Eredivisie Zondag 21 mei 2023, 14:30 Goffertstadion
0 3
AZ
Voorbeschouwing N.E.C. - AZ

Vanmiddag staat voor N.E.C. alweer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2022 - 2023 op het programma. AZ komt op bezoek en de Alkmaarders is er alles aan gelegen om er uiteindelijk met drie punten vandoor te gaan. De ploeg van trainer Pascal Jansen is namelijk nog volop verwikkeld in een strijd om de derde plek op de ranglijst, waarvoor een achterstand van twee punten op Ajax moet worden goedgemaakt.

Na de verliespartijen tegen SC Heerenveen en FC Twente lijkt het seizoen van N.E.C. te gaan eindigen na de 34 reguliere speelronden. De achterstand op SC Heerenveen (plaats 8) is opgelopen tot vier punten en lijkt te groot om in de twee resterende wedstrijden nog te overbruggen. De wonderen zijn evenwel de wereld nog niet uit en natuurlijk zal de ploeg van Rogier Meijer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen positief willen afsluiten, dus ook voor N.E.C. is er nog voldoende reden om te knokken voor de punten.

Wat in het voordeel van N.E.C. kan spreken is dat AZ afgelopen donderdag nog een pittige Europese wedstrijd tegen West Ham United heeft afgewerkt. De Alkmaarders streden voor een plek in de finale van de Conference League, maar gingen uiteindelijk ten onder en zullen teleurgesteld het weekend zijn ingegaan. Vanmiddag zal blijken of ze die teleurstelling te boven zijn. Ook weten we dan of bijvoorbeeld aanvaller Jens Odgaard van de partij zal zijn. De Deen ontbrak tegen West Ham United nog door een blessure.

Jesper Karlsson keerde tegen West Ham United juist terug van een blessure. De Zweed was vorig seizoen op dreef in De Goffert, toen AZ met 1-3 wist te winnen. Karlsson opende toen de score al in de achtste minuut en zette AZ in de 70e minuut wederom op voorsprong nadat Rodrigo Guth vlak voor rust voor N.E.C. nog de gelijkmaker had aangetekend. Een kwartier voor tijd maakte Hakan Evjen nog de derde treffer voor de Alkmaarders.

In Alkmaar speelde N.E.C. eerder dit seizoen knap met 1-1 gelijk, al ging dat soms gepaard met het nodige kunst- en vliegwerk. Iván Marquez kopte na rust schitterend de 0-1 binnen, maar enkele minuten later ramde Jens Odgaard al de gelijkmaker tegen de touwen. Daarna overleefde N.E.C. met name dankzij Jasper Cillessen een kansenregen en haalde Calvin Verdonk in de absolute slotfase nog een bal van de doellijn.

N.E.C. zal vanmiddag goed voor de dag moeten komen om het AZ moeilijk te maken in hun jacht op plaats 3. Rogier Meijer lijkt daarbij te kunnen beschikken over een fitte selectie, maar over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend.

Wat wel bekend is, is dat scheidsrechter Sander van der Eijk vanmiddag de leiding in handen heeft. De leidsman floot N.E.C. dit seizoen drie keer eerder en dat was elke keer in Nijmegen. Die drie wedstrijden (tegen FC Emmen, FC Volendam en Excelsior) leverden N.E.C. zeven punten op. Laten we hopen (en er met zijn allen voor zorgen) dat die teller na vanmiddag op tien staat…!

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
84' Jordy Clasie wordt gewisseld voor Riechedly Bazoer
84' Jesper Karlsson wordt gewisseld voor Djordje Mihailovic
82' Rode kaart Dirk Proper
81' Gele kaart Dirk Proper
80' Yukinari Sugawara wordt gewisseld voor Zinho Vanheusden
80' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Nany Landry Dimata
75' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
66' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
66' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
63' Sven Mijnans wordt gewisseld voor Dani de Wit
63' Myron van Brederode wordt gewisseld voor Mayckel Lahdo
51' GOAL: Jesper Karlsson maakt de 0-3
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
43' GOAL: Jordy Clasie maakt de 0-2
42' Gele kaart Lasse Schöne
28' GOAL: Jesper Karlsson maakt de 0-1
22' Gele kaart Joris Kramer
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. verliest laatste thuiswedstrijd van het seizoen

N.E.C. heeft haar een-na-laatste wedstrijd van het seizoen verloren van AZ. De halve finalist van de Conference League was met 0-3 te sterk in Nijmegen. N.E.C. eindigde de wedstrijd met tien man, nadat Dirk Proper in de slotfase met rood van het veld moest vertrekken.

De formatie van trainer Rogier Meijer kende een aantal (noodgedwongen) wijzigingen. Een griepgolf teisterde de Nijmeegse selectie en de nasleep was vanmiddag zichtbaar in de basiself. Nany Dimata en Iván Márquez namen plaats op de reservebank, Elayis Tavsan was er wegens een blessure helemaal niet bij. Hun plekken werden ingenomen door Pedro Marques, Joris Kramer en Anthony Musaba.

Het publiek in het Goffertstadion veerde al na twee minuten op, nadat Marques een mogelijkheid kreeg na voorbereidend werk van Souffian El Karouani. De linksback snelde zijn tegenstander voorbij, gaf de bal goed voor, waarna de Portugese spits net niet genoeg richting aan zijn inzet kon meegeven. In de 29e minuut van de wedstrijd kwamen de bezoekers echter op voorsprong. AZ-aanvaller Jesper Karlsson schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied hard achter N.E.C.-doelman Jasper Cillessen. Zes minuten later sloeg de Zweedse buitenspeler opnieuw toe, maar dat doelpunt werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut voor het einde van de eerste helft verdubbelde AZ alsnog de voorsprong. Dit keer was het AZ-aanvoerder Jordy Clasie die voor de 0-2 zorgde. Met deze tussenstand gingen beide teams aan de thee.

Kort na rust was het opnieuw raak voor AZ. Jesper Karlsson tekende alsnog voor zijn tweede doelpunt van de middag, door een voorzet van Vangelis Pavlidis in het Nijmeegse doel te volleren. N.E.C. creëerde in het restant van de tweede helft via Marques nog wat kleine kansen, maar groot gevaar bleef uit. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam de ploeg van Meijer tot slot van rekening met tien man te staan. Een overtreding van Dirk Proper werd door de VAR omgezet in een directe rode kaart.

N.E.C. speelt volgende week zondag haar laatste duel van het seizoen, in een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.