NIEUWS

Strijdbaar N.E.C. houdt landskampioen Ajax knap op 1-1

datum icoon 08-01-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Na exact acht weken zonder Eredivisievoetbal nam N.E.C. het zondagmiddag om 14.30 uur in het Goffertstadion op tegen nummer twee Ajax. De ploeg van trainer Rogier Meijer ontsnapte in de eerste helft verschillende keren aan een tegentreffer, waarna Davy Klaassen in de 38e minuut de score namens de bezoekers alsnog opende. Na rust kwamen de Nijmegenaren het beste uit de kleedkamer: aanvalsleider Nany Landry Dimata zette in de 52e minuut de gelijkmaker op het scorebord. Vervolgens golfde de wedstrijd op en neer, maar scoorden beide ploegen niet meer. Mede dankzij een uitstekend keepende Jasper Cillessen hield de ploeg van Rogier Meijer wederom een topploeg van de winst af.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam in de tweede minuut van Nijmeegse zijde. Nany Landry Dimata ontsnapte aan de Amsterdamse defensie, waarna hij het doel op een haar na miste. In de momenten daarna speelde de wedstrijd zich vooral op de helft van de thuisploeg af. N.E.C. ontsnapte in het eerste kwart van de wedstrijd een aantal keer aan een tegengoal. Het feit dat ‘de nul’ nog op het scorebord stond, kwam voornamelijk dankzij een aantal geweldige reddingen van doelman Jasper Cillessen, die een kopbal van dichtbij met een katachtige reactie keerde en vervolgens een harde uithaal van Davy Klaassen knap tegenhield. De ploeg van trainer Alfred Schreuder kwam in de 32e minuut weer dicht bij een goal. Brian Brobbey legde de bal goed terug op Kenneth Taylor die vrij kon schieten, maar net naast schoot. Even later moest de ploeg van trainer Rogier Meijer alsnog het onderspit delven. ‘Mister 1-0’, Davy Klaassen, tekende in de 38e minuut voor de openingstreffer. N.E.C. leek vervolgens in de naam van Dimata snel antwoord te geven. De Belgische Espanyol-huurling werd echter door een harde tackle afgestopt, waarna ook een afstandsschot van Magnus Mattsson niet de gewenste gelijkmaker opleverde. Met een 0-1 ruststand gingen beide ploegen aan de thee.

Beide ploegen startten de tweede helft fel. Een opstootje in de 50e minuut leverde dan ook de eerste kaart van de wedstrijd op: geel voor Ajacied Jorge Sánchez. N.E.C. kwam het sterkst uit de kleedkamer. In de 52e minuut schoot Dimata, na een vrije trap van Oussama Tannane, de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. Even daarna kreeg Taylor een grote kans, maar net als zijn vorige pogingen, leverde ook dit schot geen gevaar op. Na het eerste uur bleef zowel Ajax als N.E.C. voetballen, maar de bezoekers uit Amsterdam kregen de meeste kansen. Deze kansen werden niet in goals omgezet, waardoor de hoofdstedelingen alsmaar gefrustreerder en gefrustreerder raakten. Klaassen kwam in de 80e minuut dichtbij zijn tweede treffer van de wedstrijd. De 29-jarige middenvelder krulde de bal ternauwernood langs het doel van zijn voormalig teamgenoot Cillessen. Met nog vijf minuten aan reguliere speeltijd, kwam Anthony Musaba het veld in. De huurling van AS Monaco maakte hiermee na twee jaar afwezigheid zijn rentree in het Goffertstadion. In de laatste minuut van de wedstrijd maakte Cillessen voor de zoveelste keer het onderscheid: mede dankzij deze knappe redding van de Groesbeker wist N.E.C. een punt in Nijmegen te houden. N.E.C. - Ajax: 1-1.