Voorbeschouwing: FC Dordrecht – N.E.C.

Vanavond speelt N.E.C. in eigen huis de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen 2020 – 2021, voordat komend weekend aan de play-offs begonnen gaat worden. Na vanavond zal duidelijk zijn of N.E.C. op de zesde of de zevende plaats eindigt en wie dus de tegenstander wordt in de eerste ronde in de strijd om promotie naar de Eredivisie.

Met FC Dordrecht treft N.E.C. vanavond de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie.  De Dordtenaren verloren hun laatste zes wedstrijden en hebben dit seizoen het minst gescoord van alle ploegen (35 treffers) én de meeste tegendoelpunten te verwerken gekregen (95 stuks). De ploeg van trainer Jan Zoutman verloor 26 van haar 37 wedstrijden. In december wist in Dordrecht ook N.E.C. de Schapenkoppen al te verslaan. Door doelpunten van Jordy Bruin en Rangelo Janga stond het toen na zes minuten al 0-2, in de blessuretijd maakte Kevin Vermeulen uiteindelijk nog de eretreffer voor Dordrecht.

Hoewel N.E.C. – afhankelijk van het resultaat van de wedstrijden tussen FC Volendam en Jong AZ – nog een plekje kan stijgen op de ranglijst, zullen de Nijmeegse blikken ook al enigszins gericht zijn op de play-offs. Iedereen fit en inzetbaar houden is  een minstens zo belangrijk streven als een driepunter vanavond, al zal dat laatste ook zorgen voor een goed gevoel richting de eerste ronde van de play-offs. Cas Odenthal zal door een schorsing in ieder geval niet kunnen aantreden tegen Dordrecht. Edgar Barréto, die juist terugkeert van een schorsing, lijkt zijn logische vervanger.

Het zal vanavond (en in de play-offs) in ieder geval beter moeten dan in de eerste helft van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, afgelopen vrijdag. Het was niet voor het eerst – en hopelijk wel voor het laatst – dat persoonlijke fouten N.E.C. de das omdeden.  Eerst werd al na vijf minuten knullig balverlies geleden in de achterhoede, waarna Luuk Brouwers eenvoudig de 1-0 kon aantekenen. Twintig minuten later bezorgde een onhandige overtreding van Jonathan Okita de Deventenaren een penalty, die door Sam Hendriks achter Matthijs Branderhorst werd geschoten. Jordy Bruijn maakte er nog voor rust 2-1 van door een penalty te benutten. De tweede helft zag er vanuit Nijmeegs perspectief een stuk beter uit.  Er waren voldoende kansen op een gelijkmaker, maar gescoord werd er helaas niet meer.

Bij FC Dordrecht vinden we twee spelers met een verleden bij N.E.C. in de gelederen:  Jari Schuurman en Kevin Jansen, die (naast aanvoerder) met zeven treffers ook clubtopscorer is bij de Dordtenaren.

De aftrap in De Goffert is om 20.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Nick Smit.

90' GOAL: Javier Vet maakt de 2-1 (Assist door Terell Ondaan)
85' Devon Koswal wordt gewisseld voor Julius Bliek
83' Adnan Ugur wordt gewisseld voor Jaron Vicario
76' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Thibo Baeten
73' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
73' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Terell Ondaan
68' Mathis Suray wordt gewisseld voor Bradley Vliet
60' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Thomas Beekman
60' Rens van Eijden wordt gewisseld voor Kevin Bukusu
16' GOAL: Rangelo Janga maakt de 1-1 (Assist door Elayis Tavsan)
6' GOAL: Naoufal Bannis maakt de 0-1 (Assist door Mathis Suray)

27 Jaron Vicario '83
Late treffer bezorgd N.E.C. de zege in laatste competitiewedstrijd van het seizoen.

N.E.C. heeft de laatste competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht winnend weten af te sluiten. Het onderlinge duel eindigde na 90 minuten in een 2-1 overwinning voor de ploeg van Rogier Meijer. De Dordtenaren kwamen wel nog in de eerste helft al vroeg op voorsprong door Naoufal Bannis: 0-1. De Nijmegenaren kwamen echter al snel langszij door een doelpunt van Rangelo Janga: 1-1. In een moeizame tweede helft wisten de Nijmegenaren de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Ver in de extra tijd van de tweede helft bezorgde Javier Vet de ploeg van Rogier Meijer de overwinning tegen de Schapenkoppen: 2-1.

De eerste kans van de wedstrijd resulteerde meteen in een doelpunt voor FC Dordrecht. Na een snelle uitbraak werd buitenspeler Suray van Dordrecht bereikt. De voorzet die daarna volgde kon simpel worden binnengetikt door de Dordtse spits Naoufal Bannis: 0-1. In de zestiende minuut kwamen de Nijmegenaren gelukkig alweer langszij. Via een goede combinatie tussen Tavsan en Barreto kwam de bal terecht bij Rangelo Janga die de bal gemakkelijk kon binnenschieten: 1-1. Nog geen tien minuten later diende zich alweer de volgende grote kans aan voor de ploeg van Rogier Meijer. Uit een corner van Tavsan kon van Eijden vlak voor het doel inkoppen maar kreeg de bal niet goed op het hoofd, waardoor de bal hoog over het doel van Max van Herk verdween.

Na een half uur spelen waren het de Dordtenaren die dicht bij een doelpunt kwamen. Aan de rechterkant stond wederom Suray vogelvrij. De rechter vleugelaanvaller besloot dit keer voor eigen succes te gaan, maar de bal werd knap gekeerd door Branderhorst. In het restant van de eerste helft werden beide ploegen echter niet meer gevaarlijk. Zo eindigde de eerste helft, die vooral kon worden beschreven als een tactisch steekspel, met een 1-1 stand op het scorebord.

Dik vijf minuten na rust ontstond de eerste kans voor de Nijmegenaren. Na een combinatie tussen Bruijn en El Karouani kon de laatstgenoemde afwerken op doel, maar de bal werd vlak voor het doel geblokt door een verdediger van FC Dordrecht. Een paar minuten later kreeg Janga een uitgelezen mogelijkheid om N.E.C. op voorsprong te koppen na een goede voorzet van Bart van Rooij. De kopbal van de Nijmeegse spits werd goed gekeerd door de Dordtse doelman. Na een uur spelen kregen de Nijmegenaren nog een goede kans om op voorsprong te komen. Via een afzwaaiende volley van Okita kwam de bal plots terecht op het hoofd van de pas ingevallen Thomas Beekman. Jammerlijk kopte de verse middenvelder de bal rakelings langs de verre hoek.

Na een kleine 80 minuten te hebben gespeeld kreeg doelpuntenmaker Bannis een 100% kans om Dordrecht op 1-2 te schieten, maar wederom stond Branderhorst in de weg met een uitermate knappe redding. Zo hield de doelman N.E.C. in leven tegen de Dordtenaren. Een paar minuten later waren de Nijmegenaren weer in de aanval. Via een kaats kreeg Vet de bal terug van de ingevallen Mathias de Wolf. De boomlange middenvelder haalde hard uit met zijn zwakke been, maar de bal eindigde jammerlijk rechts naast het doel. Een paar minuten later kreeg Thomas Beekman een grote kans om te scoren. El Karouani gaf een goede voorzet vanaf de linkerflank, maar de invaller was helaas net te laat om de bal binnen te tikken bij de tweede paal. Ver in de extra tijd van de tweede helft kwam dan toch het bevrijdende doelpunt voor de Nijmegenaren. Uit een corner van Terell Ondaan kopte Javier Vet knap binnen in de verre hoek. Na het doelpunt floot scheidsrechter Nick Smit bijna direct af voor het eindsignaal.