NIEUWS

N.E.C. houdt één punt over aan uitduel in Rotterdam

datum icoon 17-09-2021
readtime icoon 4 min leestijd

Na het gelijke spel tegen het tiental van Willem II, ging N.E.C. vrijdagavond tegen Sparta Rotterdam weer op jacht naar een driepunter. Door de openingstreffer van Okita in de twintigste minuut startte die missie voortvarend, maar in de slotfase van de eerste helft maakte Mijnans namens de thuisploeg gelijk. In het tweede bedrijf wist geen van beide ploegen meer echt een vuist te maken en dus keerde N.E.C. met een gelijkspel terug naar Nijmegen.

Na ruim acht minuten voetballen noteerde Dirk Abels namens Sparta de eerste poging van de wedstrijd. Hij volleerde de bal na een afgeslagen corner echter naast de goal van Mattijs Branderhorst. Het eerste gevaar van N.E.C. leek te ontstaan toen Lasse Schöne zijn collega Jordy Bruijn met een slim balletje in het strafschopgebied wist te bereiken, maar de doelmond was te druk bezet om tot een schot te komen. Vrijwel direct daarna klopte Sparta op de deur, maar nu wist nieuwkomer Mohammed Osman de bal in zeer kansrijke positie niet bij Lennart Thy te krijgen. In de tegenstoot schoot Jonathan Okita met zijn linkerbeen over het doel en zo stond na twintig minuten nog altijd de brilstand op het bord, zonder dat er een noemenswaardige doelpoging was ondernomen.

Diezelfde Okita werd nog geen tien minuten later de gevierde man door daar verandering in te brengen. Na een goede aanval en op aangeven van Bruijn stuurde hij de bal rustig naar de verre hoek. Doelman Maduka Okoye strekte zich, maar was te laat: 0-1 voor N.E.C., in de twintigste minuut. Vervolgens probeerde Mikkel Duelund het na ruim een halfuur nog eens, maar zijn schuiver werd ternauwernood gekeerd door Okoye. N.E.C. leek af te stevenen op een 0-1 ruststand, maar moest toch nog een tegentreffer slikken. Nadat Osman een vlammend schot via de vingertoppen van Branderhorst op de lat uiteen zag spatten, was het in de rebound alsnog raak via Sven Mijnans. De jongeling kon voor open goal binnenwerken na een gekeerde poging van Thy en dus gingen de ploegen bij een 1-1 tussenstand aan de thee.

N.E.C. startte ongewijzigd aan de tweede helft, waar Emanuel Emegha bij Sparta voor Bryan Smeets in de ploeg was gekomen. Na een te hoge poging van Osman en een gekraakt schot van Okita duurde het even voor het publiek weer eens echt kon opveren. Na ruim een uur voetballen was het zover: eerst leek Akman door te breken en oog in oog met Okoye een grote kans onbenut te laten, maar er werd gevlagd wegens buitenspel. Vervolgens ramde Thy de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied op de vuisten van Branderhorst.

Met inmiddels Magnus Mattsson en Elayis Tavsan in de ploeg voor Bruijn en Akman wilde N.E.C. de wedstrijd in de laatste twintig minuten nog naar zich toetrekken. Duelund drong al frommelend het strafschopgebied van Sparta binnen en kwam tot een schot, maar een Spartaans been vormde een sta-in-de-weg. Vervolgens wist Tavsan de doelman van de thuisploeg niet te verrassen met een schot in de korte hoek. Namens Sparta was het Osman die het Nijmeegse doel opnieuw van grote afstand onder vuur nam, maar hij mikte een ruime meter te hoog.

In de slotfase wilden beide ploegen wel, maar bleven echt grote mogelijkheden uit. Emegha wist namens de thuisploeg nog de achterlijn in het strafschopgebied van N.E.C. te halen, maar zijn teruggetrokken voorzet werd onschadelijk gemaakt. In de laatste minuten van de officiële speeltijd leek Okita op het doel van Okoye af te mogen stormen, ware het niet dat Bart Vriends op de goede plek stond en de steekbal wist te onderscheppen. Uiteindelijk zorgden de drie minuten blessuretijd niet meer voor opwinding en dus was de ruststand op Het Kasteel ook de eindstand: 1-1.