Keuken Kampioen Divisie Maandag 27 augustus 2018, 20:00 De Galgenwaard
Jong FC Utrecht
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing: Jong FC Utrecht – N.E.C. 

In de tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie staat voor N.E.C. een maandagavondwedstrijd op het programma. Het Utrechtse stadion De Galgenwaard is vanavond namelijk de plek waar Jong FC Utrecht en N.E.C. elkaar zullen gaan bestrijden. Beide ploegen zullen een beter resultaat willen boeken dan in de eerste speelronde.

Door Teun van Thiel

Zoals bekend verspeelde N.E.C. in de slotfase van de wedstrijd tegen SC Cambuur een zeker lijkende zege. De ploeg van trainer Jack de Gier leidde in de 85e minuut nog met 2-0, maar speelde uiteindelijk toch nog met 2-2 gelijk. Natuurlijk, de 2-2 van SC Cambuur had nooit mogen tellen, maar dat maakt het puntverlies eigenlijk alleen nog maar pijnlijker. Jong FC Utrecht ging op haar beurt in Deventer stevig over de knie bij Go Ahead Eagles. Het werd 5-0 in het voordeel van de Deventenaren.

Wat ongetwijfeld vertrouwen biedt voor voetbalminnend Nijmegen, is dat N.E.C. de wedstrijd tegen Cambuur absoluut verdiende te winnen. Het voetbalde gewoonweg beter dan Cambuur en als het vizier wat scherper was afgesteld, waren de punten zeker in Nijmegen gebleven. Dat ze aan het eind van de rit alsnog gedeeld werden was natuurlijk een domper, maar als N.E.C. het niveau van afgelopen vrijdag haalt, zou je normaal gesproken Jong FC Utrecht de baas moeten kunnen zijn.

Zoals gezegd heeft Jong FC Utrecht echter ook wat recht te zetten. De verwachtingen in Utrecht zijn misschien niet al te hoog (de ploeg is erg jong en eindigde vorig seizoen op de laatste plaats in de Jupiler League), maar ook dan zal een 5-0 nederlaag niet prettig voelen. Bovendien is het altijd de vraag welke spelers van ‘het grote FC Utrecht’ zullen aantreden op maandagavond. Vorig seizoen won N.E.C. de wedstrijd in Utrecht met 2-0. De doelpuntenmakers van toen zijn inmiddels vertrokken uit Nijmegen: Ferdi Kadioglu en Calvin Verdonk.

Wie dan wel aan de aftrap zullen staan vanavond? Naar alle waarschijnlijkheid noteert Jack de Gier dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier als vorige week. De enige verandering in de selectie is waarschijnlijk de toevoeging van aanvaller Jonathan Okita, die is overgenomen van MVV Maastricht en vanavond plaats zal nemen op de bank.

De wedstrijd begin vanavond om 20.00 uur en wordt live uitgezonden op televisie. Niet alleen op het betaalde kanaal 1 van FOX Sports, maar ook op het open kanaal van de sportzender.

95' GOAL: Sven Braken maakt de 1-2 (Assist door Joey van den Berg)
91' Gele kaart Rens van Eijden
89' Gele kaart M. Mallahi
87' Gele kaart G. Culhaci
81' N. Venema wordt gewisseld voor R. van der Meer
68' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Jonathan Okita
63' R. Mulder wordt gewisseld voor S. Mokono
63' M. Lehaire wordt gewisseld voor J. Hilterman
40' GOAL: Anass Achahbar maakt de 1-1
37' Gele kaart R. Mulder
35' Gele kaart M. Lehaire
32' GOAL: N. Venema maakt de 1-0

Opstelling Jong FC Utrecht

1 T. Nijhuis
2 R. El Yaakoubi
3 R. Hoogenhout
5 G. Culhaci
6 T. Brinkman
7 M. Mallahi
8 S. Pattynama
9 N. Venema '81
10 R. Mulder '63
11 M. Lehaire '63
14 J. van der Velden

Wisselspelers

12 S. Mokono '63
13 N. Lim
15 R. van der Meer '81
16 F. de Keijzer
17 C. Albu
18 J. Arweiler
19 R. El Azrak
20 J. Hilterman '63
21 M. van Rooijen

Opstelling N.E.C.

1 Gino Coutinho (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
6 Tom Overtoom
7 Brahim Darri
8 Joey van den Berg
9 Sven Braken
10 Anass Achahbar
12 Mart Dijkstra '68
21 Leroy Labylle
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
5 Robin Buwalda
17 Ole Romeny
18 Kevin Jansen
20 Paolo Sabak
29 Michael den Heijer
30 Frank Sturing
77 Jonathan Okita '68
Driepunter N.E.C. na late goal Braken

N.E.C. is zonder punten te morsen weggekomen uit Utrecht. Lange tijd leek dit echter niet het geval te worden voor de Nijmegenaren. Na een dominante openingsfase van N.E.C. kwam FC Utrecht op voorsprong na een losser van Gino Coutinho. Anass Achahbar trok de stand na een lange inworp van Mart Dijkstra gelijk. Na een lange strijd en het blijven bestoken van de zestien van Jong FC Utrecht bracht Sven Braken in de allerlaatste seconde van de blessuretijd de verlossing: 1-2.

Door Shane Jebbink

N.E.C. begon met positieve intenties aan de wedstrijd, waar het dominant van start ging. Dit resulteerde in halve kansjes van Braken en Dijkstra, die respectievelijk op de keeper en over schoten. De dominerende en aanvallende intenties waren duidelijk. In de 10e minuut kreeg N.E.C. een vrije trap op een mooie positie na een overtreding op Achahbar. Tom Overtoom krulde de bal over de muur op de paal naast een kansloze Thijmen Nijhuis. Even later ging Braken na een inworp in duel met een centrale verdediger en stiftte de bal van heel dichtbij over. In de volgende 5 minuten kreeg Sven Braken weer twee kansen, welke jammerlijk onschadelijk werden gemaakt door de keeper van Jong FC Utrecht. N.E.C. drukte Jong Utrecht op de eigen helft en bleef komen. Het leek wachten op het eerste doelpunt. FC Utrecht speelde op de counter en was met deze tactiek gevaarlijk over de rechterkant in de vorm van Mohamed Mallahi. Een lange bal na een kwartier op deze Mallahi werd er echter uitgehaald door een snelle Labylle. Aan de andere kant had Overtoom een beste voorzet in huis op de vrijstaande Dijkstra, die echter jammerlijk koos voor een pass in plaats van een schot. De voorzetten van N.E.C. bleven komen, maar er was gebrek aan een eindstation in de zestien. Halverwege de tweede helft begon N.E.C. zijn dominantie kwijt te raken. Er werden slordige passes verstuurd, wat resulteerde in een sterker wordend Jong FC Utrecht. In de 29e minuut brak Mohamed Mallahi weer uit over de rechter kant. Hij passeerde Coutinho, maar gleed uit waardoor zijn schot van de lijn gehaald kon worden. Kvida bleek echter onzorgvuldig in het uitverdedigen en blunderde bijna achterin. Uiteindelijk liep het met een sisser af voor de stopper uit Tsjechië. Utrecht begon meer naar voren te voetballen. Een schot op de rond van de zestien volgde, waar Coutinho de nodige moeite mee had. Hij loste de bal, waarna de oplettende Nick Venema de bal intikte: 1-0 Jong FC Utrecht. N.E.C. was het overwicht en de controle kwijt.

Na een fout in de communicatie tussen Rens van Eijden en Mart Dijkstra werd de bal knullig verspeeld. Kvida was echter attent en knalde de bal rap over de zijlijn. Even later beging Rick Mulder een pittige overtreding op Rens van Eijden, en pakt geel. De opvolgende vrije trap zeilde naast. Lange inworp specialist Mart Dijkstra brengt weer eens gevaar met zijn specialiteit, waarna de bal in de zestien valt voor de voeten van Anass Achahbar, die koel afrondde. De goal viel uit het niets, nadat N.E.C. het even kwijt leek te zijn. De lange inworpen van Mart Dijkstra bleken een wapen voor N.E.C., ze leverden veel gevaar op. Uit het veldspel wilde het niet lukken, het spel was statisch. Net voor de thee werd een fout van Joey v/d Berg bijna fataal voor N.E.C. Nick Venema schoot echter niet met scherp en mikte naast.

Na de thee kwam N.E.C. wat beter voor de dag. Darri versierde een vrije trap op zo’n 25 meter afstand van het doel. Deze werd via de muur tot corner geschoten. Dit resulteerde echter in niets. N.E.C. leek het tempo in zijn spel te zijn verloren. De afvallende ballen werden overwegend door Jong FC Utrecht gewonnen. In de 51e minuut schiet Jong FC Utrecht op de rand van de 16. De bal zeilde 20 centimeter over. Jong FC Utrecht koos even later wederom voor een afstandsschot, welke dit keer makkelijk gepakt kon worden door Gino Coutinho. In de 57e minuut werd de bal naar de vleugelverdediger Labylle gespeeld. De voorzet werd door Tom Overtoom over geschoten. In de 64e minuut ging Rens van Eijden lelijk in de fout, wat resulteerde in een gevaarlijk moment voor Coutinho. De sluitpost keerde het schot van Venema echter knap, waarna de corner die volgde ook in niks resulteerde. Drie minuten later produceerde Terry Lartey-Sanniez een mooie voorzet die bijna werd binnengelopen door Braken. Hij miste de bal echter jammerlijk. In de 68e minuut werd nieuwe aankoop Jonathan Okita in het veld gebracht voor Mart Dijkstra, om meer aanvallende intenties en diepgang in het spel te krijgen. Na een voorzet die panklaar werd gelegd door Okita kon Darri uithalen. Hij mikte echter net naast het doel. Een minuut later brak N.E.C. weer door. Echter schoot Overtoom te dicht op de keeper. 

N.E.C. leek te beseffen dat het echt moet gaan aanzetten om de drie punten mee te nemen naar Nijmegen. Na een mooie combinatie in het strafschopgebied redde Thijmen Nijhuis knap. Uit de voorzet die volgde legde Achahbar de bal precies voor de voeten van Sven Braken. Hij schoot de bal echter van heel dichtbij over. Even later lanceerde Rens van Eijden Braken met een lange bal. Hij legde de bal terug naar Darri, die echter net over schoot. N.E.C. vond steeds meer de vrije man en het spel werd beter. Jong FC Utrecht werd ver naar achteren gedrukt. Sven Braken had twee keer een wondergoal in zijn hoofd met een omhaal, wat echter twee maal mislukte. Aan de andere kant kwam Jong FC Utrecht er zeer gevaarlijk uit na een lange bal van achteren. Nick Venema slalomde een paar keer rond Kvida, en passte de bal naar Mohamed Mallahi. Deze kreeg de bal echter niet lekker mee, waarna de aanval ten einde kwam door een schot dat hoog over ging. In de 82e minuut werd de bal voorgegooid door Leroy Labylle. De keeper probeerde de bal weg te halen, maar deed dat zo in de voeten van Anass Achahbar die afrondde. De goal telde echter niet aangezien er overtreding werd geconstateerd op de keeper. De tijd begon te dringen voor de Nijmegenaren, die ondertussen wanhopig op zoek gingen naar de tweede treffer. Culhaci van Jong FC Utrecht pakte een gele kaart voor tijdrekken. In de 88e vond een gedeflecteerd schot van Tom Overtoom bijna het doel, ware het niet dat de keeper de bal nog net overtikte. Het vele tijdrekken en een aantal blessures deed de scheidsrechter besluiten er 5 minuten bij te trekken. De Nijmegenaren bleven de bal in de zestien van Jong FC Utrecht pompen. Een poging van Achahbar van zo’n twintig meter eindigde ruim over het doel. Één laatste lange bal van achter door Joey v/d Berg bracht de verlossing voor N.E.C. De bal werd prachtig aangenomen door Sven Braken, waarna hij tussen twee verdedigers door de bal langs Thijmen Nijhuis prikte. Meteen na deze goal floot de scheidsrechter af voor het eindsignaal. Zo bleek Sven Braken de matchwinner voor een N.E.C. dat vooral in de afronding matig was vandaag.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 50
2 Almere 50
3 Graafschap 44
4 NAC Breda 38
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 32
9 Roda JC 29
10 FC Eindhoven 27