Eredivisie Vrijdag 26 november 2021, 20:00 Goffertstadion
N.E.C
2 3
SC Cambuur
Voorbeschouwing N.E.C. - SC Cambuur

N.E.C. treft vanavond in de eigen Goffert mede-promovendus SC Cambuur, de ploeg die afgelopen seizoen kampioen werd in de Keuken Kampioen Divisie. Wie aan het begin van de competitie had voorspeld dat dit een wedstrijd zou zijn tussen de nummers 7 en 8 van de Eredivisie was op voorhand voor gek verklaard, maar het is toch echt hoe de zaken er nu voor staan. Net als N.E.C. is Cambuur namelijk aan een prima seizoen bezig, met de huidige zevende plaats op de ranglijst als resultaat.

Afgelopen weekend wonnen de Friezen in eigen huis nog met 2-1 van FC Utrecht, door doelpunten van Robert Uldrikis en Jamie Jacobs. Het was de derde overwinning op rij voor de ploeg van trainer Henk de Jong. Voor de wedstrijd tegen FC Utrecht werd namelijk al gewonnen van PEC Zwolle (1-2) en RKC Waalwijk (0-1).

N.E.C. zag afgelopen zaterdag de winst tegen AZ in de allerlaatste minuut van de extra tijd wegglippen. Na de 0-1 van Jordy Bruijn werd de voorsprong de hele wedstrijd lang met hand en tand verdedigd, maar in de 93e minuut moest N.E.C. toch capituleren, toen Zakaria Aboukhlal de 1-1 binnen knikte. Op voorhand had iedereen in het Nijmeegse kamp waarschijnlijk getekend voor een gelijkspel in Alkmaar, maar de manier waarop die tot stand kwam zorgde toch voor een zure nasmaak. Tijd om die smaak vanavond weg te spoelen in het treffen met SC Cambuur.

SC Cambuur heeft zich dit seizoen ontpopt tot een uitgebalanceerde ploeg. Achterin bewaken ervaren krachten als Doke Schmidt en Calvin Mac-Intosch het fort, op het middenveld zorgt Mees Hoedemakers voor rust en logische voortzettingen en voorin zorgt de snelheid van Issa Kallon vaak voor problemen in de vijandelijke defensie. Topscoorder bij de Friezen is middenvelder Jamie Jacobs.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar de verwachting is dat trainer Rogier Meijer weinig verandert aan zijn basisopstelling. Vorige week ontbrak Elayis Tavsan door een blessure en speelde Magnus Mattsson in zijn plaats. Mocht Tavsan weer fit genoeg zijn, dan zal hij naar verwachting zijn plek weer innemen.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink, die wordt geassisteerd door grensrechters Rens Bluemink en Richard Brondijk. Publiek is niet toegestaan, maar de wedstrijd is in zijn geheel te volgen op ESPN. Radioluisteraars kunnen terecht bij RN7.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Lasse Schöne
87' Iván Márquez wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
85' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ole Romeny
85' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
82' Jamie Jacobs wordt gewisseld voor Jasper ter Heide
82' Robin Maulun wordt gewisseld voor Mitchel Paulissen
75' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
74' Gele kaart Alex Bangura
70' Erik Schouten wordt gewisseld voor Maxim Gullit
66' GOAL: Alex Bangura maakt de 2-2
58' Roberts Uldrikis wordt gewisseld voor Tom Boere
58' Nick Doodeman wordt gewisseld voor Michael Breij
55' Gele kaart Iván Márquez
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
45' Gele kaart Elayis Tavsan
36' GOAL: Ali Akman maakt de 2-1
31' GOAL: Édgar Barreto maakt de 1-1 (Assist door Lasse Schöne)
17' GOAL: Jamie Jacobs maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Cambuur steelt de punten in het Goffertstadion

N.E.C. heeft op eigen veld een even onnodige als onverdiende nederlaag geleden. De Nijmegenaren waren de bovenliggende partij, maar benutten te weinig kansen en kregen uiteindelijk het Cambuur-deksel op de neus: 2-3.

Het veldspel van de formatie van trainer Rogier Meijer was uitstekend en in het eerste kwartier kregen Magnus Mattsson en Jordy Bruijn al meteen kansen om dat ook in de stand uit te drukken. Zij stuitten echter op Cambuur-keeper Sonny Stevens en dat zou later in de wedstrijd nog wel vaker gaan gebeuren. De Friese goalie hield zijn ploeg op de been en kon even later zelfs een doelpunt aan de andere kant van het veld vieren. De eerste aanval van de bezoekers leverde namelijk meteen een doelpunt op via Jamie Jacobs, die attent was toen een voorzet vanaf rechts voor zijn voeten viel.

Heel lang kon Cambuur niet genieten van de verrassende voorsprong. Nog voor de rust draaide N.E.C. het helemaal om en dat begon met een rake kopbal van Édgar Barreto. De Paraguayaan dook bij een corner vanaf links bij de eerste paal op en verlengde de bal knap in de verre hoek, daarmee al snel voor de 1-1 zorgend. Een paar minuten later was het de beurt aan Ali Akman om het doel te vinden. De Turkse spits was de oplettendste toen een lange bal van achteruit tussen de keeper en de verdediging van de gasten uit Leeuwarden viel en tikte knap binnen.

Dat was niet meer dan verdiend, want N.E.C. speelde kans na kans bij elkaar en het was aan de al eerder genoemde Stevens te danken dat de Nijmeegse marge niet groter was. Ook na rust pakte de keeper een paar ballen en tot overmaat van ramp moest Mattijs Branderhorst, zijn collega in het Nijmeegse shirt, wél vissen. De goalie uit Tiel stond op het verkeerde been toen een vrije trap van afstand van richting werd veranderd en was daardoor kansloos toen de bal met de nodige mazzel voor de voeten van Roberts Uldrikis viel: 2-2.

De Nijmegenaren vergaten vervolgens om weer op voorsprong te komen en dat werd wederom afgestraft door Cambuur. Alex Bangura, de linksback van dienst, liep op hoop van zegen door en kreeg na een schot van afstand van Breij ook nog de rebound voor zijn voeten. Die benutte hij (2-3) en die tik kwam N.E.C. niet meer te boven. De nieuwe tegenslag maakte dat de ploeg van Meijer ver wegzakte en daardoor kon de rug niet meer gerecht worden om een derde doelpunt te maken. De Friezen hadden er maling aan, want zij gingen er als een dief in de nacht met de punten vandoor.