NIEUWS

N.E.C. pakt op strijdlust de zege in Leeuwarden

datum icoon 04-11-2022
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. heeft de uitwedstrijd bij SC Cambuur in een overwinning omgezet. Lasse Schöne kogelde vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen: 0-1. Door de zwaarbevochten driepunter neemt de Nijmeegse formatie voorlopig afstand van de onderste regionen in de Eredivisie.

De laatste uitwedstrijd van 2022 betekende voor Ibrahim Cissoko de kans om zich vanaf de aftrap al te laten zien. De talentvolle vleugelaanvaller uit eigen kweek mocht van trainer Rogier Meijer zijn basisdebuut maken en deed dat als linkerspits. Via die kant werd al na twee minuten het eerste N.E.C.-gevaar gecreëerd. Nany Dimata legde de bal vanaf de penaltystip knap terug en vond Magnus Mattsson, wiens inzet geblokt werd. Even later was het Cissoko zelf die zich goed vrijspeelde. Diens schot werd dan wel simpel gepakt door Cambuur-goalie Joao Virginia, maar de intenties van de gasten uit Nijmegen waren in ieder geval snel duidelijk. Vroeg druk zetten en snel de weg naar voren zoeken waren de belangrijkste ingrediënten van het strijdplan.

Toch liet ook Cambuur zich in het eerste half uur niet onbetuigd. Via de rappe Alex Bangura werd de rechterkant van N.E.C. het leven zo nu en dan zuur gemaakt en spits Roberts Uldrikis, die met zijn twee meter vooral in de lucht voor gevaar zorgde, zocht veelvuldig de confrontatie met Iván Márquez en Philippe Sandler. Eventueel Fries gevaar werd echter altijd in de kiem gesmoord door Jasper Cillessen, die een afstandsschot van Mitchel Paulissen uit de kruising tikte en ook attent was toen er na een slippertje te veel ruimte ontstond voor de aanvallers van Cambuur. Ondertussen bleef N.E.C. wel de meest dreigende ploeg, maar lang leidde dat niet tot resultaat. Lasse Schöne bepaalde vlak voor rust echter anders. De Deen, die zijn vierhonderdste Eredivisieduel speelde, poeierde de bal vanaf twintig meter via de binnenkant van de paal binnen.

Dankzij Schöne gingen de Nijmegenaren met een 0-1 voorsprong rusten en in het tweede bedrijf was het dus zaak om kalm te blijven en de controle over de wedstrijd te houden. Dat lukte heel aardig, want Cambuur kreeg in het eerste kwartier na de pauze niet de gelegenheid om druk uit te oefenen en de mannen van Meijer kregen via een kopbal van Dimata, die maar net naast ging, de eerste grote mogelijkheid. Verder gokte N.E.C. op bevliegingen van spelers als Cissoko, Mattsson en Oussama Tannane en dat drietal was dan ook verantwoordelijk voor een aantal gevaarlijke counters. Tannane dacht na 62 minuten spelen zelfs voor de 0-2 te zorgen, maar zag dat zijn volley richting verre hoek ternauwernood kon worden gekeerd door Virginia.

Twintig minuten voor tijd had N.E.C. de score moeten verdubbelen. Zowel de ingevallen Pedro Marques als Mattsson kregen binnen drie minuten een enorme mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden, maar scoorden niet. De Portugese spits kopte van dichtbij naast, terwijl zijn collega uit Denemarken ongelukkig over de bal heen maaide en zo de hoop voor Cambuur levend hield. Die ploeg dacht al snel van die missers te profiteren via Tom Boere en Silvester van der Water. Ook zij lieten echter dotten van kansen liggen en dus bleef de voorsprong voor de Nijmegenaren, zij het op zeer gelukkige wijze, in stand. Het werd wel steeds zwaarder voor N.E.C. om stand te houden, aangezien de finish in zicht was en Cambuur steeds feller aanzette. De defensie uit de Keizerstad hield echter stand en kon derhalve na het laatste fluitsignaal een zege vieren.