NIEUWS

N.E.C. boekt belangrijke overwinning op bezoek bij Excelsior

datum icoon 19-02-2023
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. heeft vanavond een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek in het Van Donge & De Roo Stadion wonnen de Nijmegenaren met 0-3 van Excelsior. De Nijmeegse doelpunten kwamen op naam van Magnus Mattsson, Souffian El Karouani en Anthony Musaba.

Trainer Rogier Meijer moest het tijdens de late zondagavond wedstrijd stellen zonder de geschorste Oussama Tannane. De aanvallende middenvelder kreeg in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Daarnaast ontbrak Bart van Rooij vanwege een blessure. De rechtsback mistte tot vanavond geen minuut dit seizoen.

De openingsfase van de wedstrijd was voor de gastheren uit Kralingen. Na een paar minuten spelen kwam Lazaros Lamprou gevaarlijk door via de linkerkant. Zijn schot richting de verre hoek ging echter enkele centimeters naast. Kort daarna kreeg Reda Kharchouch de kans om de score te openen, maar ook zijn poging belandde niet tussen de palen. Toch was de grootste kans van de eerste helft na achttien minuten voor de Nijmegenaren. Een niet te missen kans na een hoekschop, bleek voor Iván Márquez alsnog te missen. De verdediger kopte van dicht bij het doel naast. Het bleek het startschot van een periode waarin vooral Excelsior aanvallend iets voor elkaar probeerde te krijgen, maar niet tot uitgespeelde aanvallen kwam. In de tegenstoot was N.E.C. dan weer gevaarlijk, maar pogingen van Lasse Schöne en Nany Dimata leverden niet het gewenste effect op: een doelpunt. Kort voor rust lukte dat alsnog. Via een uitgespeelde aanval via Dirk Proper en Calvin Verdonk kreeg laatstgenoemde de bal bij Magnus Mattsson, die beheerst over doelman Stijn van Gassel kopte: 0-1. Excelsior drong in de blessuretijd nog aan, maar een doelpoging werd niet meer ondernomen.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen het eerste noemenswaardige moment alweer plaatsvond. Redouan El Yaakoubi, aanvoerder van de Rotterdammers, mocht inrukken na een tweede gele kaart van Martin van den Kerkhof. De verdediger haalde Elayis Tavsan te hard neer in de ogen van de arbiter. In de eerste helft mocht El Yaakoubi overigens al van geluk spreken dat de VAR niet ingreep bij een harde tackle op de enkel van Dimata.

Na de rode kaart bepaalde N.E.C. de wedstrijd, maar toch was het Excelsior dat het eerst (levensgevaarlijk) werd. Een te korte terugspeelbal werd op waarde geschat door Lamprou, maar nadat hij Cillessen omspeelde bezweek de aanvaller onder de druk van de hoek waarin hij zich inmiddels bevond. Ook aanvallen via de ingevallen Driouech werden niet benut, waardoor N.E.C. de voorsprong behield. De Rotterdammers kwam echter nog eenmaal dichtbij een gelijkmaker. Een hoekschop werd goed ingekopt, maar Cillessen was op zijn post en keerde katachtig. Een minuut later leek N.E.C. het duel in het slot te gooien. Een goed uitgevoerde counter werd prachtig afgerond door Souffian El Karouani. De opgekomen linksback kapte een verdediger uit en schoot vervolgens kiezelhard via de paal raak: 0-2. De tweede treffer bleek de genadeklap voor de thuisploeg, want nadien ging enkel N.E.C. nog op zoek naar een doelpunt. Invaller Jordy Bruijn was daar met name dichtbij, alleen zijn poging werd door een Rotterdams been uit het doel gehouden.

Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam van de voeten van Anthony Musaba. De aanvaller, die in de 78e minuut binnen de lijnen kwam, scoorde zeven minuten later het mooiste doelpunt van de avond. Na een solo via rechts, waarbij hij meerdere Rotterdammers voorbij speelde, schoot hij de bal in de kruising. N.E.C. neemt met dit derde doelpunt de drie punten mee naar Nijmegen en gaat zich opmaken voor de thuiswedstrijd tegen FC Volendam volgende week zaterdag.