Voorbeschouwing N.E.C. - SC Heerenveen

Na de even overtuigende als welkome overwinning op FC Groningen (3-0) treft N.E.C. vanavond weer een tegenstander uit het noorden des lands. Dan komt SC Heerenveen namelijk op bezoek in De Goffert en dat betekent onder andere een weerzien met drie oude bekenden.

N.E.C. en Heerenveen beleefden afgelopen weekend ieder een heel andere elfde speelronde van de Eredivisie. Van de gezichten van iedereen die N.E.C. een warm hart toedraagt zal de lach na de fraaie winstpartij tegen FC Groningen lang niet van het gezicht verdwenen zijn, terwijl de gezichten van de Friezen nog lang na de wedstrijd tegen Vitesse op onweer zullen hebben gestaan. SC Heerenveen speelde tachtig minuten lang met tien man (rode kaart Ibrahim Dresevic), maar kwamen vlak voor rust wel op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Milan van Ewijk. De gelijkmaker van Vitesse zorgde voor de Friese onvrede, aangezien scheidsrechter Martin van den Kerkhof de bal raakte voor die uiteindelijk bij doelpuntenmaker Loïs Openda terechtkwam, die daarbij duidelijk profiteerde van verwarring in de Friese defensie. Toen Openda in de blessuretijd ook nog de 1-2 binnen werkte was het drama voor SC Heerenveen compleet.

Sowieso zal trainer Johnny Jansen niet tevreden zijn over waar zijn ploeg in deze fase van de competitie staat. SC Heerenveen vinden we namelijk terug op plek 12 op de ranglijst en verloor vier van de laatste vijf wedstrijden. Opvallend detail is dat Heerenveen in de laatste vier wedstrijden maar drie keer wist te scoren en dat daar ook nog eens twee eigen doelpunten van de tegenstander bij zaten. Dit neemt uiteraard niet weg dat de Friezen over een prima spelersgroep beschikken, met namen als Joey Veerman, Tibor Halilovic, Henk Veerman en Siem de Jong op de lijst. Opvallend genoeg moet clubtopscorer Henk Veerman de laatste weken genoegen nemen met een plek op de reservebank, maar of dat tegen N.E.C. ook het geval zal zijn is nog onbekend.

Wat wel bekend is, is dat we in de selectie van Heerenveen drie spelers terugvinden die eerder bij N.E.C. speelden. Twee daarvan, de van AS Monaco gehuurde Anthony Musaba en linksback Lucas Woudenberg staan wekelijks in de basis. Syb van Ottele kreeg daarentegen nog geen speelminuten dit seizoen.

Bij N.E.C. zal trainer Rogier Meijer weinig reden zien om te tornen aan het basiselftal dat hij afgelopen week tegen FC Groningen de wei in stuurde. Voor de helaas lege tribunes van De Goffert (waarbij de steun van buitenaf evenwel goed hoorbaar was) bleek dat elftal heer en meester tegen de noorderlingen. Het duo Schöne-Barreto heerste en zette de lijnen uit, de verdediging stond als een blok en voorin bleek de beweeglijkheid van de Nijmeegse aanvallers lastig voor de Groningse defensie. Als het niveau van die wedstrijd ook tegen SC Heerenveen wordt gehaald, dan zouden de supporters buiten de hekken van De Goffert zomaar weer een mooie avond tegemoet kunnen gaan.

De aftrap in De Goffert is vanavond om 18.45 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN en is op de radio te volgen via RN7.

78' Tibor Halilovic wordt gewisseld voor Rami Al Hajj
76' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
76' Ali Akman wordt gewisseld voor Pedro Ruiz
72' GOAL: Joey Veerman maakt de 1-1
66' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Arjen van der Heide
66' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
66' Filip Stevanovic wordt gewisseld voor Benjamin Nygren
66' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
53' GOAL: Ali Akman maakt de 1-0 (Assist door Jordy Bruijn)

Duel tussen N.E.C. en Heerenveen eindigt onbeslist

N.E.C. heeft in het eigen Goffertstadion met 1-1 gelijk gespeeld tegen sc Heerenveen. Beide goals vielen in de tweede helft en de uitslag was een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Net als een week eerder tegen FC Groningen nam N.E.C. vanaf minuut één het initiatief. De formatie van trainer Rogier Meijer kwam vaak met veel mensen op de helft van sc Heerenveen en met name de hoekschoppen zorgden voor paniek en gevaar in de achterhoede van de bezoekers. Daar hadden zomaar doelpunten uit kunnen vallen: Ali Akman en Jonathan Okita scoorden niet uit een scrimmage en even later schoot Cas Odenthal van dichtbij naast. Ook de snelle uitbraken met Elayis Tavsan en Okita zorgden voor de nodige Friese hoofdbrekens, maar zij hadden het vizier net als de ontvangers van de diverse hoekschoppen niet op scherp staan.

Heerenveen hield de schade met wat Nijmeegse hulp beperkt en wist zich na een half uur voetballen beter in de wedstrijd te spelen. Daardoor raakte N.E.C. het initiatief kwijt en was de bal vaker op het middenveld te vinden dan in één van de twee strafschopgebieden. De Friezen konden Mattijs Branderhorst in de eerste helft echter niet in verlegenheid brengen en hielden het bij een schot voorlangs van Henk Veerman. Hoe anders was dat na de rust: binnen twee minuten hadden Anthony Musaba en captain Tibor Halilovic al kunnen scoren. De voormalig NEC-aanvaller miste echter van dichtbij en Halilovic kegelde op de lat.

De goal viel echter aan de andere kant en dat veroorzaakte feest in de omloop rondom het stadion. De 1250 aanwezigen zagen dat Ali Akman de bal voor zijn voeten kreeg en met rechts doeltreffend uithaalde, waarna er samen gejuicht kon worden. De gasten uit Friesland waren vervolgens zichtbaar ontdaan door de plotselinge tegenslag en moesten meer N.E.C.-kansen toestaan. Die waren helaas niet aan Okita besteed en twintig minuten voor tijd gaf Heerenveen de equipe van Meijer een koekje uit eigen deeg. Waar de 2-0 in de lucht hing, viel de 1-1 en het was Joey Veerman die de trekker overhaalde. Hij kreeg de bal voor zijn voeten en schoof beheerst binnen.

Op dat moment gingen twintig spannende slotminuten in. Heerenveen rook de drie punten en N.E.C. was zelf ook niet bang om vooruit te blijven voetballen, waardoor er hachelijke momenten in beide strafschopgebieden ontstonden. Zo kwamen de Nijmegenaren goed weg toen Branderhorst twee op zich afstormende Friezen onschadelijk maakte en viel de bal in blessuretijd nog bijna goed voor N.E.C., maar landde het leer na een harde knal van Okita op de paal. Dat het duel uiteindelijk in een gelijkspel eindigde, was dan ook terecht te noemen. De mannen uit de Keizerstad gaan nu met achttien punten uit twaalf wedstrijden de interlandperiode in en treffen daarna AZ in Alkmaar.