NIEUWS

N.E.C. neemt drie punten mee uit Friesland

datum icoon 13-02-2022
readtime icoon 3 min leestijd

N.E.C. heeft de lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen uitstekend doorstaan. De ploeg van trainer Rogier Meijer speelde geen sprankelend voetbal, maar stond na ruim negentig minuten wel met een 0-1 overwinning.

Voor sc Heerenveen betekende de thuiswedstrijd tegen N.E.C. de duizendste in haar Eredivisie-geschiedenis. De Nijmegenaren waren echter niet naar Friesland afgereisd om mee te werken aan het feestje, aangezien er op de stand uitstekende zaken gedaan konden worden. Als nummer negen wilde N.E.C. de tegenstander, die tiende staat, graag op afstand houden en dus werd er in de openingsfase van de wedstrijd vooral gespeeld om geen goal tegen te krijgen. Dat lukte ook, zij het met kunst en vliegwerk en een aantal prima reddingen van Mattijs Branderhorst. Hij weerhield onder meer Rami Al Hajj en Sydney van Hooijdonk van scoren.

Net op het moment dat het Abe Lenstra Stadion zich begon te roeren en aan een openingstreffer dacht, sloegen de Nijmegenaren toe. Elayis Tavsan brak uit, stak de hele helft van Heerenveen over en prikte via de binnenkant van de paal binnen, waardoor N.E.C. tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Die goal in minuut 41 sterkte de ploeg uit de Keizerstad zichtbaar. Voor rust had er zomaar nog een keer gescoord kunnen worden door de mannen van Meijer, maar de thuisploeg en doelman Xavier Mous hielden de rijen in het restant van de eerste helft alsnog gesloten. 0-1 bleef derhalve als ruststand op het scorebord staan.

Trainer Ole Tobiasen hield waarschijnlijk een stevige toespraak in de rust, want zijn ploeg kwam getergd uit de kleedkamer en zette N.E.C. meteen vast op eigen helft. Toch weigerde de defensie van de Nijmegenaren om daarvan onder de indruk te raken. Iván Márquez, Rodrigo Guth en Cas Odenthal verdedigden sober en wisten dat ze in geval van nood altijd konden rekenen op Branderhorst, die ook na rust weer een aantal belangrijke ballen pakte. Zo had hij een passend antwoord op kopballen van dichtbij van de ingevallen Filip Stevanovic en van Amin Sarr, die sowieso erg bedrijvig was. Het leek niet meer spannend te worden, maar toen bemoeide arbiter Richard Martens zich ermee.

Na een VAR-onderbreking van zeker vijf minuten werd een goal van Lasse Schöne, die een vrije trap in de verre hoek neer deed ploffen, afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel. Daar moest de leidsman zelf naar gaan kijken en dat deed hij een paar minuten later ook toen N.E.C. een penalty dacht te krijgen wegens hands, maar daar ging Martens dan weer niet in mee. Die arbitrale beslissingen gaven de Friezen nog hoop op een resultaat en de bal werd er een paar keer ingepompt, maar onze jongens bogen niet en trokken uiteindelijk de overwinning over de streep. Daarmee stijgt N.E.C. naar de achtste plaats op de ranglijst en worden de ploegen op plek tien tot en met dertien op afstand gezet.