Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 9 november 2018, 20:00 De Toekomst
Jong Ajax
4 0
N.E.C.
Voorbeschouwing Jong Ajax - N.E.C.

N.E.C. neemt het vanavond in Amsterdam op tegen Jong Ajax voor een herhaling van de wedstrijd waar vorig seizoen zo ontzettend veel over te doen is geweest. N.E.C. was vorig seizoen o.a. met Jong Ajax verwikkeld in een enerverende titelstrijd en kreeg met een 2-0 nederlaag destijds een stevige tik uitgedeeld door de Amsterdammers.

Door Teun van Thiel

Naar later bleek deelden de Amsterdammers die tik niet helemaal volgens de regels uit, aangezien Teun Bijleveld in de wedstrijd tegen N.E.C. binnen de lijnen stond. De middenvelder bleek eigenlijk geschorst en dus besloot de KNVB dat de wedstrijd in zijn geheel moest worden overgespeeld. Voor N.E.C. had die wedstrijd de reddingsboei kunnen zijn die de club uiteindelijk uit de Jupiler League had kunnen loodsen, maar de ploeg van trainer Pepijn Lijnders verloor ook in de herkansing van de jonge Amsterdammers (1-0), die aan het eind van de rit ook nog eens tot kampioen van de Jupiler League gekroond werden.

Dit jaar staan de zaken er tot dusverre wat anders voor. N.E.C. vinden we terug op plaats zeven op de ranglijst en voor Jong Ajax zakken we drie plekken verder af. De Amsterdammers presteren wisselvallig en verloren de twee laatste wedstrijden: in Leeuwarden werd met 2-1 verloren van Cambuur, terwijl Volendam in eigen huis met 3-1 te sterk was voor Jong Ajax. In de laatste zeven wedstrijden werd maar liefst vijf keer verloren, waarbij de 0-3 nederlaag tegen FC Eindhoven misschien wel het meest opvallend was. Toch is Jong Ajax uiteraard geen ploeg om te onderschatten. Met de Braziliaanse spits Danilo heeft trainer Michael Reiziger een doelpuntenmaker onder zijn hoede en ook jongens als Dennis Johnsen, Dani de Wit, Kaj Sierhuis en Ryan Gravenberch zullen hun plafond waarschijnlijk niet tegenkomen in de Keuken Kampioen Divisie.

Bij N.E.C., dat afgelopen zondag met 3-1 won van Jong AZ, vinden we in Norbert Alblas en Terry Lartey Sanniez twee spelers die afgelopen zomer de oversteek van Amsterdam naar Nijmegen waagden. Beiden zullen vanavond waarschijnlijk niet binnen de lijnen staan als om 20.00 uur wordt gefloten voor de aftrap. Waar Norbert Alblas nog altijd geblesseerd is, lijkt Lartey Sanniez genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. 
Verder lijkt trainer Jack de Gier centraal achterin weer te kiezen voor het duo Van Eijden/Bossaerts, terwijl op het middenveld een plek ingeruimd lijkt te worden voor Mart Dijkstra. Dat zou dan ten koste gaan van Kevin Jansen, die tegen Jong AZ nog in de basis stond. Sven Braken, Ole Romeny en Jonathan Okita vormen waarschijnlijk de Nijmeegse voorhoede.

N.E.C. zal qua resultaat de lijn van afgelopen zondag door willen trekken, al kan het voetbal nog een stuk beter. Jong Ajax zal een serie van drie nederlagen willen voorkomen en dus lijkt het op voorhand vooral ook een wedstrijd te gaan worden van twee ploegen die naarstig op zoek zijn naar de vorm om eindelijk eens een serie goede wedstrijden te kunnen overleggen. Stabiliteit en vertrouwen, dat zijn de twee ingrediënten die Jack de Gier liefst zo snel mogelijk aan 'zijn' N.E.C. 
zal willen toevoegen. Laten we hopen dat de trainer zijn recept vanavond in Amsterdam compleet krijgt en de drie punten als gevolg daarvan mee terug naar Nijmegen worden genomen!

90' De wedstrijd is afgelopen
84' GOAL: Ché Nunnely maakt de 4-0 (Assist door Teun Bijleveld)
77' Dennis Johnsen wordt gewisseld voor Ché Nunnely
73' GOAL: Vaclav Cerny maakt de 3-0 (Assist door Dennis Johnsen)
69' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
67' GOAL: Kaj Sierhuis maakt de 2-0 (Assist door Victor Jensen)
65' Gele kaart Joey van den Berg
60' Gele kaart Boy Kemper
59' Danilo Pereira da Silva wordt gewisseld voor Kaj Sierhuis
45' Ole Romeny wordt gewisseld voor Anass Achahbar
45' Rust
34' Gele kaart Mart Dijkstra
31' Sergino Dest wordt gewisseld voor Jasper Ter Heide
30' GOAL: Dani de Wit maakt de 1-0

Opstelling Jong Ajax

1 Dominik Kotarski
2 Sergino Dest '31
3 Perr Schuurs
4 Sebastian Pasquali
5 Boy Kemper
6 Teun Bijleveld
7 Vaclav Cerny
8 Victor Jensen
9 Danilo Pereira da Silva '59
10 Dani de Wit
11 Dennis Johnsen '77

Wisselspelers

12 Stan van Bladeren (K)
15 Liam van Gelderen
16 Jasper Ter Heide '31
17 Ché Nunnely '77
18 Saku Ylätupa
19 Kaj Sierhuis '59
20 Leo Thethani

Opstelling N.E.C.

23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
3 Rens van Eijden
6 Tom Overtoom
8 Joey van den Berg
9 Sven Braken
12 Mart Dijkstra '69
17 Ole Romeny '45
21 Leroy Labylle
44 Mathias Bossaerts
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

1 Oliver Zelenika (K)
4 Josef Kvida
5 Robin Buwalda
7 Brahim Darri
10 Anass Achahbar '45
18 Kevin Jansen
20 Paolo Sabak
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez
71 Mike Trésor Ndayishimiye '69
N.E.C. hard onderuit op de Toekomst: 4-0

N.E.C. heeft wederom een gevoelig verlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoek bij de Toekomst kwam de ploeg van Jack de Gier niet uit de verf tegen Jong Ajax en leed het zijn vierde verlies van het seizoen. Jong Ajax pakte de voorsprong met een ietwat gelukkige goal van Dani de Wit. In de tweede helft werd een kort offensief afgeweerd door Jong Ajax, waarna ze zelf de voorsprong verdubbelden via invaller Kaj Sierhuis. Een paar minuten later vergrootte Vaclav Cerny de Nijmeegse zorgen met een knal in de korte hoek: 3-0. Ché Nunnely maakte de Nijmeegse misère compleet met een vierde treffer voor Jong Ajax. N.E.C. wist aanvallend niets meer aan te richten en moest zijn meerdere erkennen in de jonge Amsterdammers.

Door Shane Jebbink

N.E.C. begon met Mart Dijkstra, die terug in de basiself kwam na een periode van ziekte. Dit ging ten koste van Kevin Jansen. Verder speelde N.E.C. in dezelfde spelers als dat het deed tegen Jong AZ. Voor Terry Lartey Sanniez was het bezoek aan de Toekomst een bezoek aan het oude nest.

Over en weer 

De eerste grote kans viel te noteren in de 9e minuut, toen Jong Ajax aanvaller Danilo Pereira het eindstation leek van een mooie aanval van Jong Ajax. De Braziliaan stuitte echter op N.E.C. keeper Marco van Duin. Met dit eerste waarschuwingsschot liet Jong Ajax merken dat het er vol op klapte tegen de Nijmegenaren. De eerste kans voor N.E.C. kwam in de 19e minuut, toen Tom Overtoom uit een afgeslagen bal een schot loste. De bal kon echter in twee instanties makkelijk gepakt worden door Jong Ajax keeper Dominik Kotarski. Enkele minuten later was Perr Schuurs dichtbij voor Jong Ajax met een droge knal uit een vrije trap. Hij mikte echter een metertje naast de goal. Ook Ole Romeny liet een kans noteren, zijn schot werd echter net op tijd geblokt door Schuurs.

Achterstand 

Jong Ajax wist het eerste doelpunt van de wedstrijd te maken. Een voorzet van Boy Kemper eindigde naast Marco van Duin op de paal, waarna Dani de Wit attent was en de 1-0 binnen kon tikken. Sven Braken leek meteen voor de gelijkmaker te zorgen, maar hij schoot na een vrije trap van Overtoom net naast. N.E.C. besefte zich dat het echt de aanval moest gaan zoeken. Het offensief resulteerde in enkele kansen die het Kotarski niet moeilijk konden maken, mede door de defensie van Jong Ajax. Jong Ajax kon vlak voor rust de score bijna uitbouwen. Een aanval van Jong Ajax kon echter op het allerlaatste moment afgestopt worden door Rens van Eijden. Een afstandsschot van Jonathan Okita die recht op Kotarski af ging was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Offensief 

Jack de Gier besloot Ole Romeny in de kleedkamer achter te laten en Anass Achahbar weer in te brengen. De trainer van N.E.C. hoopte dat hij net zo’n impact kon leveren als thuis tegen Jong AZ. Sven Braken brak in de 53e minuut prachtig door over de rechterkant, waarna hij het Jong Ajax doel onder vuur nam. De spits schoot echter net voorlangs het doel van 

Kotarski. Een paar minuten later was het weer Sven Braken die dichtbij was. Dit keer kopte hij net over na een fijne voorzet van Leroy Labylle. N.E.C. werd sterker en drukte Jong Ajax naar achteren.

Afstand 

Het was echter Jong Ajax dat scoorde. Invaller Kaj Sierhuis werd aangespeeld en twijfelde niet vanaf de rand van de zestien. Zijn uithaal vloog in de bovenhoek: 2-0. In de 69e minuut sprongen de sproeiers ineens aan op het veld op de Toekomst, wat N.E.C. de gelegenheid gaf om een tactiek te smeden om nog terug te komen in de wedstrijd. Het was duidelijk dat de Nijmegenaren uit een ander vaatje moesten tappen als ze iets uit de wedstrijd wilden halen. Dit potentiële plan kon echter snel weer in de prullenbak. In de 73e minuut sneed Dennis Johnson met een mooie pass door de N.E.C. defensie, waarna Vaclav Cerny met een mooie kapbeweging gevolgd door een schot de korte hoek vond naast Marco van Duin: 3-0. Jong Ajax leek hiermee definitief afstand te nemen van de bezoekers. Die afstand werd alleen nog maar groter nadat de net ingevallen Ché Nunnely na een kapbeweging de 4-0 binnenschoot. Hij had daarmee het laatste woord in deze pijnlijke avond voor N.E.C.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 47
2 Almere 47
3 Graafschap 41
4 NAC Breda 37
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 31
9 FC Eindhoven 27
10 Roda JC 26