.C. dus over de tegenstander van vandaag heen.

Het gevoel rond N.E.C. is inmiddels al lange tijd prima. Van de laatste veertien officiële wedstrijden werd er maar eentje verloren en uit de laatste vijf competitiewedstrijden werden maar liefst 13 punten veroverd. En dan werden tussen de bedrijven door ook nog twee rondes in het bekertoernooi overleefd.

De ploeg die in de achtste finale van het bekertoernooi werd uitgeschakeld is de tegenstander van vanavond. Go Ahead Eagles werd anderhalve week geleden met 2-1 verslagen, onder andere door de weergaloze volley van Sai van Wermeskerken, die menig Nijmegenaar nog helder voor de geest zal staan. 

N.E.C. gaf de winst het bekertoernooi afgelopen weekend een mooi vervolg in de competitie, toen FC Twente in Nijmegen met 1-0 verslagen werd. De manier waarop dat gebeurde maakte indruk. Ook Go Ahead Eagles won haar laatste wedstrijd. In Rotterdam zorgden doelpunten van Willum Willumsson en Victor Edvardsen voor een 0-2 overwinning op Sparta Rotterdam.

Bij Go Ahead Eagles ontbreken vanmiddag twee vaste krachten. Verdediger Jamal Amofa is geschorst en wordt vervangen door Gerrit Nauber, terwijl de blessure van Philippe Rommens een basisplaats betekent voor Enric Llansana.

Bij N.E.C. worden dezelfde elf namen aan de aftrap verwacht als tegen FC Twente, maar zit in de persoon van Tjaronn Chery wel een nieuwe aanwinst bij de selectie. Hij kwam afgelopen week over van Maccabi Haifa en kan tegen de Eagles dus meteen zijn debuut voor N.E.C. gaan maken.

Vorig seizoen verloor N.E.C. met 1-0 in Deventer in een wedstrijd waarover niemand naar huis geschreven zal hebben. N.E.C. kon aan het eind van de wedstrijd niet één schot tussen de Deventer doelpalen overleggen.

Om zich nog vaster te nestelen in het linkerrijtje is beide ploegen er vandaag veel aan gelegen om de wedstrijd te winnen. De winnaar van vandaag slaat in ieder geval een gaatje met de nummer negen op de ranglijst en doet daarmee natuurlijk goede zaken in de strijd om de play-off plekken. N.E.C. zal er vol voor gaan en weet zich gesteund door een (wederom) uitverkocht uitvak!

De wedstrijd in Deventer staat onder leiding van scheidsrechter Ingmar Oostrom, die N.E.C. dit seizoen nog niet eerder floot. Wie niet in het volle uitvak aanwezig is, kan de wedstrijd in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN. 

Door Teun van Thiel

N.E.C. en Go Ahead Eagles in evenwicht: 2-2

N.E.C. speelde zondagmiddag de strijd om plek 6 op bezoek bij Go Ahead Eagles. In Deventer was N.E.C. de best voetballende ploeg, maar knokte Go Ahead Eagles zich mede dankzij een arbitrale flater naar een punt: 2-2. Debutant Tjaronn Chery was direct van waarde voor zijn nieuwe club.

De Adelaarshorst staat de afgelopen jaren bekend als een nagenoeg onneembare vesting, maar daar hadden de Nijmegenaren met name in de eerste helft geen boodschap aan. De uitploeg bepaalde op een bijzonder matig veld het tempo van de wedstrijd. Al na tien minuten leek N.E.C. dan ook op voorsprong te komen, ware het niet dat oud-N.E.C.-speler Joris Kramer een op het oog zekere treffer voorkwam door de bal van de lijn te schieten.

Ongrijpbaar

Go Ahead Eagles dacht kort voor rust zelf op voorsprong te komen, maar Victor Edvardsen bleek buitenspel te staan. De arbitrage maakte zich daarmee niet bepaald populair bij het thuispubliek en kreeg alle hoon over zich heen toen het enkele minuten later een strafschop toekende aan N.E.C. Kodai Sano onderschepte een pass en werd in het zestienmetergebied onderuitgehaald door Enric Llansana. Magnus Mattsson, die het eerste bedrijf ongrijpbaar was voor de Deventenaren, faalde niet vanaf elf meter: 0-1.

Knokwedstrijd

Na rust gooiden de Eagles het over een andere boeg en kwam N.E.C. moeilijker aan voetballen toe. Echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet, al klopten ze met een schot van dichtbij van Edvardsen en een kopbal van Kramer wel steeds nadrukkelijker op de deur. Het offensief van de rood-gelen werd N.E.C. een kwartier voor tijd dan ook te machtig: Bas Kuipers zorgde voor de 1-1.

Strafschop

Met Tjaronn Chery binnen de gelederen trachtte Rogier Meijer het voetbal terug te brengen in zijn ploeg. Dat lukte niet direct, maar het was wel de debutant die N.E.C. in de 83 minuut weer op voorsprong schoot! Met een sprint vanaf eigen helft verraste hij Kramer en verschalkte hij doelman Jeffrey de Lange. Lang kon N.E.C. niet genieten van deze voorsprong, want met een bijzonder makkelijk gegeven strafschop schoot Edvardsen de Eagles weer langszij.

Na de gelijkmaker was het N.E.C. dat nog op jacht ging naar de winnende treffer, maar helaass zonder succes. Volgende week wacht Heracles Almelo voor N.E.C. in het Goffertstadion. De wedstrijd tegen de Heraclieden begint zaterdagavond om 21.00 uur.

Scoreverloop

45+4. Mattsson 0-1 (pen.)
74. Kuipers 1-1
83. Chery 1-2
87. Edvardsen 2-2 (pen.)

Opstelling N.E.C: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Mattsson, Proper; Sano, Koki, Hansen (70. Chery)

Eredivisie Vrijdag 1 maart 2024 KRAS Stadion
FC Volendam
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
2 Feyenoord 55
3 FC Twente 47
4 AZ 42
5 Ajax 36
6 Go Ahead 34
7 NEC 33
8 FC Utrecht 32
9 Sparta R'dam 29
10 Heerenveen 28
11 PEC Zwolle 27