KNVB Beker Woensdag 19 oktober 2022, 21:00 Goffertstadion
N.E.C.
3 2
Fortuna Sittard
Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard

Vanavond neemt N.E.C. het in de eerste ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker in eigen huis op tegen Fortuna Sittard. Eén ding is daarbij alvast duidelijk: er zal uit een heel ander vaatje getapt moeten worden dan afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Sparta. In de (in ieder geval van N.E.C-zijde) slechtste wedstrijd van het seizoen ging de ploeg van Rogier Meijer met 2-0 ten onder.

Fortuna Sittard heeft de laatste weken juist de lijn omhoog stevig te pakken. Enkele weken na het ontslag van trainer Sjors Ultee werd door voetbalminnend Nederland wat meewarig richting Sittard gekeken toen daar nieuwe trainer Julio Velázquez werd gepresenteerd, maar onder de Spaanse oefenmeester hebben de Limburgers tot dusver prima resultaten geboekt. Er werd achtereenvolgens gewonnen van Excelsior, Volendam en Vitesse en gelijkgespeeld tegen Emmen. Het maakt dat de Fortunezen op de ranglijst met elf punten inmiddels één plekje hoger staan dan N.E.C. (tien punten). N.E.C. zal vanavond moeten knokken om de eerste ronde van het bekertoernooi te overleven. Trainer Rogier Meijer gaf afgelopen zondag aan strijdlust gemist te hebben bij zijn manschappen en dat is nou net iets waar je het nooit op mag laten liggen. Tegen Fortuna Sittard zal het publiek opgestroopte mouwen willen zien en spelers die strijden voor elke meter. Met dat in het achterhoofd is het prettig dat N.E.C. zo snel na de teleurstelling in Rotterdam alweer in actie moet komen. Een mooie kans voor de ploeg om te laten zien dat er iets goed te maken is!

Hoe de opstelling van N.E.C. er vanavond precies uit gaat zien is op het moment van schrijven nog niet bekend. Wat wel zeker is, is dat Mattijs Branderhorst het Nijmeegse doel weer eens zal verdedigen. Achterin ontbreekt centrale verdediger Iván Márquez, die aan het duel met Sparta een pijnlijke knie overhield. De Spanjaard voetbalde de wedstrijd wel uit, maar moet het bekertreffen aan zich voorbij laten gaan. Als de voortekenen niet bedriegen, neemt Terry Lartey Sanniez zijn plekje over.

Verder is het qua opstelling (en systeem) vooral nog koffiedik kijken. Wat wel zeker is, is dat scheidsrechter Bas Nijhuis vanavond de leiding in handen heeft. Hij wordt aan de zijlijn geassisteerd door grensrechters Schaap en Van de Ven. De aftrap is om 21.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN. 

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
82' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
82' Pedro Marques wordt gewisseld voor Nany Landry Dimata
82' Paul Gladon wordt gewisseld voor Umaro Embalo
82' Arianit Ferati wordt gewisseld voor Inigo Cordoba
79' Gele kaart Pedro Marques
75' GOAL: Pedro Marques maakt de 3-2 (Assist door Oussama Tannane)
74' Cole Bassett wordt gewisseld voor Mats Seuntjens
70' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Dirk Proper
61' GOAL: Rodrigo Guth maakt de 2-2
57' Gele kaart Arianit Ferati
55' Vasileios Sourlis wordt gewisseld voor Oguzhan Ozyakup
55' Tunahan Tasci wordt gewisseld voor Burak Yilmaz
47' GOAL: Souffian El Karouani maakt de 2-1
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
36' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
35' GOAL (ed): Joaquin Navarro Jimenez maakt de 1-1
11' GOAL: Cole Bassett maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Philippe Sandler '36
9 Pedro Marques '82
10 Mikkel Duelund '70
11 Magnus Mattsson
14 Oussama Tannane '82
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne
24 Calvin Verdonk
28 Bart van Rooij
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

22 Jasper Cillessen (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '36
7 Elayis Tavsan '82
19 Nany Landry Dimata '82
21 Ibrahim Cissoko
32 Nils Rossen
71 Dirk Proper '70

Opstelling Fortuna Sittard

1 Yanick van Osch (K)
2 Joaquin Navarro Jimenez
5 George Cox
8 Cole Bassett '74
11 Paul Gladon '82
12 Ivo Pinto
14 Rodrigo Guth
19 Arianit Ferati '82
34 Tunahan Tasci '55
61 Rémy Vita
90 Vasileios Sourlis '55

Wisselspelers

22 Tom Hendriks (K)
31 Ivor Pandur (K)
4 Roel Janssen
7 Inigo Cordoba '82
10 Mats Seuntjens '74
15 Oguzhan Ozyakup '55
17 Burak Yilmaz '55
20 Bryant Nieling
27 Noel Cisse
85 Umaro Embalo '82
N.E.C. bekert verder in sfeervolle Goffert

N.E.C. heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Nijmegenaren waren op eigen veld te sterk voor Fortuna Sittard: 3-2. De ploeg van trainer Rogier Meijer speelde aanvallend en aantrekkelijk voetbal en gaf het sfeervolle Goffertstadion uiteindelijk een zeer welkome overwinning.

De ontmoeting tussen N.E.C. en Fortuna was niet alleen de enige wedstrijd in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker tussen twee clubs uit de Eredivisie, maar ook een duel tussen twee ploegen die eerder dit seizoen in competitieverband al tegen elkaar speelden. De Limburgers pakten destijds in het Goffertstadion hun eerste punt van het seizoen en beleefden daarna onder nieuwe trainer Julio Velázquez een revival, wat wel aangaf dat N.E.C. zeker geen eenvoudige avond tegemoet zou gaan. Om dat te onderstrepen, stuurde trainer Rogier Meijer een sterk elftal de wei in. De belangrijkste wijziging die hij doorvoerde was het inzetten van Mattijs Branderhorst, die Jasper Cillessen onder de lat verving.

De eerste actie van Branderhorst was het uit het net halen van de bal. De Nijmegenaren kregen de bal net weg na een hoge bal voor het doel en Cole Bassett profiteerde uiteindelijk van de wanorde: 0-1. Nog geen minuut later lag het leer er aan de andere kant van het veld ook in. De Goffert vierde een goal van Magnus Mattsson, maar kwam van een koude kermis thuis toen de grensrechter de vlag in de lucht stak en de gelijkmaker werd geannuleerd. Dat luidde wel een fase in waarin N.E.C. de bovenliggende partij was. Dat leverde schoten van Oussama Tannane en Mikkel Duelund op, maar het belangrijkste wapenfeit was de wraak van Mattsson. Die prikte tien minuten voor de rust via een Limburgs been alsnog de gelijkmaker tegen de touwen.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen de fans in het rood-groen-zwart opnieuw opveerden. Souffian El Karouani zette zijn 22e verjaardag luister bij door met een hard schot met links de verre hoek te vinden en N.E.C. zo op een verdiende 2-1 voorsprong te zetten. De formatie van Meijer had immers al ruim een half uur het betere van het spel en bleef ook na de tweede goal drukken. Toch werd het na een uur spelen weer gelijk en die treffer kwam ietwat uit de lucht vallen. Rodrigo Guth stond op de goede plek om zijn oude ploeg pijn te doen: 2-2. Toen Calvin Verdonk even later een rode kaart kreeg voorgehouden vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler, leek de situatie verder te verslechteren. Er bleek echter sprake van buitenspel te zijn geweest en dus werd de rode kaart ingetrokken.

Een kwartier voor tijd nam N.E.C. weer waar het recht op had. Na een fraaie combinatie door de as via Mattsson en Tannane bezorgde laatstgenoemde de bal bij Pedro Marques, die van dichtbij binnen kon schieten. Die hernieuwde Nijmeegse voorsprong was voor Fortuna wel het teken om meer risico te gaan nemen. Die ploeg kwam in de slotfase met extra aanvallers te spelen en voerde de druk op het doel van Branderhorst op. Dat leverde echter ook ruimte op voor de aanvallers van N.E.C. Zij gooiden het duel echter niet in het slot en dus bleef het nog even spannend, maar uiteindelijk viel er geen nieuwe gelijkmaker en plaatsten de mannen uit de Keizerstad zich voor de tweede ronde van het bekertoernooi. Zaterdag gaat het balletje met de naam van N.E.C. in de koker en wordt bekend wie de volgende bekeropponent zal zijn.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36