Voorbeschouwing N.E.C. - FC Emmen
Op de vroege zaterdagavond (18.45 uur) staat voor N.E.C. de thuiswedstrijd tegen FC Emmen op het programma. Een belangrijke wedstrijd wanneer je kijkt naar de ranglijst. De ploegen onderin zijn de laatste weken namelijk punten aan het sprokkelen en voor N.E.C. (9e plaats) is het gat naar nummer 14 (Vitesse) op het moment kleiner dan het gat naar nummer 8 (Heerenveen). FC Emmen vinden we terug op de 16e plaats, met zeven punten minder dan N.E.C.

N.E.C. speelde afgelopen weekend doelpuntloos gelijk tegen Vitesse, terwijl FC Emmen in eigen huis exact hetzelfde deed tegen SC Cambuur. Die uitslag was op zich niet verwonderlijk, aangezien Emmen en Cambuur de minst scorende ploegen in de Eredivisie zijn. Cambuur trof in zestien wedstrijden slechts negen keer doel, Emmen wist dertien keer te scoren. Vier van die dertien doelpunten kwamen daarbij op naam van Ole Romeny, welbekend in De Goffert.

Trainer Rogier Meijer moet het morgenavond in ieder geval doen zonder Souffian El Karouani, die afgelopen weekend zijn vijfde gele kaart ontving en daardoor geschorst is. Oussama Tannane zal er langer niet bij zijn. Hij is drie wedstrijden geschorst na de rode kaart die hij ontving in het Gelredome. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wie de vervangers van beide heren zijn.

N.E.C. haalde uit de laatste vier wedstrijden acht punten (twee keer winst, twee keer gelijk) en zal derhalve met vertrouwen aantreden tegen de Emmenaren, die vier speelronden geleden voor het laatst wonnen (0-1 bij Fortuna Sittard). Daarna werd gelijkgespeeld tegen Ajax (3-3), verloren van FC Twente (2-0) en gelijkgespeeld tegen Cambuur (0-0). Tussendoor werd in het bekertoernooi wel gewonnen van VVV. In Venlo werd het 2-3 in Emmens voordeel.

In de winterstop troffen N.E.C. en Emmen elkaar in Spanje. De oefenwedstrijd (met Nijmeegse treffers van Elayis Tavsan en Magnus Mattsson) ging met 2-3 verloren. Het is vandaag de eerste keer dat N.E.C. en FC Emmen in de Eredivisie tegen elkaar uitkomen. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen in Nijmegen was in 2018. In de halve finale van de play-offs won N.E.C. toen met 4-1, door (doelpunten van Frank Sturing, Ole Romeny en Anass Achahbar (2x)). Dat was overigens niet genoeg voor een plek in de finale, aangezien N.E.C. in Emmen al met 4-0 over de knie was gegaan en dus een jaar langer in de (toen nog) Jupiler League moest blijven.

Beide ploegen zal er morgen veel aan gelegen zijn de drie punten binnen te halen. N.E.C. wil niet naar beneden hoeven kijken en wil aansluiting houden bij de andere ploegen in het linker rijtje, Emmen wil weg onder ‘de streep’ en zag tot overmaat van ramp FC Volendam twee overwinningen op rij boeken, waardoor de nummer zeventien van de ranglijst in puntenaantal ineens langszij is gekomen.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk, die aan de zijlijn geassisteerd wordt door de heren Van Dongen en Bodde. Thuisblijvers kunnen het treffen in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.
90' De wedstrijd is afgelopen
90' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Andri Baldursson
90' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
84' Mark Diemers wordt gewisseld voor Azzeddine Toufiqui
84' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
75' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Anthony Musaba
71' Jari Vlak wordt gewisseld voor Rui Mendes
71' Ole Romeny wordt gewisseld voor Jasin-Amin Assehnoun
66' Jeroen Veldmate wordt gewisseld voor Lucas Bernadou
59' Gele kaart Richairo Zivkovic
52' GOAL: Ibrahim Cissoko maakt de 3-1 (Assist door Elayis Tavsan)
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
44' GOAL: Richairo Zivkovic maakt de 2-1 (Assist door Keziah Veendorp)
36' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 2-0 (Assist door Elayis Tavsan)
11' GOAL (penalty): Nany Landry Dimata maakt de 1-0
11' PENALTY: Nany Landry Dimata staat achter de bal
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. boekt verdiende zege op FC Emmen: 3-1

Zaterdagavond ging N.E.C. om 18.45 uur verder met haar jacht op het bemachtigen van een ticket voor de play-offs. Na het gelijke spel van afgelopen zondag in Arnhem was de ploeg van trainer Rogier Meijer vastberaden in het eigen Goffertstadion drie punten tegen FC Emmen binnen te halen. Dat lukte. Nany Landry Dimata was de gevierde man aan Nijmeegse zijde. De 25-jarige spits scoorde tweemaal en had zodoende, evenals Ibrahim Cissoko - die een strafschop verdiende en een goal maakte - een groot aandeel in de 3-1 overwinning. Richairo Zivkovic scoorde namens de bezoekers.

Twee Nijmeegse afstandsschoten en een vrije trap in de muur gingen vooraf aan de openingstreffer van N.E.C. in de 10e minuut. Ibrahim Cissoko kwam met veel dreiging het strafschopgebied binnen, waarna hij over een Drents been ging: strafschop voor N.E.C. Nany Landry Dimata faalde niet vanaf elf meter, waardoor de thuisploeg al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong kwam. FC Emmen kwam na de tegengoal meer aan voetballen toe, maar creëerden - totdat Emmen-middenvelder Mark Diemers vrij mocht aanleggen - geen al te grote kansen. Een alerte Bart van Rooij voorkwam met het hoofd de gelijkmaker. In de 36e minuut verdubbelde aanvalsleider Dimata namens N.E.C. de score. De Belgische Espanyol-huurling ontsnapte op randje buitenspel aan de Drentse defensie, waarna hij oog-in-oog met doelman Mickey van der Hart koel afrondde: 2-0. Jasper Cillessen zette zijn goede vorm van de afgelopen weken zaterdagavond met een aantal knappe reddingen voort. Even voor het rustsignaal deed de uitploeg dan toch wat terug. Richairo Zivkovic maakte een goed uitgespeelde aanval van de rood-witten keurig af, waarna de beide ploegen met een 2-1 tussenstand aan de thee gingen..

N.E.C. kwam sterk uit de kleedkamer. Een schot op de paal van Elayis Tavsan en een van de lijn gehaalde uithaal van Mikkel Duelund zorgden echter niet voor de gewenste uitbreiding van de score. Cissoko bracht hier in de 52e minuut verandering in. Een knappe steekbal van Tavsan bracht de 20-jarige buitenspeler in een ideale positie, waarna de 3-1 op het scorebord terecht kwam. De ploeg van trainer Rogier Meijer liet daarna weinig steken vallen en bleef aandringen op nog meer goals. De sfeer in het Goffertstadion was de hele avond geweldig, wat de thuisploeg een enorme steun in de rug bood. De rood-groen-zwarten bleven op de deur van de Emmenaren kloppen, maar grote kansen en dus ook goals bleven uit. In verdedigend opzicht staken de mannen van Rogier Meijer ook boven zichzelf uit en gaven weinig kansen weg. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een verdiende 3-1 overwinning voor de thuisploeg.