NIEUWS

N.E.C. en de HAN intensiveren samenwerking

datum icoon 10-02-2024
readtime icoon 3 min leestijd

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (academie Sport en Bewegen) en N.E.C. gaan intensiever samenwerken. De samenwerking zal vooral liggen op talentherkenning en talentontwikkeling, video- en data-analyse en duurzaamheid. Dat hebben beide partijen afgesproken in een nieuw getekend akkoord. De samenwerking heeft een minimale duur van vijf jaar.

N.E.C. gaat de expertise van de HAN inzetten op de gebieden van sportmarketing, talentherkenning en -ontwikkeling, video- en data-analyse en duurzaamheid. Ook zal er sprake zijn van operationele inzet van studenten op wedstrijddagen. Denk hierbij aan het inzichtelijk maken, verbeteren en monitoren van de tevredenheid van supporters over de kidsclub of over de gang van zaken op wedstrijddagen. Daarnaast wil de club samen met de hogeschool werken aan de duurzaamheid van het Goffertstadion.

Technisch directeur Carlos Aalbers kijkt uit naar de komende jaren: “De samenwerking tussen N.E.C. en de HAN bestaat al een hele tijd en daar zijn we erg tevreden over. De HAN kan een oplossing bieden in vraagstukken van de club, waardoor talentvolle spelers zich nog beter kunnen ontwikkelen bij N.E.C. Het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk moet de basis vormen voor een nog betere opleiding en een hoger basisniveau.”

Voor de HAN biedt de samenwerking met N.E.C. mooie kansen om verder onderzoek te doen op de eerdergenoemde thema’s en ook studenten te laten ervaren hoe het is om in een betaald voetbalorganisatie werkzaam te zijn. Directeur René Tönissen van de academie Sport en Bewegen: “Er is veel kennis bij de HAN op onderwerpen die ook spelen bij een club als N.E.C. Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om die kennis te delen, maar ook verder te ontwikkelen. Voor onze studenten is het natuurlijk een fantastische omgeving om te leren, bijvoorbeeld via stage- of afstudeeropdrachten.”

Talentontwikkeling DFDS – N.E.C. Voetbalacademie

Op het gebied van talent gaan de HAN en N.E.C. samenwerken op de thema’s breed motorisch opleiden, spelintelligentie en spelintensiteit met als doel om de DFDS - N.E.C. Voetbalacademie weer een stap verder te helpen in de herkenning en ontwikkeling van jonge talenten. Met name de laatste twee onderwerpen worden gezien als onderscheidende factoren voor het bereiken van de top. De Voetbalacademie en docent-onderzoekers van de HAN zullen tools en programma’s ontwikkelen waarmee spelintelligentie en spelintensiteit bij talenvolle spelers herkend en ontwikkeld kunnen worden.