Algemeen

N.E.C. wint spannende wedstrijd in Volendam 

Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

Vier dagen na de thuisoverwinning op Jong Ajax (2-1) staat voor N.E.C. alweer de volgende uitdaging op het programma. De ploeg van Rogier Meijer neemt het vanavond om 21.00 uur in het Kras Stadion op tegen de FC Volendam. Waar N.E.C. afgelopen vrijdag de eerste driepunter van het seizoen kon bijschrijven na in de eerste speelronde te hebben verloren van SC Cambuur, wachten de Noord-Hollanders nog altijd op hun eerste overwinning. Afgelopen weekend verloren de wijdbroeken met 1-0 van Jong FC Utrecht, hoewel de Volendammers met name in de eerste helft prima voetbal op de mat legden en de nederlaag vooral erg ongelukkig was. Eerder speelde FC Volendam met 2-2 gelijk tegen Telstar.

N.E.C. zal het vanavond moeten stellen zonder Jonathan Okita (blessure) en Edgar Barreto (langere hersteltijd), wiens plaats waarschijnlijk ingenomen gaat worden door Dirk Proper. Verder worden geen wijzingen verwacht in de opstelling en dus zal nagenoeg hetzelfde elftal aan de aftrap verschijnen als tegen Jong Ajax het geval was. Rogier Meijer kijkt tevreden terug op die wedstrijd, waarin keihard geknokt werd voor de punten. Na de 1-0 van captain Rens van Eijden leek Jong Ajax in de slotfase alsnog een punt uit het vuur te slepen, maar Jordy Bruijn besliste vanaf de strafschopstip anders. Een prettige opsteker voor de Nijmegenaren, die in de eerste vijf speelronden van de Keuken Kampioen Divisie moeten aantreden tegen vier ploegen die aan het eind van vorig seizoen in de top-vijf stonden. Een uitdaging van formaat dus.

Volendam eindigde het afgelopen seizoen op een derde plek en presteerde daarmee uitstekend. Het begin van het huidige seizoen verloopt voor de ploeg van trainer Wim Jonk wat moeizamer. De oogst van één punt uit de eerste twee speelronden zal schameler zijn dan waar ‘Het ander Oranje’ vooraf op gehoopt had. Tegenvaller voor Wim Jonk is onder andere dat verdediger Micky van de Ven door een blessure langere tijd niet beschikbaar zal zijn en ook Feyenoord-huurling (en groot talent) Franco Antonucci nog niet fit genoeg is om in de basis te starten.

De laatste jaren is FC Volendam een prettige tegenstander gebleken voor N.E.C. Afgelopen seizoen werd weliswaar met 3-1 verloren in Volendam (Nijmeegse doelpunt door Jellert van Landschoot), maar de zes (!) ontmoetingen daarvoor eindigen allemaal in Nijmeegs voordeel. Absolute uitschieter in het rijtje wedstrijden is de thuiswedstrijd uit het seizoen 2014 – 2015, toen de Volendammers getrakteerd werden op een eclatante 7-0 nederlaag.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van de jonge (26 jaar) scheidsrechter Luca Cantineau, die nog niet eerder een wedstrijd van N.E.C. leidde. De wedstrijd is live te zien op kanaal 1 van FOX Sports en is dankzij RN7 uiteraard ook weer in zijn geheel op de radio te volgen.

90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Rangelo Janga maakt de 1-3 (Assist door Anton Fase)
90' GOAL: Martijn Kaars maakt de 1-2
83' Brian Plat wordt gewisseld voor Darius Johnson
78' Joep van der Sluijs wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
78' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anton Fase
74' Nick Doodeman wordt gewisseld voor Dyllandro Panka
68' Francesco Antonucci wordt gewisseld voor Samir Ben Sallam
63' Dirk Proper wordt gewisseld voor Syb van Ottele
58' Ole Romeny wordt gewisseld voor Thomas Beekman
46' Boy Deul wordt gewisseld voor Zakaria El Azzouzi
46' Mike Eerdhuijzen wordt gewisseld voor Ibrahim El Kadiri
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
27' GOAL: Rangelo Janga maakt de 0-2 (Assist door Souffian El Karouani)
23' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-1 (Assist door Rangelo Janga)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Volendam

1 Nordin Bakker (K)
2 Brian Plat '83
3 Marco Tol
5 Derry John Murkin
6 Alex Plat
7 Nick Doodeman '74
8 Jari Vlak
9 Martijn Kaars
10 Francesco Antonucci '68
14 Mike Eerdhuijzen '46
30 Boy Deul '46

Wisselspelers

16 Dion Vlak (K)
22 Joey Roggeveen (K)
11 Ibrahim El Kadiri '46
12 Zakaria El Azzouzi '46
15 Jip Molenaar
17 Darryl Baly
18 Samir Ben Sallam '68
20 Dyllandro Panka '74
29 Leon Maloney
38 Darius Johnson '83

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn
7 Elayis Tavsan '78
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny '58
20 Joep van der Sluijs '78
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga
71 Dirk Proper '63

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu
5 Gabriël Çulhaci
11 Ayman Sellouf '78
12 Thomas Beekman '58
19 Etien Velikonja
21 Syb van Ottele '63
23 Anton Fase '78
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. wint spannende wedstrijd in Volendam 

N.E.C. heeft de eerste uitzege van het seizoen te pakken. Op bezoek bij Volendam was het erg lang spannend, maar uiteindelijk gingen de Nijmegenaren er met een 3-1 overwinning vandoor. 

Na de thuisoverwinning op Jong Ajax van vrijdagavond jongstleden was N.E.C. met een goed gevoel naar Volendam afgereisd. De overwinning op de Amsterdammers (2-1) bood de ploeg van trainer Rogier Meijer het nodige zelfvertrouwen en na een weifelend begin vertaalde zich dat ook in een dot van een kans. Joep van der Sluijs, basisdebutant in het Nijmeegse elftal, werd knap vrijgespeeld en kogelde de bal op de lat. De daaropvolgende rebound werd door Elayis Tavsan tegen Nordin Bakker, de Volendamse doelman, aan geschoten. Diezelfde Tavsan benutte daarna ook zijn tweede grote mogelijkheid niet. 

Na een kwartier meldde ook Het Andere Oranje zich aan het front. Norbert Alblas was nodig om een kopbal van Martijn Kaars uit de hoek te plukken en de doelman moest ook handelend optreden na een hard schot van Francesco Antonucci, de spelmaker van Volendam. Dat was echter een opleving van korte duur, want het was N.E.C. dat na 25 minuten voetballen op De Dijk verdiend de voorsprong pakte. Tavsan werd na een sterke actie van spits Rangelo Janga gevonden en vervolgens was het bij de derde keer scheepsrecht voor de vleugelaanvaller van de Nijmegenaren. Zijn lage schot was onhoudbaar voor Bakker: 0-1. 

Niet veel later lag de tweede N.E.C.-goal ook al in het netje. Janga stond helemaal vrij in het strafschopgebied en linksback Souffian El Karouani slaagde er op knappe wijze in om de bal vanaf links op zijn voorhoofd te leggen. De spits kopte feilloos raak (0-2) en daarmee stond de ploeg van Meijer na een half uur al op een bijzonder comfortabele voorsprong. Volendam schotelde het mopperende thuispubliek voor rust niet meer voor dan een kopbal op de bovenkant van de lat van Marco Tol en de Wijdbroeken hadden nog geluk dat de grabbelende keeper Bakker de bal net niet in zijn eigen doel werkte. 

In de rust liet Wim Jonk, de trainer van Volendam, het ongetwijfeld donderen in de kleedkamer. De palingboeren startten de tweede helft namelijk bijzonder fel en N.E.C. had aardig wat moeite om de jagende oranjehemden van zich af te houden. In minuut 55 verscheen Kaars dan ook vrij voor het doel en hij leek de aansluitingstreffer in te koppen, maar hij had buiten Alblas gerekend. Met een schitterende redding voorkwam hij een tegengoal en tien minuten later frustreerde de Nijmeegse goalie het publiek opnieuw door een ogenschijnlijk doelpunt van Kaars op het allerlaatste moment te verijdelen. 

Het was echter wel duidelijk dat Volendam de hoop op een resultaat nog lang niet had opgegeven en dat N.E.C. alle zeilen moest bijzetten om de pot achterin dicht te houden. De mannen van Meijer kwamen amper nog toe aan het eigen spel en ook van counteren kwam het even niet. De tweede helft stond in het teken van overleven en de tijd kroop bijzonder langzaam richting de negentigste minuut. Dat gebeurde uiteraard wel in het nadeel van de gastheren en N.E.C. zette alles op alles om de wedstrijd op slot te gooien. Met nog tien minuten op de klok stond de Nijmeegse voorsprong van twee goals nog steeds op het scorebord. 

De Wijdbroeken zetten vervolgens alles op alles, kregen er een extra aanvaller bij en gooiden de bal meermaals het strafschopgebied in. Diep in blessuretijd kreeg dat resultaat: Kaars wist eindelijk te scoren na een onvervalste scrimmage en heel even werd het nog spannend. Lang duurde dat niet. In de daaropvolgende aanval stoomde invaller Anton Fase door en bediende hij Janga, die de 1-3 binnenliep en de punten daarmee veiligstelde. De overwinning in Volendam is de eerste uitoverwinning van dit seizoen voor N.E.C, dat met vertrouwen kan toewerken naar de volgende wedstrijd. Die wordt zondag aanstaande thuis tegen Almere City gespeeld.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36