Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 30 november 2018, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
5 1
FC Volendam
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Volendam

Vanavond ontvangt N.E.C. in het eigen Goffertstadion FC Volendam. In de Noord-Hollanders treft de ploeg van trainer Jack de Gier een ploeg in bloedvorm. FC Volendam begon het seizoen ronduit slecht, maar sinds Hans de Koning als trainer acht wedstrijden geleden het roer overnam van Misha Salden verloor 'het andere Oranje' geen wedstrijd meer. In de laatste vijf wedstrijden wist Volendam zelfs vier keer te winnen (Jong Ajax, Jong FC Utrecht, MVV en FC Dordrecht). Tegen SC Cambuur werd gelijkgespeeld. Dertien punten uit vijf wedstrijden dus en eerlijk is eerlijk, daar steken de vier punten die N.E.C. in die wedstrijden bijeensprokkelde schril tegen af.

Door Teun van Thiel

Afgelopen week kregen trainer Jack de Gier en consorten een nieuwe tik te verwerken. Uit bij RKC werd met 1-0 verloren en daarmee bleek het gelijkspel tegen Sparta slechts een tijdelijke opleving te zijn geweest. Er is N.E.C. alles aan gelegen om de Volendamse furie vanavond te temmen en de opwaartse spiraal waar de wijdbroeken in zitten tot stilstand te brengen. Alleen met goede resultaten is een sportieve crisis in Nijmegen af te wenden en of dat met mooi of lelijk voetbal wordt bewerkstelligt zal iedereen die N.E.C. een warm toedraagt op het moment een zorg zijn. N.E.C. is door de slechte serie afgezakt naar de tiende plek op de ranglijst, maar zou bij winst zomaar in één speelronde weer drie plekken kunnen stijgen. Een eventuele nederlaag zou echter ook drie plaatsen op de ranglijst kunnen kósten. 

N.E.C. moet het in de wedstrijd tegen FC Volendam in ieder geval doen zonder Joey van den Berg. De middenvelder kreeg in Waalwijk zijn vijfde gele kaart van het seizoen is daarom geschorst. Ook Kevin Jansen en Tom Overtoom zullen geen deel uitmaken van de selectie. Bij FC Volendam ontbreekt in ieder geval middenvelder Joey Veerman, die kampt met de naweeën van een gebroken middenvoetsbeentje. 

90' Brahim Darri wordt gewisseld voor Robin Buwalda
85' Gele kaart Leroy Labylle
81' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ole Romeny
81' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Paolo Sabak
78' Boy Deul wordt gewisseld voor Rodney Antwi
77' Cas Peters wordt gewisseld voor Teije ten Den
72' GOAL: Anass Achahbar maakt de 5-1
62' GOAL: Rens van Eijden maakt de 4-1 (Assist door Anass Achahbar)
58' GOAL: Brahim Darri maakt de 3-1
51' GOAL: Brahim Darri maakt de 2-1
29' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-1
26' GOAL: Boy Deul maakt de 0-1 (Assist door Nick Doodeman)

Opstelling N.E.C.

1 Oliver Zelenika (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
7 Brahim Darri '90
9 Sven Braken
10 Anass Achahbar '81
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
34 Terry Lartey Sanniez
44 Mathias Bossaerts
77 Jonathan Okita '81

Wisselspelers

23 Marco van Duin (K)
5 Robin Buwalda '90
15 Niek Hoogveld
17 Ole Romeny '81
20 Paolo Sabak '81
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing
71 Mike Trésor Ndayishimiye

Opstelling FC Volendam

22 Mitchel Michaelis (K)
2 Robin Schouten
3 Marco Tol
4 Darryl Baly
5 Mohamed Betti
6 Kevin Visser
7 Nick Doodeman
8 Jari Vlak
9 Cas Peters '77
10 Boy Deul '78
11 Anthony Berenstein

Wisselspelers

1 Nordin Bakker (K)
12 Ties Evers
13 Martijn Kaars
14 Gijs Smal
15 Paul Kok
17 Nick Runderkamp
18 Enzo Stroo
19 Teije ten Den '77
20 Rodney Antwi '78
N.E.C. boekt ruime overwinning op FC Volendam

N.E.C. heeft na drie wedstrijden zonder overwinning een ruime overwinning geboekt op FC Volendam. Na een stroeve eerste helft gingen beide ploegen met een 1-1 stand de rust in, maar in de tweede helft liep N.E.C. eenvoudig weg bij de bezoekers: 5-1. De Nijmeegse doelpunten werden gescoord door Jonathan Okita, Brahim Darri (2x), Rens van Eijden en Anass Achahbar.

Door Mark van Onna

N.E.C. begon de wedstrijd met enkele andere basisspelers ten opzichte van de verloren wedstrijd van vorige week tegen RKC Waalwijk. Op het middenveld keerde Mart Dijkstra terug van zijn schorsing en stond samen met Leroy Labylle controlerend op het middenveld. Anass Achahbar kreeg na enkele weken op de bank te hebben gezeten weer een kans als aanvallende middenvelder, terwijl Brahim Darri terugkeerde als linksbuiten.

Al in de derde minuut kwam N.E.C. bijna op voorsprong. Een van richting veranderde voorzet van Jonathan Okita belandde via de paal bij Sven Braken. De spits kreeg een enorme kans op de 1-0, maar schoot rakelings naast. Vervolgens nam FC Volendam het heft in handen en creëerden enkele kansen. Hoewel beide ploegen niet konden overtuigen kwamen de bezoekers in de 25e minuut op een verdiende 0-1 voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerflank kon niet worden weggewerkt door de Nijmeegse defensie, waarna Boy Deul de bal eenvoudig binnenliep bij de tweede paal.

Het antwoord van N.E.C. volgde al binnen enkele minuten na de 0-1. In een snelle counter werd Okita weggestuurd met een steekpass. Deze leek te worden weggehaald door de Volendamse achterhoede, maar met enig fortuin kreeg de Franse aanvaller de bal alsnog mee. Oog in oog met doelman Michaelis faalde de N.E.C.’er niet en schoot de bal overtuigend in de bovenhoek. In het laatste kwartier van de eerste helft nam geen van beide ploegen het initiatief, waardoor er een 1-1 ruststand op het scorebord stond.

N.E.C. begon de tweede helft voortvarend en kwam via Braken al snel tot een kans, maar de spits kon de bal niet tussen de palen richten. Nadat doelman Oliver Zelenika met enige moeite een afstandsschot had gekeerd, kwamen de Nijmegenaren in de 51ste minuut op een 2-1 voorsprong. Darri week na een lange individuele actie uit naar de rechterkant waar hij knap ruimte creëerde voor zichzelf en in de verre hoek raak schoot. De linksbuiten leek vervolgens de smaak te pakken te hebben. Enkele minuten na zijn goal schoot hij nog rakelings over, maar na een klein uur spelen schoot hij van buiten de zestienmeter via de onderkant van de lat schitterend raak: 3-1.

De Nijmegenaren bleven doordrukken en al snel leverde het de volgende treffer op. De indraaiende corner van Achahbar kwam bij de eerste paal terecht, waar aanvoerder Rens Van Eijden de 4-1 binnenkopte. In de 72ste minuut werd het zelfs 5-1. Na een vlot lopende aanval op de linkerflank bezorgde Okita de bal bij Achahbar, waarna de aanvallende middenvelder zich ook op het scorebord zette. De bezoekers kregen via Antwi nog een kans om wat terug te doen, maar de score bleef steken op 5-1. Hierdoor kwamen de Nijmegenaren één goal tekort om de eindstand van exact tien jaar geleden te evenaren. Op 30 november 2008 wist N.E.C. namelijk met 6-1 te winnen FC Volendam.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 47
2 Almere 47
3 Graafschap 41
4 NAC Breda 37
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 31
9 FC Eindhoven 27
10 Roda JC 26