Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

Afgelopen zondag beleefde N.E.C. niet de competitiestart waar vooraf op gehoopt was. De ploeg van Rogier Meijer miste tegen FC Twente kansen, gaf eigenlijk niks weg, leek uiteindelijk op een 0-0 af te stevenen, maar kreeg diep in de blessuretijd alsnog een tegentreffer te verwerken. Het doelpunt van Sem Steijn dompelde Nijmegen in rouw en zorgde ervoor dat de punten mee naar Enschede gingen. Morgenmiddag mogen de Nijmegenaren tegen FC Volendam opnieuw op jacht gaan naar de eerste punten van het nieuwe seizoen.

Voor FC Volendam is het de eerste Eredivisiewedstrijd in eigen huis sinds 3 mei 2009 en dus zal het voor de ploeg van Wim Jonk én het Volendamse publiek welhaast als feestwedstrijd te boek staan. Afhankelijk van het eindresultaat uiteraard, maar de wijdbroeken zullen zeer gebrand zijn op een thuisoverwinning. Vorige week wist FC Volendam in de uitwedstrijd tegen FC Groningen alvast het eerste punt van deze voetbaljaargang binnen te harken. De Volendammers keken al snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar zagen Daryl van Mieghem vlak voor rust zorgen de aansluitingstreffer. In de tweede helft was Van Mieghem de aangever bij de gelijkmaker, toen Benaissa Benamar zijn voorzet binnenkopte.

De laatste keer dat N.E.C. en FC Volendam in competitieverband tegenover elkaar stonden was in maart 2021, toen N.E.C. in Nijmegen met 1-0 won door een doelpunt van Elayis Tavsan. In totaal speelden N.E.C. en FC Volendam al 48 keer tegen elkaar, waarbij de balans flink uitslaat in Nijmeegs voordeel. Elf keer trokken de Volendammers aan het langste eind, 23 keer gingen de punten naar Nijmegen en veertien keer werden de punten gedeeld.

De opstelling van N.E.C. zal ten opzichte van die van vorige week waarschijnlijk op één plek veranderen. Zoals bekend (en breed uitgemeten) is Jasper Cillessen teruggekeerd op het oude nest en zal hij voor het eerst sinds 21 augustus 2011 in competitieverband de kleuren van N.E.C. verdedigen. Mattijs Branderhorst zal daarom genoegen moeten nemen met een plekje op de bank. Jordy Bruijn keer terug in de selectie, maar zal waarschijnlijk ook op de bank beginnen. Nieuwe aanwinst Philippe Sandler is nog niet wedstrijdfit.

Ook bij Volendam worden niet veel wijzigingen verwacht. Dat betekent dat Wim Jonk waarschijnlijk weer begint met Robert Mühren in de punt van de aanval en Henk Veerman (overgekomen van FC Utrecht) op de bank start. Andere namen om op te letten zijn Daryl van Mieghem (vorige week dus goed voor een assist en een doelpunt), aanvallende middenvelder en rasvoetballer Francesco Antonucci en oud-Ajacied Carel Eiting.

Scheidsrechter Ingmar Oostrom zal morgen om 12.15 uur blazen voor het begin van de wedstrijd, die in zijn geheel te zien zal zijn op ESPN 3.

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Andri Baldursson
90' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 1-4 (Assist door Mikkel Duelund)
87' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
83' Benaissa Benamar wordt gewisseld voor Walid Ould-Chikh
76' GOAL: Mikkel Duelund maakt de 1-3 (Assist door Lasse Schöne)
66' Pedro Marques wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
59' Billy van Duijl wordt gewisseld voor Bilal Ould-Chikh
59' Henk Veerman wordt gewisseld voor Gaetano Oristanio
56' Gele kaart Carel Eiting
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
36' Francesco Antonucci wordt gewisseld voor Ibrahim El Kadiri
34' Gele kaart Daryl van Mieghem
19' GOAL: Oussama Tannane maakt de 1-2 (Assist door Pedro Marques)
17' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 1-1 (Assist door Mikkel Duelund)
11' GOAL: Daryl van Mieghem maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. boekt eerste driepunter in Volendam

N.E.C. heeft vanmiddag haar eerste overwinning in het competitieseizoen 2022-2023 geboekt. De ploeg van trainer Rogier Meijer was met 1-4 te sterk voor FC Volendam. De openingstreffer werd gemaakt door Van Mieghem, maar al voor de rust trokken de Nijmegenaren de achterstand recht door treffers van Elayis Tavsan en Oussama Tannane. Na de onderbreking bepaalden Mikkel Duelund en Jordy Bruijn de eindstand op 1-4.

Trainer Rogier Meijer koos voor de bekende namen voor het treffen in Volendam. Zoals op voorhand verwacht werd er door de oefenmeester een plekje onder de lat ingeruimd voor de van Valencia FC overgekomen Jasper Cillessen, waardoor Mattijs Branderhorst genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Bij FC Volendam werd de aanvalslinie gevormd door Henk Veerman en Robert Mühren.

Na een aftastende openingsfase werden beide ploegen op scherp gezet na een uitstekend uitgespeelde aanval van de Nijmegenaren. Bart van Rooij ontving de bal in de loop, waarna hij Pedro Marques bediende. Een niet te missen kans bleek toch te missen, want de spits schoof na de breedtebal meters naast. Het bleek het startschot voor een Volendams offensief. Luttele minuten later lag de bal namelijk in het doel van Jasper Cillessen. Na een afgemeten assist van Benamar was het Van Mieghem die koeltjes afrondde en de Nijmeegse doelman kansloos achterliet.

Nijmeegs antwoord

Lang hoefden de 400 meegereisde N.E.C.-supporters overigens niet te wachten op een reactie. Tien minuten na de openingsgoal van FC Volendam stond de ploeg van trainer Rogier Meijer namelijk op een 1-2 voorsprong. Kort na het kwartier voetballen kwamen de Nijmegenaren op gelijke hoogte door een doelpunt van Elayis Tavsan. Hij rondde uitstekend af na een lange inworp van Bart van Rooij en het doorkoppen van Mikkel Duelund. Twee minuten later was het de beurt aan Oussama Tannane. De aanvallende middenvelder schoot via de binnenkant van de paal raak nadat Marques hem met het hoofd in de diepte wegstuurde. Doelpunten vielen er niet meer in het eerste bedrijf, waardoor N.E.C. met een voorsprong op zak de kleedkamer opzocht.

Warmte

In de tweede helft kreeg de warmte vat op de wedstrijd. Het publiek veerde voor het eerst op na een uur voetballen, toen El Kadiri naar de grond ging na een vermeende overtreding van Cillessen. Scheidsrechter Oostrom zag het goed en floot tot ongenoegen van de aanwezige Volendammers voor een doeltrap. Een schot van Jordy Bruijn, die korte tijd eerder het veld betrad in plaats van Marques, leverde enkele minuten later ook niet het gewenste effect op. De invaller vond Stankovic op zijn weg naar een doelpunt.

Duel op slot

Voor de beslissing in de wedstrijd moest worden gewacht tot de 76e minuut. Een afgemeten assist van aanvoerder Lasse Schöne was de basis van een fantastische treffer van Duelund. De voorzet werd subtiel in de bovenhoek gekopt door de Deense vleugelaanvaller, waar Stankovic genageld aan de grond bleef staan. Het slotakkoord kwam op naam van Jordy Bruijn. De gelegenheidsspits was oog in oog met Stankovic de sterkste en bepaalde de eindstand op 1-4.