NIEUWS

Duel tussen N.E.C. en Heerenveen eindigt onbeslist

datum icoon 06-11-2021
readtime icoon 3 min leestijd

N.E.C. heeft in het eigen Goffertstadion met 1-1 gelijk gespeeld tegen sc Heerenveen. Beide goals vielen in de tweede helft en de uitslag was een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Net als een week eerder tegen FC Groningen nam N.E.C. vanaf minuut één het initiatief. De formatie van trainer Rogier Meijer kwam vaak met veel mensen op de helft van sc Heerenveen en met name de hoekschoppen zorgden voor paniek en gevaar in de achterhoede van de bezoekers. Daar hadden zomaar doelpunten uit kunnen vallen: Ali Akman en Jonathan Okita scoorden niet uit een scrimmage en even later schoot Cas Odenthal van dichtbij naast. Ook de snelle uitbraken met Elayis Tavsan en Okita zorgden voor de nodige Friese hoofdbrekens, maar zij hadden het vizier net als de ontvangers van de diverse hoekschoppen niet op scherp staan.

Heerenveen hield de schade met wat Nijmeegse hulp beperkt en wist zich na een half uur voetballen beter in de wedstrijd te spelen. Daardoor raakte N.E.C. het initiatief kwijt en was de bal vaker op het middenveld te vinden dan in één van de twee strafschopgebieden. De Friezen konden Mattijs Branderhorst in de eerste helft echter niet in verlegenheid brengen en hielden het bij een schot voorlangs van Henk Veerman. Hoe anders was dat na de rust: binnen twee minuten hadden Anthony Musaba en captain Tibor Halilovic al kunnen scoren. De voormalig NEC-aanvaller miste echter van dichtbij en Halilovic kegelde op de lat.

De goal viel echter aan de andere kant en dat veroorzaakte feest in de omloop rondom het stadion. De 1250 aanwezigen zagen dat Ali Akman de bal voor zijn voeten kreeg en met rechts doeltreffend uithaalde, waarna er samen gejuicht kon worden. De gasten uit Friesland waren vervolgens zichtbaar ontdaan door de plotselinge tegenslag en moesten meer N.E.C.-kansen toestaan. Die waren helaas niet aan Okita besteed en twintig minuten voor tijd gaf Heerenveen de equipe van Meijer een koekje uit eigen deeg. Waar de 2-0 in de lucht hing, viel de 1-1 en het was Joey Veerman die de trekker overhaalde. Hij kreeg de bal voor zijn voeten en schoof beheerst binnen.

Op dat moment gingen twintig spannende slotminuten in. Heerenveen rook de drie punten en N.E.C. was zelf ook niet bang om vooruit te blijven voetballen, waardoor er hachelijke momenten in beide strafschopgebieden ontstonden. Zo kwamen de Nijmegenaren goed weg toen Branderhorst twee op zich afstormende Friezen onschadelijk maakte en viel de bal in blessuretijd nog bijna goed voor N.E.C., maar landde het leer na een harde knal van Okita op de paal. Dat het duel uiteindelijk in een gelijkspel eindigde, was dan ook terecht te noemen. De mannen uit de Keizerstad gaan nu met achttien punten uit twaalf wedstrijden de interlandperiode in en treffen daarna AZ in Alkmaar.