Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 9 augustus 2019, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
1 2
FC Eindhoven
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Eindhoven

Eindelijk is ‘ie daar: de ouverture voor het seizoen 2019-2020 in de Keuken Kampioen Divisie. N.E.C. begint het seizoen vanavond in de eigen Goffert met een wedstrijd tegen FC Eindhoven, dat het vorige seizoen afsloot op de veertiende plaats op de ranglijst.

Vanavond gaat het eindelijk weer écht ergens om. Naar resultaten uit de voorbereiding hoef je niet meer te kijken - voor het geval die überhaupt iets zeggen – en nu zal gaan blijken waar de ploegen echt staan. Wie heeft goed ingekocht? Wie is juist minder uit de zomerperiode gekomen en welke ploegen zijn al het meest klaar voor het echte werk? Het gaat weer om de punten en daar zijn we blij om.

Bij N.E.C. is deze week linksback Bas Kuipers als meest recente aanwinst toegevoegd aan de selectie, in een verder vrij rustige transferperiode. De transfervrije verdediger (hij speelde in Nederland onder andere voor ADO Den Haag) had tot vandaag om de technische staf te overtuigen van het feit dat hij een meerwaarde is voor N.E.C. Na twee dagen hadden de heren echter al genoeg gezien om te weten dat Kuipers inderdaad vastgelegd kon gaan worden. Eerder werden de Belgische middenvelder Jellert van Landschoot (gehuurd van Club Brugge) en doelman Mattijs Branderhorst (transfervrij, vorig jaar al op huurbasis actief bij N.E.C.) al binnengehaald.

Bij FC Eindhoven vond de opvallendste wisseling van de wacht op trainersgebied plaats. De Eindhovenaren waren voornemens het nieuwe seizoen ‘gewoon’ met trainer David Nascimento in te gaan, maar daar kwam door een ‘verschil in inzichten’ een paar weken geleden toch verandering in. Zijn plek is nu ingenomen door Ernie Brandts, op zijn beurt drie jaar geleden nog bij N.E.C. actief als assistent van trainer Peter Hyballa. Ook FC Eindhoven voegde afgelopen week nog een speler aan de selectie toe: Bart Biemans (in Nederland actief geweest bij Roda JC) kwam over van het Belgische FC Knokke. Joey Sleegers voegde zich eerder deze zomer al bij de Brabanders. De middenvelder verliet N.E.C. in 2018 voor het Slowaakse AS Trencin en maakte vanuit daar nu de stap naar FC Eindhoven, de club waaraan hij in 2015 al werd verhuurd door Feyenoord. 

Hoe N.E.C. en FC Eindhoven er precies voor staan weten we na vanavond pas echt. Het is in ieder geval te hopen dat het N.E.C. tegen de Brabanders beter vergaat dan afgelopen seizoen. In eigen huis werd toen (weliswaar tegen alle verhoudingen in) met 0-1 verloren. Een doelpunt van Branco van den Boomen bleek genoeg voor drie punten. In Eindhoven stond N.E.C. zo’n tien minuten voor tijd nog met 2-1 voor (doelpunten van Mike Trésor Ndayishimiye en Ferdy Druijf), maar werd uiteindelijk toch nog met 3-2 verloren.

Op het moment van schrijven is nog niet bekend met welke elf namen N.E.C. gaat starten tegen FC Eindhoven. Wel is duidelijk dat Rens van Eijden en Norbert Alblas er door blessures in ieder geval niet bij zullen zijn. Wat ook zeker is, is dat de aftrap om 20.00 uur is en de wedstrijd onder leiding zal staan van scheidsrechter Clay Ruperti. Op naar de eerste driepunter!

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
89' Gele kaart Terry Lartey Sanniez
83' Gele kaart Branco van den Boomen
78' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Randy Wolters
77' Jort van de Sande wordt gewisseld voor Rigino Cicilia
72' GOAL (penalty): Branco van den Boomen maakt de 1-2
71' PENALTY: Branco van den Boomen staat achter de bal
70' Ole Romeny wordt gewisseld voor Sven Braken
69' Gele kaart Tom Overtoom
67' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Souffian El Karouani
60' Gele kaart Bas Kuipers
51' Gele kaart Jort van de Sande
50' Gele kaart Jay Idzes
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
27' GOAL: Branco van den Boomen maakt de 1-1
5' GOAL: Anthony Musaba maakt de 1-0 (Assist door Jellert van Landschoot)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
7 Anthony Musaba '67
8 Jellert van Landschoot
10 Jonathan Okita
14 Tom Overtoom '78
17 Ole Romeny '70
26 Cas Odenthal
34 Terry Lartey Sanniez
71 Mike Trésor Ndayishimiye

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
31 Job Schuurman (K)
9 Sven Braken '70
11 Randy Wolters '78
15 Niek Hoogveld
16 Souffian El Karouani '67
20 Ayman Sellouf
21 Joey van den Berg
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing

Opstelling FC Eindhoven

1 Ruud Swinkels (K)
2 Maarten Peijnenburg
3 Collin Seedorf
6 Karim Essikal
9 Jort van de Sande '77
10 Branco van den Boomen
11 Samy Bourard
17 Marcelo Da Veiga Lopes
20 Valentino Vermeulen
25 Kaj de Rooij
29 Jay Idzes

Wisselspelers

12 Menno Bergsen (K)
4 Pieter Bogaers
5 Kane Keizer
15 Rigino Cicilia '77
16 Byron Burgering
26 Gijs Vercoelen
30 Thom Jonkerman
N.E.C. verliest openingswedstrijd van FC Eindhoven

Ondanks een vroege voorsprong heeft N.E.C. de punten niet in De Goffert kunnen houden. Al na vier minuten wist Anthony Musaba te scoren, maar twee treffers van Branco van den Boomen zorgden voor een 1-2 nederlaag. 

Geschreven door Mark van Onna 

N.E.C. begon de wedstrijd met drie debutanten op het veld. Centraal achterin maakte jeugdspeler Cas Odenthal zijn eerste minuten voor de hoofdmacht. Verder begon Bas Kuipers als linksback, terwijl Jellert van Landschoot als controlerende middenvelder speelde. N.E.C. begon sterk aan de wedstrijd en scoorde al na vier minuten de openingstreffer. Uit een voorzet vanaf de rechterflank van Van Landschoot kreeg Musaba de bal voor zijn voeten, waarna de vleugelaanvaller de 1-0 op het scorebord zette. In de fase na de openingstreffer bleef het overwicht voor N.E.C., maar veel kansen leverde het niet op. Jonathan Okita kwam het dichtst in de buurt van de 2-0, maar zijn inzet in de korte hoek werd gekeerd door doelman Ruud Swinkels. 

Kantelpunt 

Na een klein half uur spelen kwam FC Eindhoven voor het eerst in de buurt van Matthijs Branderhorst en dit leverde direct de gelijkmaker op. Na een combinatie met Van der Sande kwam Van den Boomen alleen voor Branderhorst, waarna de aanvoerder van de bezoekers de 1-1 scoorde. Na de gelijkmaker kwam N.E.C. steeds minder aan voetballen toe en zag het FC Eindhoven steeds meer de aanval zoeken. Dit resulteerde in kansen voor Seedorf en Van den Boomen, maar hun inzetten gingen allebei rakelings naast het Nijmeegse doel. 

Zwak vervolg 

N.E.C. kon het spelbeeld van de eerste helft niet veranderen in de tweede helft. FC Eindhoven kon evenmin potten breken, waardoor er weinig actie voor beide goals was. Vlak nadat Souffian El Karouani als invaller zijn debuut maakte en Sven Braken terugkeerde in De Goffert, kregen de bezoekers opeens de uitgelezen kans op de 1-2. Lopes kwam vrij voor Branderhorst en tikte de bal over de doelman heen, waarna Branderhorst de aanvaller niet meer kon ontwijken. De toegewezen strafschop werd benut door Van den Boomen, waardoor de bezoekers op een 1-2 voorsprong kwamen. In de slotfase kreeg N.E.C. met Okita en Van Landschoot nog twee mogelijkheden op de gelijkmaker, maar hun inzetten werden gekeerd door Swinkels waardoor het bij 1-2 bleef.

KNVB Beker Woensdag 27 oktober 2021 Sportpark 't Slot
v.v. Capelle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
3 FC Utrecht 20
4 Feyenoord 19
5 Willem II 18
6 Vitesse 16
7 FC Twente 15
8 NEC 14
9 Heerenveen 13
10 Go Ahead 13
11 AZ 12
12 SC Cambuur 12