NIEUWS

Strijdbaar N.E.C verliest onnodig van AZ

datum icoon 06-03-2022
readtime icoon 3 min leestijd

Na het verlies vorige week in de Gelderse derby was het voor N.E.C. tijd om de rug te rechten in het thuisduel met AZ. Op een zonnige zondagmiddag wisten de Nijmegenaren strijd te leveren en met vlagen goed voetbal te laten zien. Het was echter niet genoeg voor punten. De Alkmaarders vertrokken met een zege uit Nijmegen: 1-3.

De ploeg van Rogier Meijer schoot uit de startblokken met na twee minuten een goede kans voor Mikkel Duelund. De Deense nummer veertien vond AZ-goalie Vindahl op zijn weg. De Alkmaarders wisten wel hun eerste mogelijkheid te verzilveren. Na een lange bal controleerde Jesper Karlsson de bal ogenschijnlijk met de arm en schoot daarna raak achter Mattijs Branderhorst. Nadat er door de VAR in Zeist was gekeken naar het doelpunt besloot de arbitrage de goal wel goed te keuren: 0-1.

Na negentien minuten moest Dynamo Kiev-huurling Duelund de strijd staken door een blessure, waardoor N.E.C. een tactische omzetting moest doen. Calvin Verdonk kwam in de plaats van Duelund en hierdoor schoof Souffian El Karouani door naar de linksbuiten positie en verplaatste Mattsson naar de nummer tien.

Zeven minuten voor rust was N.E.C. dicht bij de gelijkmaker. Ali Akman verlegde met schoonheid de bal naar de andere kant waar rechtsback Bart van Rooij vrij baan had om op te stomen. Van Rooij zijn schot miste echter precisie waardoor de bal voorlangs schoof. N.E.C. had hierna het gevoel te pakken en trok de lijn door. Na een strakke corner van Lasse Schöne wist Rodrigo Guth kiezelhard binnen te koppen, waardoor N.E.C. met een 1-1 stand en een goed gevoel de kleedkamers opzocht voor de rust.

De Nijmegenaren kwamen scherp uit de startblokken en wisten via Jonathan Okita gelijk een schot op goal af te leveren. Vlak hierna kreeg Souffian El Karouani de uitgelezen kans op de 2-1. Voor een halfleeg doel kreeg hij de bal echter niet goed op de slof, waardoor hij zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal zag belanden.

Waar AZ in de tweede helft nauwelijks iets creëerde was het wel uiterst effectief. Jesper Karlsson maakte aan de linkerkant ruimte voor zichzelf en schoot vervolgens in de korte hoek raak. Hiermee liet hij Mattijs Branderhorst aan de grond genageld staan: 1-2. Zes minuten later vergrootte AZ de voorsprong en kwam zo op 1-3. De N.E.C.-doelman wist nog knap te redden op het schot van Zakaria Aboukhlal, maar de rebound van Hakon Evjen was hem te machtig. N.E.C was hierna nog dichtbij de aansluitingstreffer via een afstandspoging van Calvin Verdonk en een kopbal die vervolgens net niet het net wist te vinden. Het mocht echter niet baten, de eindstand was bepaald.